Caleb Ewan is nieuwe aanwinst voor Lotto Soudal

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Aug 2018 - 13:10
Printvriendelijke versie

Lotto Soudal is verheugd de komst van Caleb Ewan aan te kondigen. De 24-jarige Australiër komt over van Mitchelton – Scott  en tekende een contract van twee jaar.

Caleb Ewan: “De kans om bij Lotto Soudal aan de slag te gaan was voor mij heel belangrijk en spannend. Lotto Soudal heeft een grote geschiedenis wat betreft sprinters en klassiekers. Toen ik jong was, kon ik urenlang de zeges van Robbie McEwen bewonderen. Meer recent kan ik alleen maar zeggen dat ik enorm veel respect heb voor André Greipel, voor wat hij bereikt heeft als renner en waarvoor hij staat als persoon. Ik hoop dat ik nu samen met de ploeg kan schrijven aan een nieuw en mooi hoofdstuk.”

“Als je het emotionele aspect buiten beschouwing laat, denk ik dat het voor mij persoonlijk een logische beslissing is om voor Lotto Soudal te kiezen, maar we hebben heel wat werk voor de boeg om er zeker van te zijn dat het een perfect match wordt. Ik voel dat het pad dat Mitchelton-Scott momenteel bewandelt, niet het meest geschikte is voor mij, maar ik heb enkel maar waardering en respect voor de renners en de volledige organisatie. Ik heb er enorm veel geleerd en beleefd gedurende de voorbije vier jaar en heb er vrienden voor het leven gemaakt. Ik ben hen dan ook oprecht dankbaar.”

“Hoe ik mezelf kan omschrijven? Als een pure maar veelzijdige sprinter, die op een hellende aankomst goed uit de voeten kan. De voorbije jaren heb ik hard getraind om sterker te worden, waardoor ik ook tijdens een lastige finale kan overleven. Samen met Lotto Soudal zal ik hard blijven werken en zullen we ernaar streven om mee te spelen in klassiekers zoals bijvoorbeeld Milaan - Sanremo.”

“Ondanks dat de meer ervaren renners nog steeds op topniveau presteren, vindt er momenteel een overgang naar een volgende generatie sprinters plaats. Er zijn veel goede, jonge sprinters, en ik wil daar uiteraard bij horen. Daarvoor moet ik, samen met de ploegmaats, voortdurend progressie blijven maken. Er is niet één team dat de sprint momenteel domineert, maar Lotto Soudal beschikt over zowel de ervaring als het verlangen om opnieuw een sterke ploeg te bouwen in functie van de sprint.”

“Dit is een meerjarenplan van natuurlijke progressie: het bouwen van een sprinttrein met jongens die het in zich hebben om de finales van de belangrijkste wedstrijden te rijden, renners die zowel op als naast de fiets een team vormen en het kweken van automatismen door wedstrijden samen te rijden. Wat niet wil zeggen dat we al niet in het eerste jaar hopen om enkele mooie resultaten te boeken.”

Sportief manager Marc Sergeant is natuurlijk verheugd dat Lotto Soudal er in geslaagd is om Caleb Ewan aan te trekken.

Marc Sergeant: “Intern hebben we uitvoerig gesproken over het tijdperk na André Greipel. Nu zijn we op dat moment gekomen. En hebben we opnieuw gekozen voor een sprinter met potentieel, zoals we dat in 2011 ook gedaan hebben met André. De keuze voor een sprinter boven bijvoorbeeld een klassementsrenner is tweeledig. Een sprinter geeft je een heel jaar lang kans op succes en het budget om een klassementsrenner binnen te halen én te omringen is aanzienlijk groter. “In de gesprekken die ik met Caleb gevoerd heb, viel me op hoe verstandig en aimabel hij is; maar hij is tevens iemand die weet wat hij wil. Op heel jonge leeftijd heeft hij getoond dat hij in staat is om ritten te winnen in grote rondes, met zijn unieke stijl. Zowel in het peloton als binnen ons team kunnen we spreken van een generatiewissel in de sprint.”

“Met Tim Wellens, Tiesj Benoot en Caleb Ewan hebben we drie duidelijke speerpunten voor drie verschillende types wedstrijden. Het komt er op aan om rond die renners een ploeg te creëren die hen zo goed mogelijk kan bijstaan. Daar maken we momenteel werk van. Voor Caleb kunnen jongens als Jasper De Buyst en Jens Keukeleire heel belangrijk worden. Met Jens heeft hij drie jaar samengereden en Jasper heeft de kunde en het lef om een topsprinter in perfecte omstandigheden naar de laatste rechte lijn te brengen.”

“Ik denk dat de ambities van Caleb en de ploeg heel veel gelijkenissen toont. We beginnen eigenlijk opnieuw vanaf nul, waarbij de mix van onze ervaring en zijn potentieel ons in staat moet stellen om die doelstellingen te verwezenlijken. Hij is uiterst begaafd in de sprint, dus dat is de belangrijkste focus. Op termijn zullen we zien hoe ver hij komt in bepaalde klassiekers, maar als je tweede kan worden in Milaan – Sanremo 2018, dan heb je inhoud en technische bagage.”

Gerelateerde artikels

Bij zijn tweede deelname aan de Ronde van Italië in de kleuren van Lotto Soudal gaat Australiër Caleb Ewan – die in het verleden al drie Giro-etappes op zijn naam wist te schrijven -  opnieuw volop voor ritwinst. Na een korte onderbreking na Milaan-Sanremo hervatte de 26-jarige Lotto...
Hieronder kan je een interview bekijken met Caleb Ewan over zijn eerste zege van het seizoen. Hij praat eveneens over zijn verwachtingen van Parijs - Nice.   Wat verwacht Caleb Ewan van Paris - Nice from Cyclingsite.be on Vimeo. Foto Lotto Soudal / Photo News
Lotto Soudal-sprintbom Caleb Ewan staat voor de derde keer aan het vertrek van de Ronde van Frankrijk. Zowel in 2019 als 2020 wist de Australiër enkele ritten weg te kapen en ook dit jaar hoopt de 26-jarige Lotto Soudal-renner zijn totaal van vijf Tour-ritzeges aan te scherpen. Ewan begint alvast...