Vlaams kampioen Simon Claeys: Uitkijken naar de mooiste wedstrijd van het seizoen

Door Kurt Vermeerbergen op 7 Jun 2013 - 19:58
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Simon Claeys (Balen B.C) won vorig weekend het Vlaams Kampioenschap bij de tweedejaars nieuwelingen.1. Hoe blik je terug op vorig seizoen?

Vorig seizoen was zeer leerrijk. Ik heb er veel van bijgeleerd. Van mijn club Balen BC mocht ik veel interclubs meerijden dus zo heb ik zeer veel ervaring kunnen opdoen.

Ik keek ook niet zo naar mijn uitslagen want ik wou vooral koersen en afzien. Dat vind ik het leukst! Zo ben ik veel sterker uit mijn seizoen gekomen dan als ik begon. Mijn koersstijl was dus zeer offensief. Mijn klimmerskunsten waren wel niet zo goed, dus dat was nog een werkpunt waar ik nu nog altijd aan probeer te werken. Het loont zeker! Vorig jaar was vooral genieten omdat we een heel hecht team waren/zijn.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Als hoogtepunt had ik het Pk in Oudenburg. Het was mijn eerste en enige wedstrijd die ik won in 2012. Vele interclubs die ik mocht rijden waren ook heel aangenaam om te rijden. Zeker de BvB in mijn stad Tielt waar heel m’n familie en vrienden aanwezig waren. Als teleurstelling had ik op het Bk in Tervuren. Jari Snyers won daar, maar bijna de helft van het peloton had niet door dat hij weg was. Alleen Cedric was toen sterk genoeg om alleen er naar toe te rijden. Ikzelf sprintte toen een 4de plaats, 2de van het peloton. Matthias De Boeck klopte me toen. Ik baalde echt dat ik niet op het podium kon staan.3. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Als ik weet dat ik progressie heb gemaakt aan mijn werkpunten. Ook als ik genoten heb van de koersen. Winnen is natuurlijk altijd mooi, maar ik heb geen getal in mijn hoofd van zoveel koersen wil of moet ik winnen om mijn seizoen geslaagd te maken. Dichte ereplaatsen in grote koersen vind ik persoonlijk dan bijvoorbeeld beter dan een kermiskoers winnen.

4. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?

Een golvend parcours vind ik het leukst. Platte liggen me ook. Klimmen probeer ik aan te werken. Persoonlijk kan ik ook het best uit te voeten op een golvend parcours zoals in Wezembeek-Oppem. Een harde koers. Mijn sterkste punten zijn, denk ik, sprinten en aanvallen. Tijdrijden ligt me wat minder. Hardrijden kan ik ook wel aardig. Vooral na een lastige en harde koers ben ik snel en zit ik meestal wel nog fris.5. Je werd inmiddels Vlaams kampioen bij de nieuwelingen tweedejaars. Verwacht? Hoe heb je de wedstrijd ervaren?

Zeker niet verwacht. Ik baalde nog van de koers de dag ervoor, Koksijde. Het was 1 van de meest frustrerende koersen die ik reed. Dus zondag had ik totaal geen zin om te koersen, maar mijn ouders brachten me er weer bovenop. Ik stond aan de start en nam mezelf voor om me heel de koers rustig te houden. De eerste 3 ronden lukte me dit en zat 5 ronden van het einde in een goed groepje maar dat groepje werd snel weer ingelopen. Op 3 ronden van het zag ik dat er opnieuw een groepje van 4 man weg reed. Met al 3 West-Vlamingen bij die ik kende als sterke coureurs. Ik zag dat Jaron Wydooghe erachter sprong en kort daarna maakte ik ook de sprong alleen naar het groepje. We hadden snel een voorsprong van 20 seconden en werkten goed samen. Zo kon ik het dan uiteindelijk afmaken aan de meet, een hele opluchting!6. Hoe waren de  andere wedstrijden dit seizoen al voor je?

Ik had een moeilijke seizoenstart, voor de eerste interclub in Borlo werd ik niet geselecteerd en dit motiveerde me om harder te gaan trainen. Zo kwam ik terug in selecties. Mijn ploegmaats reden soms sterker dan mezelf en zo offerde ik me graag op om in dienst van hun te rijden. Zo hielp ik Gilles Van Der Auwera naar zijn puntentrui in Denemarken en stopte ik goed af in de kopgroep toen Cedric Beullens wegreed in de laatste 20km van de Omloop Land van Bartje in Nederland. Ik reed ook nog eens een gat toe in Imde-Wolvertem in de laatste slot kilometers zodat hij het in de sprint afmaakte. Op kermiskoersen merk ik wel dat ik vaak geviseerd wordt. Mja, da’s koers é.7. Naar welke wedstrijden kijk je verder uit?

De eerste wedstrijd die nu volgt voor mij in Polleur na de examens. Ik vind persoonlijk Polleur 1 van de mooiste koersen in het hele seizoen. Verder kijk ik ook nog uit naar het Bk, Ronde van West-Vlaanderen en de BvB in Tielt. Voor de rest is mijn wedstrijdplanning nog niet helemaal gemaakt.8. Wat verwacht je van het BK ?

Het zal een lastige koers worden in Pollare. We moeten een pittige helling doen in het parcours dus dit zou me wel moeten liggen. Maar nu met die trui van Vk zal het natuurlijk niet meer zo makkelijk zijn om weg te rijden. Ik denk persoonlijk niet dat het een massasprint zal worden, maar een sprint tussen een groepje met alle sterkste coureurs vooraan. Hopelijk maak ik die dag er dan deel van uit. Je kan het natuurlijk allemaal niet voorspellen, je kan wel eens een offday hebben ofzo. In ieder geval zullen we nu wel goed kijken wie er wegrijdt en zal er hard gekoerst worden.

Gerelateerde artikels

1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? De mooiste momenten waren voor mij de grote koersen. In de grote koersen kon ik altijd goed mee koersen en kreeg je ook het gevoel van koersen zoals het moet. In het Vlaams Kampioenschap kon ik de titel nemen, dit was gelukt na een...
Simon Claeys zal volgend jaar terugkeren naar de Tieltse renners. "Omdat ik veel plezier wil hebben in de ploeg en ik weet dat er veel sfeer is bij hen. Ze rijden ook een mooi programma zowel in het binnenland en buitenland. Tielt is ook mijn thuis stad dus ik heb ook een morele band met de ploeg...
  De 2e jaars nieuwelingen gingen met 112 renners van start in het Vlaams kampioenschap.  Met  8 ronden van 9,6 km af te leggen was er een totale afstand van 76,8 km te overbruggen. De latere start van de eerste jaars zorgden voor een zeer krappe tijdspanne tussen aankomst 1e jaars...
Simon Claeys heeft een echt pechjaar achter de rug door ziekten. Simon wil er volgend seizoen opnieuw staan bij de Tieltse Renners. 1.Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? “Momenten” is eigenlijk moeilijk te zeggen. Het mooiste moment en ook het enigste echt goeie...
"Het was eigenlijk al in de 2de ronde dat we weg waren met 8 man. Er stond veel wind en de eerste paar rondes liet het peleton ons niet uit zicht verdwijnen. Maar na 4 rondes in de aanval hadden we plots een minuut. Vanaf toen wist ik dat we zouden voor blijven en dat deden we ook. Het draaide...