Moet Apt Spie Douterloigne CT nieuwelingenploeg na 2015 noodgedwongen stopzetten?

Door Kurt Vermeerbergen op 27 May 2014 - 09:41
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Voorzitter Olivier Onderbeke van VZW Jong Wielertalent (Apt Spie Douterloigne CT) trekt aan de alarmbel. Door de hoge kosten verbonden aan een nieuwelingenploeg hangt de toekomst van deze categorie binnen het team aan een zijde draadje.

Apt Spie Douterloigne CT was de voorbije weken en jaren uiterst succesvol met de nieuwelingen- en junioreswerking. Bij de nieuwelingen behaalde het team pas nog 2 x zilver op de PK’s te Oost-Vlaanderen en bij de juniores pakte het team van Onderbeke maar liefst 2 provinciale titels (Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant) en dit weekend pakte het team ook nog is een ritzege in de internationale driedaagse te Axel waar ze tevens met Thimo Willems de beste Belg konden naar voor schuiven in het eindklassement.

Het team bestaat amper 4 jaar en leverde al eerder een 1° prof af met Otto Vergaerde en op het voorbije WK was ook de beste Belg L. De Plus lid van het Apt Spie Douterloigne CT. Voorheen was Onderbeke actief als bezieler van een gedreven junioreswerking in Deerlijk waarbij het team oa Beker van België en BK won. Uit die generatie werden ondertussen VERMOTE-VANMARCKE-THEUNS-HELVEN-AHLSTRAND-DE TROYER-LINDGREN- … prof.

Onderbeke stelde altijd de jeugd prioritair en zette sterk in op jeugdwerking met rittenkoersen en tijdritten. Doch de huidige houding van KBWB waarbij koersen in buitenland bestraft wordt (teams moeten betalen om er te mogen starten) en het feit dat bond geen paal en perk wil stellen aan binnenlandse organisatoren (Ronde van Limburg) om startgeld te vragen, roept ernstige vragen op. Nu het team ook geweerd wordt uit Beker van België nieuwelingen lijkt de maat vol. Het sterke nieuwelingenteam blijft dus uit de boot vallen voor de Beker van België nieuwelingen. Het teammanagement bevestigt dat er ernstige gesprekken lopen om een beloftenwerking in samenwerking met TREK op te starten. Daar mag/ kan wel gestart worden in de Beker van België.

Wat 2015 betreft zal ook de nieuwelingenwerking nog 1 jaar zeker verdergezet worden, doch een verdere teamwerking op dit niveau lijkt heel onzeker. Het team dient ook al te betalen om te mogen starten BVB juniores en betaalt ook jaarlijks een aanzienlijke opleidingsvergoeding. Dit gaat samen over 1800 euro per jaar.  Nu het team het vijfde jaar ingaat, stelt het management formeel dat het op die manier nog weinig zinvol is om ook na 2015 door te gaan met nieuwelingen.

Het teammanagement bekijkt momenteel enkele pistes om met een jeugdwerking (miniemen en aspiranten) de krachten te bundelen, maar van een echte doorbraak is momenteel nog geen sprake. Contacten met KBWB draaiden op een sisser uit al hoopt voorzitter Onderbeke dat het gezond verstand toch kan zegevieren en dit mooi project niet verloren gaat door de maatregelen van eigen federatie. Het nieuwelingenteam van Onderbeke behaalde vorig jaar ook een 2° plaats op BK en 4 renners posteerden zich in top 10 BK’s. Onderbeke hoopt dat de organisatoren van de BVB-koersen nieuwelingen beseffen dat ze op deze manier de competitie uithollen.  Er werd voorgesteld aan bond om teams die wel opleidingsvergoeding betalen en ook al betalen om juniores BVB te mogen betwisten toch om basis van deze financiële lasten toch toe te staan in BVB nieuwelingen. Dit zou volgens Onderbeke over een heel beperkt (misschien enkel diens team) aantal teams gaan, dus structureel zou dat weinig uitmaken.

Onderbeke stelt trouwens dat bond altijd maar eist dat teams een jeugdwerking moeten hebben (lees miniemen en aspiranten).  De voorzitter haalde ter dege aan dat in diens regio (Oudenaarde-Deinze-Waregem) minstens 5 teams zijn die een jeugdwerking hebben ( ISOREX-DEINZE-ASFRA-YOUNG SCHELDE-GENTSE VELOSPORT-…), niet 1 regio is zo dominant wat jeugdwerking betreft, in andere regio’s (Antwerpen-Limburg) stelt dit probleem zich veel minder.  Teams in die regio kunnen dus veel makkelijker een jeugdwerking opstarten, als wij dit moeten doen moet het team renners overtuigen om van team te veranderen al op 12-13-14-jarige leeftijd. Niemand vaart daar goed bij, noch de renners, noch de teams.  Onderbeke blijft hopen (tegen beter weten in) dat KBWB toch rekening wil houden met diens argumenten. Het feit dat het team al jaren ernstige financiële inspanningen levert en geen enkele opening kan crëeren naar bond toe dreigt nu nefast af te lopen.

Op die manier dreigt een sterke en gemotiveerde jeugdwerking verplicht te worden het geweer van schouder te moeten veranderen in de nabije toekomst.

Gerelateerde artikels

Trek Factory Racing is verheugd te kunnen aankondigen dat zij een akkoord hebben gesloten met Belgische team APT-Spie-Douterloigne, dat een bewezen ervaring heeft met rekrutering en ontwikkeling van jeugdrenners. De relatie tussen de teams toont het geloof dat Trek heeft in een heldere toekomst...
Gisteren vond één van de laatste wielerploegvoorstellingen van het seizoen plaats. APT-SPIE-Douterloigne stelden in Kruishoutem zijn troepen voor het seizoen 2014 voor.  Het team telt dit jaar 13 nieuwelingen en 24 juniores. Het seizoen 2014 startte al zeer goed voor de ploeg met 3 Belgisch...