Tibe Craeynest: "Het gevoel was echt machtig"

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Apr 2023 - 18:01
Printvriendelijke versie

Tibe Craeynest startte drie jaar geleden met wielrennen en leerde het koersen met het nodige vallen en opstaan. Nu als tweedejaars junior behaalde hij twee weken geleden zijn eerste zege in zijn jonge carrière.

Drie jaar geleden ruilde jij je voetbalschoenen om voor de fiets. Waarom de keuze voor het wielrennen?
Een jaar voor ik deze keuze maakte, reed ik al af en toe met de fiets met m'n vader of bij de toeristen van Dentergem. Ik vond dit zeer leuk maar het is natuurlijk nogal wat anders dan koersen. Na dat jaar had ik het ook stilaan wat gehad met het voetbal en ik mocht kiezen van m'n ouders wat ik wou doen. Toen wou ik gaan voor een nieuwe uitdaging en koos ik ervoor om te gaan koersen.

Wat vond je het moeilijkste om te leren (rijden in peloton, koersinzicht,…) ?
Het was in het begin natuurlijk heel wat anders en het was allemaal nogal moeilijk. In m'n eerste jaren ben ik veel gevallen omdat ik onder andere moest leren in het peloton rijden. Ik vind het altijd nog wat moeilijk met het koersinzicht maar het gaat al beter dan vroeger. Ik ben ook altijd iemand die niet graag blijft zitten in het peloton en probeert koers te maken, dus het leren koersen heb ik ook moeten leren en zal ik nog veel moeten leren.

Hoe kijk je terug op je seizoen 2022 als eerstejaars junior?
Vorig jaar was m’n winter zeer slecht. Ik kreeg 2 keer corona en kreeg te maken met klierkoorts. Ik ben hierdoor heel wat voorbereiding kwijtgeraakt. Ik kreeg van de ploeg heel wat kansen en ik ben blij dat ik deze kon grijpen, zo kon ik heel wat leren en verbeteren.  Voor mij was vorig jaar een redelijk goed jaar, ondanks de voorbereiding mag ik toch niet klagen en heb ik er veel uit geleerd. Dit kan ik meepakken naar m’n tweede jaar als junior.

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen?
Ik heb veel geleerd van de winter voordien qua voeding en rust… Deze winter ging alles goed. Ik kon een paar keer op stage gaan in Spanje zonder problemen en dat maakt het natuurlijk zeer aangenaam. M'n voorbereiding was wel erg goed.

Inmiddels won je de wedstrijd voor junioren in het Waalse Florennes. Verwacht om zo vroeg op het seizoen het zegegebaar te kunnen maken? Hoe voelde het om zo voor de allereerste keer te winnen?
Ik had wel het gevoel dat ik dit jaar mijn eerste overwinning zou pakken. Ik denk niet dat iemand zou gedacht hebben dat ik zo vroeg op het jaar een overwinning zou nemen. Het was iets helemaal nieuw voor mij. Ik kon eerlijk gezegd niet geloven dat ik gewonnen had, toen ik over de streep kwam. Het gevoel was echt machtig, ik hoop dat ik dit nog veel mag hebben. Het is wel een gevoel apart en zeker als je solo over de meet binnenkomt.

Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Mijn doel was dit seizoen mijn eerste overwinning te halen en in de UCI koersen zoveel mogelijk top20 plaatsen te behalen. Ik zou ook graag Ain Bugay Valromay Tour (ronde van Frankrijk voor junioren) maar dat is niet aan mij om te beslissen. Ik moet mij gewoon bewijzen en dan zien we waar het naartoe gaat. Ik zou mij graag tonen in UCI koersen voornamelijk waar het vooral bergop gaat. In kleine rondes zou ik mij ook graag wat bewijzen en tonen dat ik meerdere dagen ook aankan.

Welke parcours liggen jouw het beste ? Wat voor type renner ben je?
Ik klim wel graag dus ik kies toch eerder voor een golvend parcours of een klimkoers dan een vlakke koers. Koersen met cols heb ik nog niet veel gedaan of ik er goed in ben weet ik dus niet maar ik doe het wel graag. Tijdrijden doe ik ook graag maar dat heb ik nog niet veel gedaan daar zou ik graag nog veel in willen verbeteren net zoals mijn klimmen. Ik ben toch meer een klimmers type dan sprinter.

Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Voor mij is het pas geslaagd als ik naar een goede belofteploeg kan gaan om daar dan weer verder te gaan werken. Een overwinning is al binnen, dus daar ben ik al blij om. Als ik mij kan tonen en resultaten kan halen in grote koersen dan kan ik spreken over een geslaagd seizoen.

Naar welke renner kijk je op en waarom?
Pogacar is toch wel een renner waar ik naar opkijk. Pogacar zijn stijl is echt fantastisch om te zien en je kan er blijven naar kijken. Zijn talent is echt groot, vooral bergop vind ik hem de beste die er is. En het ziet er soms zo makkelijk uit als hij het doet maar dat is het totaal niet.
 

Gerelateerde artikels

Tweedejaars junior Tibe Craeynest won na een solo van 35km de wedstrijd in het Waalse Florennes. Drie jaar geleden ruilde hij zijn voetbalschoenen om voor een koersfiets. Tibe: "Vorig jaar had ik al gereden in Florennes dus ik kende het parcours en ik wist dat het iets voor mij was. Toen we...
In het Waalse Libramont-Chevigny behaalde Tibe Craeynest zijn twede zege van het seizoen in barre weersomstandigheden. Tibe Craeynest: "Het was een wedstrijd die mij wel lag met 1300hm op 73km met daarbij veel wind en continu regen. Na 1,5 ronde kon ik met 4 wegrijden waarna er 1 moet passen...