Tijdens Parijs-Roubaix rijden Dylan van Baarle, Christophe Laporte en Edoardo Affini met wielen die zijn uitgerust met de KAPS-technologie. Dankzij dit vernuftige systeem van het Eindhovense bedrijf Gravaa kunnen de renners van Team Jumbo-Visma de bandendruk tijdens de wedstrijd aanpassen zodat deze gedurende de hele koers optimaal is voor elke ondergrond. De samenwerking tussen Team Jumbo-Visma en Gravaa is mogelijk gemaakt door BetCity, Partner van de Overwinning.
Team Jumbo-Visma heeft met financiële steun van partner BetCity vier bijzondere wielsets aangekocht om de winkansen te vergroten. De sets zijn uitgerust met KAPS: een Kinetic Air Pressure System. Gravaa tekende voor de engineering en leverde de know-how en technisch support in voorbereiding op Parijs-Roubaix. KAPS stelt de renners in staat om tijdens een wedstrijd de bandendruk zelf te reguleren en deze eindeloos aan te passen aan de ondergrond. Op deze manier kan er meer grip en comfort op kasseien en minder rolweerstand op een hardere ondergrond worden gecreëerd. Het systeem draagt bij aan betere prestaties, maar ook aan het vergroten van de veiligheid.
Namens Team Jumbo-Visma was Jenco Drost, Head of Performance Equipment, nauw betrokken bij de implementatie van KAPS. "Vorig jaar na Parijs-Roubaix hebben we – nadat Gravaa zichzelf eerder al bij ons introduceerde – opnieuw contact gezocht met Gravaa. Het balletje ging rollen en in december 2022 hebben we tijdens de verkenning van Parijs-Roubaix een eerste test gedraaid. De resultaten waren positief. We hebben de technische voordelen ervaren, maar ook gemerkt dat KAPS zorgt voor meer comfort op de fiets. De renners die het systeem gebruikten, hadden minder last van hun armen na het bedwingen van de zoveelste kasseienstrook."
Gertjan van Ginderen, directeur en mede-eigenaar van Gravaa: "We hebben er jaren over gedaan om deze techniek te ontwikkelen en zijn er trots op dat het World Tour Team van Jumbo-Visma hem nu omarmt. Via een geavanceerd mechatronisch systeem, dat volledig is geïntegreerd in de naaf van elk wiel, wordt de bandenspanning beheerd. De renner kan die spanning heel eenvoudig – via een druk op het draadloze bedieningsunit dat op het stuur is gemonteerd – verhogen of verlagen waarna de bandendruk steeds op dit setpoint zal blijven. De wielen, de fietscomputer en de bedieningsunit communiceren met elkaar via Bluetooth."
De vier wielsets zijn eigendom van Team Jumbo-Visma en kunnen dus in de toekomst vaker worden gebruikt. Parijs-Roubaix is met zijn extreme parcours een koers waarbij de renners maximaal kunnen profiteren van KAPS, maar ook op lastige kasseienklimmen biedt het systeem kansen. "We maken straks per wedstrijd en per renner een afweging," aldus Drost. "Zo zoeken we voortdurend naar manieren om slimmer te spelen."
Team Jumbo-Visma testte het systeem de afgelopen maanden zowel in trainingen als tijdens competitie. De UCI heeft officieel groen licht gegeven voor het gebruik.