Kurt Van de Wouwer: "Dat we zo sterk met ons belofteteam van Lotto Soudal zouden presteren had ik niet verwacht"

Door Kurt Vermeerbergen op 10 Nov 2016 - 16:12
Printvriendelijke versie

Het belofteteam van Lotto Soudal heeft er een sterk seizoen opzitten met een aantal mooie overwinningen en ereplaatsen. Dat deze jonge ploeg, met elf eerstejaarsbeloften en zeven tweedejaarsbeloften, zo sterk zou presteren had sportief verantwoordelijke Kurt Van de Wouwer in zijn stoutste dromen niet voor mogelijk gehouden. In juli liet hij het volgende optekenen:

“We zijn dit seizoen gestart met veel nieuwe namen en dan vooral eerstejaarsbeloften. We hadden onze doelen daarop afgesteld. De jongens hebben ons en zichzelf echter verbaasd door al zo sterk te presteren en zelfs mooie overwinningen te boeken. Toen ze de overstap maakten naar de beloften wisten ze niet wat te verwachten. Ze trekken zich echter op aan elkaars prestaties. Als je ploeggenoten het goed doen wil je zelf volgen; er is een gezonde dosis concurrentie. Onze renners hebben de verwachtingen overstegen.”

In de eerste seizoenshelft waren er al enkele mooie overwinningen. Zo zorgde Edward Planckaert voor een zege in Gent-Staden, Michael Goolaerts was de beste in Brussel-Zepperen en de derde etappe van de Loir-et-Cher, terwijl Bjorg Lambrecht een rit en het eindklassement won in de Ronde de l’Isard. Lambrecht won ook een etappe in de Vredeskoers. In het voorjaar eindigde Edward Planckaert vijfde in Parijs-Roubaix, James Shaw legde beslag op die plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Later volgden nog enkele mooie resultaten voor het team. Joachim Vanreyten kroonde zich tot Belgisch kampioen, Bjorg Lambrecht veroverde zilver op het EK en Harm Vanhoucke schreef als eerste Belg ooit de Ronde van Lombardije voor beloften op zijn naam. Vorig weekend won Robbe Ghys op de wereldbeker piste in Glasgow nog goud in de scratch.

Kurt Van de Wouwer: “Het zilver van Bjorg Lambrecht op het EK en de winst van Harm Vanhoucke in Lombardije waren de uitschieters van dit seizoen. De Ronde van Lombardije is een sterk bezette wedstrijd en als je weet dat Harm pas eerstejaarsbelofte is, maakt dat zijn prestatie des te opmerkelijker. Hij deelde die dag overigens het podium met Bjorg Lambrecht die derde werd en zeker een aandeel had in de winst van zijn ploegmaat. Bjorg heeft de overstap naar de beloftecategorie eveneens heel goed verteerd. Vorig jaar toonde hij als junior al wat hij in huis had en presteerde hij sterk op Europees niveau, maar het is niet evident om meteen te scoren bij de beloften. Hij won begin dit jaar echter een rit en het eindklassement in de Ronde de l’Isard en trok die lijn het hele seizoen verder door; hij reed een heel regelmatig seizoen.”

“De prestaties van Bjorg en Harm steken er bovenuit, maar we hebben in de breedte een sterke lichting in onze rangen. Dat bewijst ook onze overwinning in de Lotto Topcompetitie. Het is voor het vijfde jaar op rij dat we het ploegenklassement winnen. Voor ons is dit regelmatigheidscriterium altijd een doel. We stonden vanaf de eerste wedstrijd aan de leiding en gaven die koppositie niet meer uit handen. De Topcompetitie omvat negen wedstrijden, waaronder het BK ploegentijdrit dat wij dit jaar wonnen. Een individuele zege behaalden we niet, al was Enzo Wouters er in de Havenpijl dicht bij met zijn tweede plaats na Timothy Dupont. Hetzelfde scenario had zich eerder al ontsponnen in de Memorial van Coningsloo.”

“Volgend jaar stromen vijf van onze renners door naar de profs. James Shaw en Enzo Wouters zullen deel uitmaken van ons WorldTour-team. Kevin Deltombe en Edward Planckaert rijden volgend seizoen voor Topsport Vlaanderen en Michael Goolaerts zal uitkomen voor Veranda’s Willems. We zijn als team heel tevreden dat we alweer een aantal renners zien doorgroeien.”