Jurgen Van den Broeck naar de Giro

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Apr 2015 - 12:32
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Binnen exact vijf weken wordt in Sanremo de start gegeven van de Giro d'Italia. Het team van Lotto Soudal krijgt stilaan vorm, met onder meer Jurgen Van den Broeck, André Greipel en Maxime Monfort die deel zullen uitmaken van de selectie. Voor Van den Broeck is het een terugkeer naar de Grote Ronde waar hij voor het eerst een toptienplaats in het eindklassement behaalde.

Jurgen Van den Broeck: "Ik ben uiteraard heel blij dat de ploeg me opgenomen heeft in de selectie van de Ronde van Italië. Dat ik niet naar de Tour ga, is een gegeven dat al langer duidelijk was en waar ik me kan in vinden, maar de Giro zie ik als een terugkeer naar de plaats waar het voor mezelf als ronderenner begon (in 2008 werd Van den Broeck er zesde, LTS)."

"Woensdag vertrek ik voor twee en een halve week naar Tenerife om me optimaal te kunnen voorbereiden. Daarna probeer ik een zo goed mogelijke Ronde van Romandië af te werken en vervolgens start de Giro. De voorbije weken heb ik met Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië zoals gepland twee WorldTour-rittenwedstrijden afgewerkt. In de Tirreno werd ik elfde. Top tien was mooier geweest, maar veel scheelde het niet. In Catalonië is de focus van het team en mezelf begrijpelijkerwijs verlegd op het moment dat Bart De Clercq de leiderstrui pakte."

"Uiteraard ga ik er alles aan doen om er te staan. Ik heb immers zelf aangedrongen op een selectie en wil die  ook waarmaken. De Ronde van Romandië zal een referentiepunt zijn dat mee zal bepalen of een toptienplaats realistisch is. Ik voel me nu veel beter dan vorig jaar op hetzelfde moment, omdat ik toen een heel zware winter achter de rug had omwille van de combinatie van de revalidatie na mijn val in de Tour met de conditieopbouw. Ik kwam toen van heel ver terug en heb die impact zelf wat onderschat."

Manager Marc Sergeant: “In de Tirreno was ik vrij tevreden over de prestatie van Jurgen. Of hij nu elfde of tiende wordt, dat maakt het verschil niet. Hij verloor in beide tijdritten en op de aankomst bergop enkele seconden, en die maakten in de eindafrekening het minieme verschil tussen plaats zes en elf. Mocht hij daar 40ste geworden zijn, hadden we nu anders gesproken. Jurgen liet blijken heel graag naar de Giro te willen gaan, we hebben dat met de sportieve betrokkenen besproken en iedereen heeft belang bij een goed resultaat. Ook op mentaal vlak is dit voor Jurgen belangrijk denk ik. Hij mag zijn kans gaan in hetgeen hij het liefst doet, een Grote Ronde rijden.”

“Voorafgaand zal hij de Ronde van Romandië rijden. Twee jaar terug eindigde hij daar in de top tien, en wij hopen dat hij dat kan herhalen. Als je in de Giro goed wil zijn, moet je in Romandië al goed zijn. Ook in de Giro wordt dat het doel. Met een plaats bij de eerste tien zal ik tevreden zijn. Voor een renner die de afgelopen jaren top vijf reed in de Tour en zelfs vorig jaar nog dertiende werd in moeilijke omstandigheden, lijkt me dat een correcte doelstelling.”

Gerelateerde artikels

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste wielerseizoen. De Belgische renner van Team LottoNL-Jumbo wil voorkomen dat komend jaar `het jaar teveel` wordt. Zijn contract met de Nederlandse World Tour-ploeg, dat liep tot eind 2018, is daarom in goed overleg aangepast.   De 34-jarige...
Deze middag is de 101ste editie van de Ronde van Frankrijk voorgesteld, die plaatsvindt van zaterdag 5 tot en met zondag 27 juli 2014. De zware ritten liggen niet enkel in de Alpen en Pyreneeën, maar ook in de Vogezen. Daarnaast is er de vijfde rit met start in Ieper die het peloton over negen...
Na zijn val in de tweede rit van Tirreno-Adriatico en opgave is Jurgen Van den Broeck vandaag op onderzoek geweest bij dokter Toon Claes in Herentals. Ploegdokter Jan Mathieu: “Het was gisteren vrij snel duidelijk dat Jurgen tot opgave zou gedwongen worden. De horizontale diepe snijwonde en zes...