Marc Sergeant en Jurgen Van den Broeck geven eerste reactie op parcours Tour 2014

Door Kurt Vermeerbergen op 23 Oct 2013 - 18:44
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Deze middag is de 101ste editie van de Ronde van Frankrijk voorgesteld, die plaatsvindt van zaterdag 5 tot en met zondag 27 juli 2014. De zware ritten liggen niet enkel in de Alpen en Pyreneeën, maar ook in de Vogezen. Daarnaast is er de vijfde rit met start in Ieper die het peloton over negen kasseistroken leidt. Er is slechts één tijdrit, 54 kilometer lang, en die staat gepland op de laatste zaterdag. Lotto Belisol-manager Marc Sergeant en Jurgen Van den Broeck geven een eerste reactie op het parcours.

Manager Marc Sergeant:“Op de kasseienrit na is dit wel een traditionele Tour, al is de start in Engeland uiteraard ook een apart gegeven. In de rit van Ieper naar Arenberg kan je de Tour niet winnen, maar wel verliezen. Elke ploeg heeft wel een sprinter of klassementsman in de rangen, dus elk team wil daar vooraan zitten. Als Belgische ploeg hebben wij voldoende bagage om zo een etappe aan te kunnen, zeker met renners als Roelandts, Bak, Greipel en Hansen. De passage door ons land is sowieso een meerwaarde voor ons als Belgisch team.”

“Door de tijdrit achteruit te schuiven, wil de organisatie zo lang mogelijk de spanning in de Tour houden. Het is al enige tijd geleden dat de laatste bergrit op donderdag plaatsvond en er vervolgens een vlakke etappe was voor een tijdrit op zaterdag. Op zich is het wel een evenwichtig uitgebouwd parcours. De meeste beklimmingen kennen we uit de Tour of andere wedstrijden. De aankomst bergop in Risoul is bijvoorbeeld nieuw in de Tour, maar is wel opgenomen geweest in het parcours van de Dauphiné. Om de kansen van Jurgen Van den Broeck in te schatten is het nog te vroeg. We willen hem terug naar een zo hoog mogelijk niveau brengen. Eerst zijn er de rittenkoersen in het voorjaar om hem dan zo klaar te stomen richting Tour.”

Jurgen Van den Broeck:“Ik ben er niet rouwig om dat er slechts één tijdrit is. Die wordt dan ook nog eens gereden op de voorlaatste dag, dan wordt die vaak niet meer beslecht tussen de specialisten. Bovendien is er aan het einde ook nog een knikje dat hen de das kan omdoen. Uiteindelijk zullen hier de meest frisse en de betere renners naar boven komen. Een aantal favorieten zullen dan al door de mand gevallen zijn. De mannen in de top van het klassement kunnen het hier onder elkaar uitvechten, al bestaat de kans dat alles al vastligt. Voor mij is het dus een voordeel dat de tijdrit aan het einde van de Tour gereden wordt.”

“In de vijfde rit, met passage over de kasseistroken, is het een kwestie van daar heelhuids door te komen. Dergelijke etappe brengt wel stress met zich mee. Wat de bergritten betreft zijn het mooie aankomsten bergop, beklimmingen met naam ook. Ik ken veel van de cols die in het parcours zijn opgenomen, zoals Pla d’Adet en Hautacam in de slotweek.”

Gerelateerde artikels

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste wielerseizoen. De Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo wil voorkomen dat komend jaar `het jaar teveel` wordt. Zijn contract met de Nederlandse World Tour-ploeg, dat liep tot eind 2018, is daarom in goed overleg aangepast.   De 34-jarige...
Binnen exact vijf weken wordt in Sanremo de start gegeven van de Giro d'Italia. Het team van Lotto Soudal krijgt stilaan vorm, met onder meer Jurgen Van den Broeck, André Greipel en Maxime Monfort die deel zullen uitmaken van de selectie. Voor Van den Broeck is het een terugkeer naar de Grote...
Na zijn val in de tweede rit van Tirreno-Adriatico en opgave is Jurgen Van den Broeck vandaag op onderzoek geweest bij dokter Toon Claes in Herentals. Ploegdokter Jan Mathieu: “Het was gisteren vrij snel duidelijk dat Jurgen tot opgave zou gedwongen worden. De horizontale diepe snijwonde en zes...