Joes Oosterlinck : "Ik zoek naar parcours met een uitdaging"

Door Kurt Vermeerbergen op 30 May 2019 - 07:47
Printvriendelijke versie

Joes Oosterlinck werd enkele weken geleden nog provinciaal kampioen van Oost-Vlaanderen.  Joes die de wedstrijd in zijn zwarte outfit won, kan nu al rekenen op veel interesse van verschillende ploegen.  Vandaag strijdt hij voor de Vlaams trui mee in Laarne.

1. Hoe ben je in contact gekomen met de wielersport en wanneer?
Toen ik 8 jaar was ben ik bij de Labiekes bij ons in Haaltert terecht gekomen. Na 4 lessen in de muziekschool wou ik veldrijder worden. Ik heb dat toen aan mijn ouders gezegd die nogal schrokken. Ze kenden niets van de koers. Ik moest eerst de opleidingen van de wielerbond volgen. Ik deed dat bij Koen Beeckman in Gent, eerst op een fietsje met kleine wielen en leren riempjes aan de pedalen dat ik daar mocht gebruiken. Maar na enkele lessen werd aan mijn ouders toch aangeraden een koersfietsje aan te kopen.  Ze namen nadien contact met de plaatselijke wielerploeg en zo kwam ik bij de Labiekes terecht. Na de eerste week ging ik direct mee op stage in de Ardennen. Op stage gingen we met de hele ploeg naar de koers van Hélécine, waar ik direct 3e werd maar op de meet nog aangereden werd door de 4e. Ik werd afgevoerd naar het ziekenhuis met een sleutelbeenbreuk. Mijn ouders dachten dat ik zou stoppen maar na 4 weken rust hernam ik de competitie en ben ik tot nu nog steeds gedreven om te koersen.

2.  Hoe kijk je terug op je afgelopen crossseizoen? Tevreden?
Toch wel, ik won 4 crossen, waaronder de mooiste overwinning van het voorbije seizoen in Kessel Fort tijdens het openingsweekend. Ik kwam heel sterk uit de zomer. Ik kon goed trainen in Frankrijk en werd gelukkig gespaard van blessures. Het jaar voordien had ik op de eerste dag al direct met ligamenten gescheurd bij een looptraining in het mulle zand van een meertje in Frankrijk. De andere 3 crossen won ik in de wedstrijden van de Luikse Challenge Henri Bensberg. De organisator kent mij ondertussen goed en hij is steeds blij als ik er ben. Dit regelmatigheidscriterium heeft meestal mooie en zware parcours, met serieuze hellingen of technische stroken, wat mij wel ligt. Bijgevolg won ik ook dat eindklassement bij de nieuwelingen. Bij enkele A-crossen en ook bij een van de crossen in het Luikse kende ik mechanische pech, maar dat hoort er bij. In Gavere schoof ik in de eerste halve ronde al naar de kop van de wedstrijd maar door mijn grote drang maakte ik een foutje op een cruciaal moment en kwam ik zwaar ten val, jammer want ik voelde mij daar heel sterk.

3. Je werd provinciaal kampioen van Oost-Vlaanderen bij de tweedejaars nieuwelingen op de weg. Verwacht?
Ik wist dat ik heel sterkt stond. De koersen voorafgaand aan het PK maakte ik telkens de koers, ik haalde – op de wedstrijd in Ninove na – het podium niet maar ik maakte wel met veel plezier de koers door aan te vallen, te ontsnappen of kop te doen. Voor mij is het belangrijk dat ik er een wedstrijd van maak. Ik haat het als andere renners niet willen rijden. Ik doe niet mee om er een toeristenrit van te maken en de sprint af te wachten en pas de laatste honderd meter te koersen. Ik wil vooruit, alles geven en kijken wie mee kan. Vaak wordt het ploegenspel gespeeld waar ik als individueel renner niet aan mee doe. In principe mag in een gewone wegwedstrijd bij de nieuwelingen dat spelletje niet gespeeld worden en heb ik vaak wat groepjes tegen, maar ik had ze toch allemaal goed beet op het PK. Toen maakte ik ook de koers. Mijn entourage dacht omdat ik bij de eerste doortocht al in een ontsnapping zat dat ik weer te gretig was. Ik deed dan nog veel kopwerk en reed goed door aan kopt van het peloton om twee andere vluchters te pakken. En even nadien sprong ik dan nog met een andere renner mee, die 2 ronden voor het einde aanzette. We werkten goed samen. Enkele honderden meters voor de finish was onze voorsprong goed geslonken en zette ik het op een sprinten waardoor ik die medevluchter achter liet en het aanstormende peloton kon achterlaten. Verwacht is het niet maar natuurlijk hoop je wel op zo een scenario. Uiteindelijk moet het ook nog allemaal samenkomen. Je mag niet vallen, je moet genoeg gegeten hebben, en het materiaal moet ook mee kunnen.

Ik ben blij dat ik me kon doen opmerken en kon tonen dat je als je de hele wedstrijd de koers maakt je ook kan winnen. Wie de hele wedstrijd verscholen blijft in het peloton om op de massasprint wacht kan wel eens bedrogen uitkomen… Mijn vader had wel een voorgevoel maar vreesde ervoor dat ik de laatste kilometer, toen onze voorsprong maar 9 seconden meer bedroeg, zou ingelopen worden. De trui kunnen aandoen geeft een ongelooflijk tof gevoel. Ik zal hem de komende zomer zo veel mogelijk tonen.

4.  Wat verwacht je van het VK ? Parcours op je maat? De favorieten ?
Het parcours van het VK in Laarne ken ik, er zit jammer genoeg maar 1 stuk vals plat in, waar de bevoorradingszone is. De rest is plat en de laan met kasseien heeft een betonnen en effen gootje. Ik hoop met de favorieten mee te kunnen vooraan en een mooie uitslag te kunnen rijden.

5. Wat verwacht je van de rest van het seizoen? Wat zijn je doelen?
Het seizoen ligt even stil met de examens die in aantocht zijn, maar ik zal zeker wat pittige koersten uitkiezen om mijn wegseizoen als provinciaal kampioen mee te vervolledigen. Tussendoor ga ik wel wat techniek bijschaven op de mountainbike al zal ik maar enkele wedstrijden bekampen. In aanloop naar het cross-seizoen hoop ik veel snelheid op te doen en mijn conditie te onderhouden.

6.  Je hebt al bewezen dat je zowel op de weg als in het veld je mannetje kan staan. Heb je al een keuze gemaakt tussen de 2 of wanneer ga je deze maken?
Ik vind het plezant om zowel te crossen als op de weg te rijden. Enkele mtb wedstrijden erbij maken mijn zomer compleet. Ik ga nu nog geen keuze maken, ik doe het te graag. Al zijn er momenteel 4 wielerploegen die mij opgemerkt hebben en die aan de deur staan. Ik ga sowieso eens luisteren wat ze te vertellen hebben. Ook een langer wegseizoen bij de junioren zou ik wel tof vinden. Ik wil wel eens proeven van het andere facet van de wegwedstrijden: de interclubs en eventueel internationale wedstrijden. Dat lijk mij een uitdaging.

7.  In welk soort wedstrijden zullen we jouw vooral van voren gaan zien?
In de selectie van de wedstrijden zoek ik vaak naar regio’s en parcours met uitdaging. Voor mij dus graag wat klimmen. Al is de wedstrijdkeuze beïnvloedbaar door de beschikbaarheid van de entourage en mijn vader zijn agenda. Het is vaak een gepuzzel om de weekendplanning in orde te krijgen. Mijn vader is zelfstandig geluidstechnicus en is vaak ook in het weekend aan het werk. Gelukkig kan ik putten uit een pool met kennissen die met mij naar de koers willen.

8. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Dat is moeilijk want ik ben nog jong. Ik klim graag en zie graag af. Gezien mijn postuur en mijn grootte weet ik niet of ik wel een goede klimmer zou kunnen worden, maar voorlopig gaat alles vlotjes.

9. Ben je veel bezig met de nieuwste snufjes binnen de wielerwereld?
De nieuwste snufjes op gebied van materiaal? Ik vind het wel tof om qua materiaal vanalles op te zoeken en te bekijken. Ik ben al gewoon van in de cross om met Shimano DI2 Disc te rijden. De elektronische groep geeft geen problemen, er kan geen versnellingskabel meer vast komen te zitten en de remmen zijn hydraulisch. Ik koers nu ook op de weg met een fiets met schijfremmen.

10. Wat is je mooiste zege uit je jonge wielercarrière en waarom ?
Misschien de cross die ik solo won bij de aspiranten in Landskouter of de keren in 2015 en 2017 dat ik de koers op de Haaghoek won.
Al denk ik dat mijn laatste overwinning in Steenhuize-Wijnhuize, waar ik dus provinciaal kampioen werd, een grotere impact heeft dan mijn andere overwinning(en). In het mtb werd ik al eens provinciaal kampioen meer dan 2 jaren terug, maar op de weg betekent dat toch ook veel…? Deze overwinning staat zeker aan top.

De snelle vragen
Pizza of frieten : pizza
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : alleen
Bergop of bergaf :  beiden
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit :  een lange rit.
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken:  Oliver Naessen, we kennen elkaar en hij nodigde mij al eens uit… We hebben tevens dezelfde trainer, dus dat zal er wel eens van komen.

 

Gerelateerde artikels

Joes Oosterlinck kon voor de eerste keer dit seizoen het zegegebaar maken. Op het provinciaal kampioenschap van Oost-Vlaanderen wist hij nipt uit de klauwen te blijven van het peloton.  Joes kan als individueel renner zijn zwarte trui nu inruilen voor de provinciale trui. Voor Thomas Szkandera...
Oost-Vlaams en Vlaams kampioen wegwielrennen in de categorie U17, 2e jaars nieuwelingen, rijdt vanaf januari als junior voor het Canguru – QTS – Air College Cycling Team Cyclocrosser Joes Oosterlinck, die na het beëindigen van zijn contract bij Callant–Doltcini, in 2019 als...
Met 69 nieuwelingen werd er zondag gestart op het Fort van Kessel voor de 2e manche van de moedige veldrijder. Joes Oosterlinck ging er halfweg wedstrijd in zijn eentje vandoor en kon stand houden gedurende de wedstrijd. Zijn ploeggenoot Pieter Pauwels werd tweede. Jente Michels eindigde als derde...