Vlaanderen kandidaat WK Wielrennen 2021: 3,5 miljoen euro voor biddossier en voor de hosting fee

Door Kurt Vermeerbergen op 12 Jan 2018 - 15:40
Printvriendelijke versie

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft de Vlaamse Regering voorgesteld om Vlaanderen officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van het WK wielrennen in 2021. Vanuit het beleidsdomein Sport stelt de minister alvast 3,5 miljoen euro ter beschikking om de kandidatuur samen met de wielerfederaties voor te bereiden.

Het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg vindt elk jaar in september in een andere gaststad of regio plaats. Het is hét wielerevenement van het jaar voor verschillende disciplines en afstanden, waaronder de elite wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de juniorenwedstrijden. Voor Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is het tijd dat het WK opnieuw naar Vlaanderen komt: “Vlaanderen is koers, maar het is al van 2002 in Zolder geleden dat we het WK hier hebben georganiseerd. Nu doet zich de mogelijkheid voor om het naar Vlaanderen te halen in het jubileumjaar 2021,  100 jaar na het allereerste WK.”

De Vlaamse Regering besliste vandaag het voorstel te steunen en ook de wielerbonden zijn enthousiast. De minister kan nu samen met hen de officiële kandidatuur voorbereiden en starten aan de opmaak van het biddossier. Hij  trekt daar alvast de nodige middelen voor uit: “Ik maak vanuit Sport 3,5 miljoen euro vrij, onder andere voor de opmaak van het biddossier en voor de hosting fee. Samen met de wielerfederaties dienen we onze kandidatuur in juni in bij de internationale wielerunie UCI, in september zullen we dan weten of Vlaanderen het WK in 2021 mag organiseren.”

Over het parcours, de start- en aankomstplaatsen bestaat nog geen duidelijkheid. In Vlaanderen kunnen we de meest uiteenlopende soorten koersen organiseren. Klassiekers met stevige kuitenbijters, waaierkoersen of biljartvlakke omlopen voor sprinters, we hebben het allemaal in huis. “Het WK organiseren zou voor Vlaanderen een mooie opportuniteit zijn,” zegt Vlaams Minister-President Geert Bourgeois, “Niet alleen voor de fans die de kans krijgen om de absolute wereldtop enkele dagen op rij aan het werk te zien, maar ook voor de uitstraling van Vlaanderen in de wereld. Het WK wielrennen is één van die sportevenementen die écht overal tot in de kleinste uithoekjes van de wereld het beeldscherm halen. Een fantastische promotie voor Vlaanderen wielerland”.

Uiteraard vraagt de deelname aan de bidding-procedure en de organisatie van dit topevenement heel wat voorbereidings- en studiewerk.  Om die reden werd al een haalbaarheidsstudie voor de organisatie van het WK in Vlaanderen uitgevoerd. Event Flanders, de organisatie die instaat voor het Vlaamse topevenementenbeleid, heeft een analyse gemaakt van beschikbare locaties en accommodaties en van de in Vlaanderen aanwezige organisatorische competenties. Uit dit haalbaarheidsonderzoek blijkt alvast dat het voor Vlaanderen perfect mogelijk is het WK te organiseren.

Het WK naar Vlaanderen halen, levert bovendien ook economische return op. “De economische impact van zo’n WK is aanzienlijk en wordt voorzichtig geschat op 30 miljoen euro”, zegt minister Muyters. “Al mogen we als echte wielerregio waarschijnlijk nog ambitieuzer zijn.”

Gerelateerde artikels

Belgian Cycling is verheugd dat Vlaanderen zich kandidaat stelt voor het WK wielrennen op de weg van 2021. Daarvoor zijn we de Vlaamse regering ten zeerste erkentelijk. De federatie wil dan ook, samen met Cycling Vlaanderen, voluit meewerken aan deze kandidatuur. Vlaanderen is kandidaat om de...