Yannick Detant hakt knoop door en stopt met wielrennen: "Ik geniet ervan om mijn ervaring met de jeugd te delen"

Door Kurt Vermeerbergen op 19 Apr 2018 - 20:48
Printvriendelijke versie

Yannick Detant was als junior een renner om zeker rekening mee te houden. Een val strooide echter roet in het eten maar Yannick bleef volhouden tot dit jaar. Doordat zijn knie niet volledig meer hersteld kan hij zich niet meer volledig inzetten als renner en hakte hij de knoop door. Yannick blijft echter actief in het wielrennen weliswaar op een andere manier.

1. Als junior reed je een mooi palmares bij elkaar. Aan welke zeges heb je de mooiste herinneringen en waarom?
De eerste koers van het jaar won ik gelijk, Kuurne-Brussel-Kuurne. Het is een super grote koers en als ik terug kijk ben ik erg trots op deze overwinning. Maar ook in de 8 van Bladel, waar ik het klassement won, reed ik goed. Het hele voorjaar liep zoals het moest.

2.  Als belofte ging je uw eerste jaar aan de slag bij SEG en het tweede jaar bij je oude ploeg Monkey Town. Toch verliep deze overstap van junior naar belofte niet vlekkeloos. Wat liep er allemaal mis?
Mijn val halverwege 2015 (2ejaars junior) heeft mij heel erg veranderd als renner en persoon. Met die val scheurde ik me voorste kruisband en binnenste knieband. Een jaar later bleek ook dat verschillende plekken kraakbeen blijvend beschadigd waren. Mijn eerste jaar bij SEG heb ik geprobeerd alles te doen om terug te komen. Ik trainde perfect en leefde als prof. Dit ging tussen me oren zitten omdat ik niet goed kon presteren door mijn knie. Het 2e jaar bij Monkey Town Continental was al wat beter. De openingskoers in Nederland, de Craft Ster van Zwolle, werd ik 4e en miste net aan het podium. Daarna reed ik wat sterke koersen maar was het niet voldoende. Ik hield pijn en dit ging tegen mij werken. Ik heb het jaar afgesloten in China waar ik nog eens op het podium mocht staan in de 3e etappe van Poyang lake. Ik werd 3de in de massasprint. Ik had voor die koers al besloten dat ik wou stoppen.

3. Dit jaar heb je besloten om de fiets definitief aan de haak te hangen. Moeilijke beslissing?
Zeker een moeilijke beslissing geweest. Ik heb er een paar jaar van mijn leven alles aan gedaan om me doelen te halen. Ik heb veel plezier gehad en veel vrienden gemaakt alleen ontbrak het eerste mij te veel in het laatste jaar. Ik ben iemand die het beste wilt en het hoogst haalbare uit me zelf wil halen, dat lukte me niet meer met een knie die niet 100% belasting aan kan.

4. Je blijft actief in het wielrennen door het begeleiden van de jeugd van Monkey Town. Op welk vlak draag je hier uw steentje bij?
Ik blijf actief, maar nog niet als ploegleider of als coach. Ik vind het leuk om renners in de gaten te houden en als de mannen naar mij toekomen zal ik ze der alles over willen vertellen. Op dit moment gun ik mezelf wat rust. Ik ben in februari wel mee geweest op trainingsstage in Lloret de mar met de juniorenploeg van Monkey Town. Ik heb daar veel van mijn ervaringen gedeeld en heb ze wat proberen bij te brengen op het gebied van training en voeding. Ik vind het leuk om de junioren te spreken over hun interpretatie van de wielersport en over hun komende doelen en vooruitzichten.

5. Zie je een toekomst om verder te gaan als ploegleider?
Op dit moment weet ik nog niet zo goed wat ik wil. Ik ben net zelf renner af en ben eigenlijk nog jong genoeg om, als ik het wil, ooit weer de fiets te pakken. Het spreken met renners en het observeren vind ik in ieder geval al heel interessant dus wie weet wat de toekomst brengt. 

Gerelateerde artikels

De Nederlander Yannick Detant blijft in 2016 bij Monkeytown maar zal nauw samenwerken met SEG RACING. "Ik ben blij dat na mijn blessure SEG toch vertrouwen in mijn blijft hebben en dat ze mij willen helpen met mijn revalidatie. Omdat ik in me revalidatie zit heb ik gekozen om een jaar...
De Nederlander Yannick Detant toonde zich gisteren in internationaal gezelschap de snelste in de spurt. De junior van het Monkeytown Cycling Team mag zijn eerste grote zege van het seizoen op zijn palmares zetten. "Gisteren was ik samen met mijn ploegmaatje Jelle Nieuwpoort vertrokken...
Yannick Detant  is een man om in de gaten te houden dit seizoen. De tweedejaars junior van het Monkey Town Cycling Team won in de spurt de opener van het wielerseizoen, Kuurne - Brussel  - Kuurne. Cyclingsite.be maakte kennis met deze sympathieke Nederlander. 1. In België is je naam...