Veldritteam Group Hens - Maes Containers voorgesteld (foto's)

Door Jo Groenevinger op 2 Sep 2019 - 08:01
Printvriendelijke versie

Op de Grote Markt in Leuven werd net voor de GP Jef Scherens - Rondom Leuven de splinternieuwe Vlaams-Brabantse cyclocrossploeg Group Hens - Maes Containers voorgesteld. Dit project kende enkele jaren geleden zijn oorsprong toen veldrijder Vincent Baestaens uit Tremelo voor de Koninklijke Stoempersclub Leuven ging crossen. Ondertussen vervoegden broers Len en Senne Dejonghe uit Wilsele, Lander Loockx uit Bertem en de Nederlandse Mascha Mulder de rangen. Buiten Baestaens zullen deze laatste twee eveneens ook als prof de winter beleven.

Het was al enkele jaren geleden dat er nog een prof uit Vlaams-Brabant was ingeschreven bij “de grote mannen”. Nu telt het veldrijden er in één klap twee.

Lander Loockx (22) uit Bertem is een nieuwe naam in het profcircuit. Hij werd vorig seizoen vice-kampioen van België bij de beloften, won de DVV-trofee in Brussel en zegevierde in het Oostenrijkse Stadl-Paura. Hij excelleerde ook in de wereldbekers. “Ik ben in dit project gestapt omdat ik het onmiddellijk zag zitten en omdat het streekgebonden is. Tijdens het vorige crossseizoen contacteerden ze me al en legde hun plannen uit, dat stond me meteen aan. Mijn doel en droom was om na mijn belofteperiode prof te kunnen worden. Dat dit mogelijk is bij een team uit eigen provincie, dat maakt het dubbel zo mooi. Het accent ligt dit seizoen op bijleren en me aanpassen aan het niveau van de profs. Waarbij vooral de wereldbekers belangrijk zijn om mijn positie in de UCI-stand te behouden en hopelijk nog te verbeteren. Ik trek binnenkort al met Baestaens naar de Amerikaanse wereldbekers. Vooral de wereldbekers en crossen zoals Baal, Overijse en Ronse die mij goed liggen, staan al met rood aangestipt”, verklaarde de op en top gemotiveerde Loockx.

Vincent Baestaens (30) was enkele seizoenen geleden de grondlegger van dit project. “Na Niels Albert en Sven Nys was het even stil in onze provincie bij de profs. Het is ook mooi dat de Koninklijke Stoempersclub Leuven hun schouders onder dit project zette en dat we in het historische centrum van Leuven konden voorgesteld worden. Het is een mooi begin voor een groter publiek”, opent Baestaens. “Ik had jaren geleden helemaal niet verwacht dat het zo’n vaart ging lopen. Het project begon in eerste instantie om me in het veld te ondersteunen, dat is vrij goed gelukt. Initiatiefnemers Guido en Bart Verschueren droomden ervan om een crossploeg op poten te zetten en op korte tijd zijn ze daarin goed geslaagd. Ze hebben veel verwezenlijkt op korte tijd. Ik ben blij met aanwinst Lander die ik op stage in Mallorca beter leerde kennen. We vertrekken dinsdag naar de Verenigde Staten met de focus op twee wereldbekers ginds. Ik sta momenteel 28ste in de UCI-stand en reed ginds vorig jaar niet, dat betekent hopelijk extra UCI-punten. We willen als ploeg groeien en ervaring opdoen. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden. Ik ben dertig jaar en verjonging mag altijd, dat is noodzakelijk naar de sponsors toe.”

De Nederlandse Mascha Mulder (25) stapte enkele maanden geleden in het project.

“Ik was aan een nieuwe uitdaging toe. Na mijn eerste gesprek met hen voelde alles al heel vertrouwd. Ze hadden mooie plannen met het team dit sprak, mij erg aan.  Het is een onwijs leuke groep, het klikte goed met iedereen. Bij het team krijg ik de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen als renster. Ik kan veel leren van mijn ploeg genoten en de begeleiding. Ik krijg hier ook alle ruimte voor. Ik heb hard getraind de voorbije maanden. Ik ben veel met mijn voeding bezig geweest, alles stond in het teken van de cross. Mijn doelstellingen liggen vrij hoog, graag zou ik de aansluiting willen gaan maken met de top tien. Verder wil ik het allerbeste uit mezelf halen en bewijzen dat ik het in me heb”, wist Mulder.

De broers Len (18) en Senne Dejonghe (16) uit Wilsele sloten de voorbije jaren aan. Len haalde vorig jaar als eerstejaarsbelofte al nationale selectie voor de wereldbeker. “Ik zie dit seizoen goed zitten,  met de omkadering van het team en de goede begeleiding komt dat zeker goed”, wist Len. Junior Senne werkt gestaag verder aan zijn evolutie als crosser en stond eveneens op het startpodium te blinken.

Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157710647856777