Xandres Vervloesem: "De lijn van 2017 doortrekken en bevestigen in 2018"

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Nov 2017 - 21:04
Printvriendelijke versie

Xandres Vervloesem toonde afgelopen seizoen zijn krachten in de diverse wedstrijden in het binnen- en buitenland. Zijn inspanningen werden beloond met talrijke zeges en verschillende podiumplaatsen.

1 Kan je stellen dat het jaar 2017, het jaar van de doorbraak was op de weg? Vanwaar deze progressie denk je?
Je kan stellen dat ik afgelopen jaar serieuze progressie gemaakt heb op de weg. Als nieuweling heb ik een mindere periode gekend  door allerlei factoren, maar tegen het einde van het jaar als tweedejaars nieuweling kwam ik er terug door waardoor ik een selectie bij de nationale ploeg afdwong. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gekomen omdat ik verplicht werd om een privé trainer te nemen. Alles werd beter afgestemd en er was onmiddellijk ook een beter evenwicht tussen trainen en studeren. Dat resulteerde dan ook in een efficiënte manier van werken wat positief uitdraaide afgelopen jaar.     

2    Welke waren voor u de hoogtepunten van het huidige wegseizoen?
In volgorde waren dit:
•    Tweede algemeen klassement Valromey. (jongerentrui trui en groen trui)
•    De koninginnenrit in valromey gewonnen.
•    Derde algemeen klassement Aubel-Thmister-Stavelot. (jongerentrui, bergtrui)
•    De koninginnenrit in Stavelot gewonnen.
•    Achtste algemeen klassment Tour Pay du Vaud.
•    Vierde BK tijdrijden en eerste eerstejaars junior.
•    Tweede PK tijdrijden.

3  Moest je kiezen tussen Valromey of Aubel-Thimister-Stavelot, aan welke zege geef je de voorkeur? Waarom?
De zege in Valromey was voor mij de mooiste omdat daar het ploegenspel een bepalende factor was. De omkadering en bepaalde tactische ingrepen van de ploeg waren fenomenaal die uiteindelijk leidde tot uitzonderlijke resultaten. De vreugde tussen met de omkadering en de renners was dan ook onbeschrijfelijk!

4  Hoe kijk je terug op je deelname aan het WK?
Het was ten eerste een enorme eer om dit te mogen meemaken en daarbij wil ik iedereen die in mij geloofde nogmaals bedanken. Ik zelf heb mijn taak zo goed mogelijk proberen uit te voeren wat voor een deel is gelukt, maar als groep was het een enorme teleurstelling. Als je weet dat je als ploeg in het landenklassement van de Nation Cup op de derde plaats staat dan heb je het ganse jaar als land op een hoog niveau gepresteerd. Het potentieel dat we als ploeg hadden om een rol te spelen in de finale is er spijtig genoeg niet uitgekomen en dat was voor de groep toch wel hard aangekomen.

5  Op het PK tijdrijden werd je 2e  en 4e op het BK. Is dit een discipline welke u ligt ? Wil je hierin nog stappen voorwaarts zetten?
Dit is een discipline die me altijd al heeft aangesproken. Het is de eerlijkste strijd omdat het ieder voor zich is. Het is uiteraard telkens een beetje sterven omdat je constant tegen de limiet en een deel over de limiet moet gaan, maar het geeft wel steeds een voldoening als je progressie kan maken. Ik blijf hier er uiteraard sterk op focussen en ben constant bezig om mij te verbeteren in deze discipline.

6 Hoe zien de voorbereidingen eruit naar seizoen 2018 toe?
Deze zijn reeds begonnen en besproken met de trainer. Vorig jaar heb ik duidelijk vastgesteld als je in de winter een goede basis kan leggen dat er nadien niet veel extra’s moet gedaan worden buiten koersen en de trainingen wat bijhouden. Een goede weerstand opbouwen en niet ziek worden in de winterperiode is eveneens erg belangrijk.

7 Op welke punten wil je volgend jaar progressie boeken?
Volgend jaar zal het er vooral op aankomen om de lijn van 2017 door te trekken en te bevestigen. Bij ééndagswedstrijden in de finale kwam ik nog wat te kort. Hier wil ik mij zeker nog verbeteren.

8  Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Momenteel ben ik een vrij goede ronderenner omdat ik vrij goed kan klimmen en tijdrijden. Bij de beloften als mijn lichaam stilaan volgroeit zal zijn, zal het duidelijk worden wat mijn specialiteiten zullen worden.

9  Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Uiteraard bevestigen en geleidelijk aan progressie blijven maken door op een gematigde manier te trainen zodat mijn lichaam zich kan blijven ontwikkelen.
Trachten in ééndagswedstrijden toch iets sterker voor de dag te komen.

Gerelateerde artikels

Na een vertraging van ruim 10 minuten gingen de 73 nieuwelingen van start in Pulderbos voor 5 ronden van 12,6 km. Thuisrenner Xandres Vervloesem wist uiteindelijk de zege op zijn naam te schrijven. "Vanaf het begin van de wedstrijd heb ik meteen enkele keren geprobeerd om uit het peloton...
In Waarschoot  kon Xandres Vervloesem zijn tweede zege van het seizoen op zijn naam zetten. Hij kon een voorsprong van 20 seconden behouden op zijn dichtste belager. "Het was een snelle koers en vele aanvalspogingen gingen niet door. Ik ben zelf twee maal in de aanval gegaan, maar de...
Xandres Vervloesem heeft zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. In Retinne won hij de spurt met 2. "Ondanks mijn verkoudheid toch beslist om te gaan koersen en tijdens de wedstrijd ging het toch redelijk goed. Ongeveer 60 km in de aanval gereden met 5 renners. In de laatste 5 km...
De 9e rit in de Beker der Vlaamse Ardennen te Brakel werd gewonnen door Xandres Vervloesem. Xandres kon bijna finishen met 1 minuut voorsprong op de nummer 2, Steven Pattyn. "De eerste wedstrijdhelft voelden mijn benen toch niet zo sterk aan, maar in de tweede helft kwam ik er toch door. Op...
Begin april werd er een buitenproportionele hoeveelheid aan witte bloedcellen vastgesteld bij Xandres Vervloesem. Op dat moment was daarvoor geen verklaring en er werden verschillende oorzaken op tafel gegooid die, volgens de dokters, geen groot probleem zouden vormen. Hij trainde en koerste verder...
Xandres Vervloesem heeft met zijn ploeg Spie-Douterloigne ct. een prachtweek achter de rug in Frankrijk. Xandres won de laatste rit en keert vandaag huiswaarts met de witte en de groene trui. In het algemeen klassement pronkt hij op de tweede plaats. Voor cyclingsite.be doet Xandres zijn verhaal...