Jan Hirt: "De Ronde van Italië is mijn lievelingskoers"

Door Kurt Vermeerbergen op 11 Apr 2021 - 18:38
Printvriendelijke versie

Binnen minder dan een maand verschijnt Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux voor het eerst aan de start van de Ronde van Italië (2.UWT,8-30/05). Enkele renners van de Belgische formatie bereiden zich momenteel voor op de Giro d'Italia middels een hoogtestage in de Sierra Nevada in Andalusië. Één van hen is de Tsjechische klimmer Jan Hirt. Hij kent na drie Girodeelnames het klappen van de zweep. De Giro van 2017 was pas zijn eerste grote ronde maar sterke Jan was wel meteen goed voor een twaalfde plek in het eindklassement. Bij zijn nieuwe Belgische ploeg kende hij door ziekte een valse start maar hij nu klaar om weer te knallen.

Jan Hirt :"Ik begon mijn seizoen in de UAE Tour waar ik mijn vormpeil meer en meer voelde stijgen. Jammer genoeg werd ik daarna ziek in Tirreno-Adriatico. Een goed moment om ziek te worden bestaat natuurlijk niet maar nu kwam die ziekte wel heel ongelegen. Het was maar een simpele hoest en verkoudheid maar dat was genoeg om mijn voorbereiding op de Ronde van Catalonië te verstoren. Maar ondertussen kom ik terug op volle sterktes. Dat merk ik aan mijn trainingsgegevens en ook gewoon aan mijn gevoel. Met ploegleider Frederik Veuchelen aan onze zijde houden we productieve trainingsessies en in de perfecte omstandigheden bereiden we ons voor op de koersen die komen gaan."

"Onze sterkte is dat we als groep goed aan elkaar hangen. We luisteren naar elkaar, communiceren duidelijk en komen goed overeen. In de Giro d'Italia kunnen we mooie dingen laten zien. In de Ronde van Romandië zal ik vanzelf wel merken hoe het met mijn vorm gesteld is. Gewoonlijk is de derde week in een grote ronde mijn beste dus ik zou nog beter moeten worden de komende weken. Op die manier ging ik in de Giro van 2017 al de strijd aan met de besten en won ik in 2019 ei zo na een rit. Ik zal niet zomaar starten om de hoop te vullen. De Ronde van Italië is mijn lievelingskoers en ik ga het beste van mezelf geven."

Frederik Veuchelen (trainer) : "We zijn in Sierra Nevada op  hoogtestage met vijf renners van de ploeg. Zij zijn allemaal renners die goed bergop rijden en dus kunnen scoren in rittenkoersen. De namen zijn Meintjes, Hirt, Taaramae, Petilli en Pasqualon. Met uitzondering van Meintjes, die we uitspelen in de Tour, zijn ze hier allemaal om de Giro d’Italia voor te bereiden. Na stage volgt de Ronde van Romandië als ultieme voorbereiding voor ze naar Italië afreizen. We verzetten hier letterlijk bergen werk want de hoogtemeters stapelen zich op. De eerste dagen op hoogte dienen altijd om te acclimatiseren maar naarmate de stage vordert, zullen we meer prikkels in de trainingen steken. Tot nu toe hadden we hier prima weer en in het hotel is alles tiptop in orde. De vijf jongens zijn allemaal rustige kerels die 100% met hun vak bezig zijn. Over het algemeen zijn renners die mikken op klassementen in rittenkoersen wat heel gefocust en wat minder speels dan hun collega’s die mikken op het eendagswerk."

Foto: Cycling Media Agency

Gerelateerde artikels

De Tsjech Jan Hirt maakte deze winter de overstap van Team CCC naar Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. In de UAE Tour maakte hij zijn competitie debuut in de kleuren van het Belgische team. De klimmer start deze woensdag in de Tirreno-Adriatico in voorbereiding naar zijn grote doel van het seizoen...