Megan Jastrab de sterkste in Musselkanaal

Door redactie op 12 Apr 2019 - 19:44
Printvriendelijke versie

Vandaag verzamelen geblazen in het hoge noorden van Nederland waar de driedaagse rittenwedstrijd Healthy Ageing Tour voor dames junioren doorgaat als prelude voor de laatste 3 etappes van dezelfde wedstrijd voorde Dames Elite.

Eerste afspraak is in de gemeente Musselkanaal voor 4 ronden van 21,1 km elk. Mits aftrek van de neutralisatie blijven er 81,8 km wedstrijd over in een landschap dat met de waterpas is aangelegd en waar de wind vrij spel heeft. Veel rechte wegen ook.

Aan de start 144 dames uit alle contreien, liefst 14 nationale teams, aangevuld met nog heel wat regionale teams en clubteams. Om 10u stipt trekt het peloton zich op gang en wanneer even later de officiële start wordt gegeven, gaat de snelheid dadelijk de hoogte in, waardoor de achterdeur onmiddellijk open gaat.

Op het einde van de eerste ronde is er sprint voor de punten, gewonnen door Elynor Backstedt (GBR).

In ronde 2 is er jammerlijk een zeer zware valpartij, rond de vijftigste plaats gaan er enkele meisjes tegen de grond en bijna het halve peloton gaat er over heen, waaronder de voltallige Belgische selectie. Vooraan wordt besloten niet te wachten op de onfortuinlijke dames en wordt de gas open gedraaid waardoor er nog enkele rensters de rol moeten lossen en er bijna niemand nog kan terugkeren uit de achtergrond. Op het einde van de tweede ronde wint Megan Jastrab (USA) de bonificatiesprint en heeft het peloton van 47 rensters met daarin nog slechts 3 Belgische dames Nele Van Assche en Katrijn De Clercq (Van Assche - VD Hauwe CT) en Gloria van Mechelen (Cannibal Team). Deze groep heeft een voorsprong van 45" op enkele meisjes die moesten lossen, 1' op een groepje dat achtervolgt en 1'16" op een grotere groep achtervolgers.

Vooraan blijft men er een hoge snelheid op na houden, er zijn verscheidene aanvalspogingen, bij een er van is Katrijn betrokken, maar geen draagt echt ver, daarvoor zijn er te veel sterke ploegen in het peloton.
Iets verder smelten enkele groepen samen, maar in ronde 3 loopt het tijdsverschil tussen het peloton en de eerste achtervolgers op tot meer dan 3" en het is duidelijk dat de winnaar  vooraan te zoeken is.  Bij het luiden van de bel wordt opnieuw voor de punten gesprint en het is Lea Waldhoff (Team Mangertseder) die als eerste over de streep rijdt.

In de laatste ronde zijn er nog enkele ultieme uitvalspogingen, maar het wordt finaal een volledig peloton dat zich in de laatste rechte lijn van enkele kilometer meldt voor een massasprint. Megan Jastrab is daarin stukken te sterk voor de rest van het peloton. Elynor Backstedt bestijgt de tweede podiumplaats en de Poolse Nikola Wielowska maakt het podium volledig. Eerste Belgische wordt Gloria op 21ste plaats.

Morgen zaterdag om 12u in Heerenveen start van de tweede etappe, vanaf 13u live te volgen op de livestream van de Healthy Ageing Tour. Zondag volgt de derde rit in Midwolda.

Gerelateerde artikels

In Heule stonden 30 meisjes nieuwelingen aan de start voor een wedstrijd over 53km verdeeld over 10 ronden en dit enkel voor nieuwelingen, junioren vertrokken later voor hun wedstrijd. Aan de start verscheidene buitenlandse meisjes en dat zijn meestal niet de minste. Zowel Frankrijk, Nederland, UK...
De wedstrijd in Veldegem voor dames jeugd werd gereden onder een mooi zonnetje en op een vlak parkoers van 4,3 km. Voor het eerst een wedstrijd waar junioren en nieuwelingen samen rijden en dus de eerste keer dat de nieuwe reglementering wordt toegepast, wel niet volledig want de bedoeling is dat...
De derde en laatste rit van de Healthy Ageing Tour voor Dames junioren werd verreden in Midwolda, waar een biljartvlakke ronde van 15,6 km 5x moest gereden worden. Nog 107 rensters mochten de start nemen, op de eerste rij alle truien, zowel de kampioenentruien als deze van de verschillende...
In afwachting van de aankomst van de Brabantse Pijl van de heren Elite staat in Overijse een wedstrijd voor de Dames jeugd op het menu, wedstrijd over 9 ronden en een afstand van 46km. Er verschijnen 55 rensters op het appel die onder de aankomstboog van de heren Elite. Deze staat op de top van een...
Sinds enkele jaren wordt Gent-Wevelgem gereden voor alle categorieën vanaf nieuwelingen en dit voor beide geslachten. Voor de dames nieuwelingen betekent dit een wedstrijd in Boezinge bij Ieper over 8 vlakke rondjes van 5,5 km met als enige hindernissen een lichte helling en een lange kasseistrook...