Vlaams kampioen Joes Oosterlinck in 2020 naar Canguru – QTS – Air College Cycling Team

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Sep 2019 - 20:05
Printvriendelijke versie

Oost-Vlaams en Vlaams kampioen wegwielrennen in de categorie U17, 2e jaars nieuwelingen, rijdt vanaf januari als junior voor het Canguru – QTS – Air College Cycling Team

Cyclocrosser Joes Oosterlinck, die na het beëindigen van zijn contract bij Callant–Doltcini, in 2019 als individueel wielrenner verder ging, gaat in zee met Rik Devoogdt in het splinternieuwe Canguru – QTS – Air College Cycling Team. Rik is een referentie in het jeugdwielrennen en zeker bij de junioren. Met Beveren 2000 en Avia leverde hij het gros van de Belgische profwielrenners af.

De keuze van Joes Oosterlinck uit Haaltert ligt voor de hand. Uit de 9 aanzoeken van evenveel teams kiest hij voor een samenwerking met Rik Devoogdt en verzorgster Els Vanhaelewyn. Rik nam contact met Joes na zijn Vlaamse titel, net zoals de meeste andere teams die opeens een individueel renner op het hoogste Vlaams schavot zagen prijken. Eerder al na het behalen van de provinciale titel kwamen de eerste aanvragen al binnen.

Joes is echter geen onbekende en staat ervoor gekend een aanvallend renner te zijn die steevast de koers kleurt, denk hierbij aan zijn solo finish op het provinciaal kampioenschap dit jaar in Steenhuize-Wijnhuize. Rik stelde onmiddellijk zijn nieuw project voor en wou los daarvan al meteen met Joes naar Oostenrijk trekken om de ronde van Oostenrijk voor nieuwelingen te betwisten. Vanuit het koersmilieu kwamen ook enkele telefoontjes en berichten tot bij Joes om zeker in te gaan op de vraag van Rik, die er om bekend staat een prachtig, deels internationaal programma af te werken. Ook de stages en trainingen zijn steeds professioneel georganiseerd, met de juiste begeleiding en op de beste locaties.

Dat nu ook de naam van het team bekend is stemt Joes gelukkig. Hij was meteen onder de indruk van de bedrijven die Rik bij zijn team en de missie er achter heeft kunnen betrekken.

Joes Oosterlinck kijkt er naar uit om als cyclocrosser volgend jaar een echt wegseizoen te kunnen rijden. Het koersen met een team in allerhande competities of meerdaagse ritten spreekt tot de verbeelding en heeft de nu 16-jarige Haaltenaar als veldrijder nog niet kunnen ervaren. “Niettegenstaande je als crosser deel uit maakt van een team moet je de prestatie individueel leveren.” zegt Joes. “Vandaar mijn keuze om in 2019 als individueel renner door te gaan, dat was natuurlijk zonder die 2 titels gerekend…”

Zijn persoonlijke trainer Koen Scheerlinck van Sporttestcentrum HiKo (trainer van onder andere Oliver Naessen nvdr) zal Joes ook door zijn juniorencarrière begeleiden. Het pieken naar de voorbije kampioenschappen was alvast geslaagd, met de Oost-Vlaamse en de Vlaamse titel als gevolg. Op het Belgisch kampioenschap reed Joes lek en moest noodgedwongen op een standaardfiets van de neutrale wagen zijn wedstrijd afwerken, hij eindigde op het BK in het peloton. Er is ook mental coach Lieve Ringoot die -samen met de ouders- Joes zo veel mogelijk begeleidt voor en na de wedstrijden. Ze zal nauw samenwerken met Rik en Els.

Joes zal een verkort cyclocrossprogramma afwerken en nog een rustperiode inlassen. Hij kijkt uit naar het nieuwe avontuur. In oktober is er reeds een teambuilding, zonder fiets weliswaar, met alle collega-renners en in februari gaan ze meteen op buitenlandse stage alwaar ook het Deceuninck – Quick-Step Cycling Team voor hun winsterstages vertoeft.

“Ik zou graag alle teams die mij contacteerden willen bedanken voor hun interesse, ik hoop dat ze mijn keuze begrijpen, we zien elkaar volgend jaar op de koers. Uiteraard zie ik het volledig zitten met Rik en zijn team. Ik heb al een voorsmaakje gekregen door met hen naar de Ronde van Oostenrijk te gaan met een mixed gelegenheidsteam. Ik reed er samen met een toekomstige ploegmaat, een Nederlander en 3 Noren een prachtige koers. Ik ben geen echte klimmer dus was het sowieso een moeilijke opdracht. Tussen veel teams bestaande uit nationale selecties, vertoefde ik in de middenmoot. Ik heb er vooral genoten van alles in en rond de koers, het was een toffe ervaring met uitzonderlijk veel hoogtemeters. Mijn ouders en coach Lieve zijn voor mijn eerste buitenlandse rittenkoers zelfs 5 dagen komen supporteren.

Ik had feitelijk een prachtige zomer met trainingen in de Ardennen, Luxemburg en de Vogezen. Tijdens de koersen heb ik wel hier en daar pech gehad of een kleine blessure. De uitslagen zeggen niet alles. Ik voelde zelf wel de progressie die ik de laatste tijd doorgemaakt heb. Ik heb tijdens de koersen vaak aangevallen en dan weet je dat de kans er is dat je niet vooraan finisht, zeker als je de Vlaamse trui draagt, dan word je geviseerd. Vanaf januari zal ik als eerstejaars junior tussen al die getalenteerde renners uit het nieuwe team vooral ervaring moeten opdoen, als ik naar de namen van mijn teamgenoten kijk weet ik nu al dat het snel zal gaan. Hopelijk kan ik mijn steentje bijdragen. Mooi is dat het Canguru – QTS – Air College Cycling Team voor de teamfietsen samenwerkt met Specialized. Zo kan ik op mijn favoriet fietsmerk Specialized blijven rijden. Ik reed bij de miniemen en aspiranten zowel op de weg als in het veld al op Specialized en nam dit jaar mijn 2 kampioenstruien op een Specialized S-Works Tarmac. Binnenkort eindigt het wegseizoen, neem ik wat cyclocrossen mee en ga ik in rust, om dan rond nieuwjaar opnieuw het veld in te duiken als voorbereiding voor een avontuur bij het Canguru – QTS – Air College Cycling Team. Ik wil Rik bedanken voor deze kans!”

Meer info over Joes kan je vinden op zijn Facebookpagina http://www.facebook.com/joes.oosterlinck en op zijn website www.joes.be.

Noteer alvast zijn fandag op 25 januari 2020, je maakt er kans op zijn gesigneerde kampioenstruien.

Gerelateerde artikels

Wielerclub Steeds Vooraan Kontich zit aan het maximum aantal renners voor de categorie U23/ELzc in 2020 Nieuwkomers voor volgend seizoen zijn: Senne De Meyer Tim De Greef Brent Arnouts Thomas Verheyen Jeno Grootjans Stijn Van Hecke Jarno Mondelaers Jens Gys Jiri Van De Venne...
Volgend seizoen zal Niels Merckx de kleuren verdedigen van het Urbano Cycling Team nadat zijn huidige ploeg, Hand in Hand Baal stopt. "In 2020 zal ik uitkomen voor het Urbano Cycling Team. Doordat mijn huidige ploeg, Hand in Hand Baal, stopt, stond ik voor een moeilijke keuze. Urbano was van...
Diel Vergote zal volgend seizoen deel uitmaken van het Canguru- QTS- Air College Cycling Team. De junior wil het beste van zichzelf geven om Rik te bedanken voor zijn steun afgelopen seizoen. "Ik zal volgend jaar deel uitmaken van een nieuwe ploeg, genaamd Canguru- QTS- Air College Cycling...
Nils Verheyen begint volgend seizoen aan zijn laatste jaar als junior. Hij zal in het peloton verschijnen in de kleuren van WOOP. "Ik zou in eerste instantie iedereen van Spiderking-Soenens en mijn trainer willen bedanken voor het afgelopen seizoen. Ik heb veel plezier gehad en ook zeer veel...
Stan van den Bergh maakt in 2020 de overstap van junioren naar beloften bij het HSK Trias-Mooi Jong Cycling Team. "Ik heb voor HSK Trias-Mooi Jong Cycling Team gekozen omdat de ploeg een mooi programma rijd voor een sprinter zoals ik. Na een goed gesprek met Marco was ik direct overtuigd om...
Lotte Popelier, gaat volgend jaar als elite renster aan de slag bij Equano- Wase Zon team van teammanager Nico De Roeck. Lotte was dit jaar als juniore goed voor 2 zeges en was reserve voor het WK in Yorkshire. Ze hoopt zich volgend jaar als eerstejaars belofte te ontwikkelen als klimster.