Jelle Van Den Plas: "Opnieuw pijnvrij kunnen koersen is mijn wens voor 2016"

Door Kurt Vermeerbergen op 18 Dec 2015 - 19:44
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Jelle Van Den Plas kende een seizoen om snel te vergeten wegens blessures die als een rode draad door zijn seizoen liepen. Toch slaagde Jelle erin om opnieuw in Herselt te schitteren. Volgend seizoen verdedigt Jelle de kleuren van Kontich Steeds Vooraan.

1.    Wanneer gestart met het wielrennen en hoe bij de sport terecht gekomen? Ik ben begonnen met wielrennen als laatste jaar aspirant (14j). Ik ben er in terecht gekomen omdat het fietsen in het bloed zit. Ik heb dit meegekregen van de familie. Vele familieleden (vader, achterneven, nonkels) hebben zelf ook gefietst of hebben dat gedaan. Björn Leukemans is immers de neef van mijn vader dus zal ik het van geen vreemden hebben.

2.    Hoe kijk je terug op je seizoen in het algemeen?  Ontevreden! Ik ben nooit 100% in orde geweest door aanhoudende blessureleed. Dit bracht veel frustraties met zich mee omdat ik wist dat ik beter kon, maar het lichaam niet mee wou.

3.    Kreeg je te maken met pech afgelopen seizoen? Als je spreekt over materiaalpech niet, maar als je spreekt over blessures wel. Sinds mijn val tijdens de Ronde van Oost-Vlaanderen (2014) ben ik blijven sukkelen met mijn onderstel. De ene moment ging het beter, maar de andere moment draaide het voor gene meter.

4.    Herselt is een rode draad in je koersseizoen de afgelopen jaren. Hoe komt het dat deze wedstrijd je zo goed ligt? Het is een wedstrijd met veel afwisseling en het is een zeer selectief parcours. De aankomstzone die licht hellend is, is op mijn lijf geschreven. De sprint is puur op de macht, maar de kans is nihil dat het op een sprint uitdraait. In de meeste gevallen is het een kleine groep die voor de dagwinst strijden. Je hebt weinig rustmomenten in deze wedstrijd waardoor het alleen maar zwaarder wordt en dat ligt me wel.   

5.    Op welke punten wil je uzelf zeker nog verbeteren naar volgend seizoen toe? Ik zou graag terug kunnen beschikken over mijn sterke punten van afgelopen jaren. Ik zou graag terug meer kracht in de benen hebben voor de hellende stroken, die dit jaar ver zoek waren. De rest komt dan normaal gezien van zelf wel. Graag zou ik ook wat meer trainen op het tijdrijden zodat ik daar betere uitslagen kan rijden.

6.    Je zal vanaf 2016 schitteren in de rode tenue van Steeds Vooraan Kontich. Hoe verliep de eerste kennismaking met je nieuwe ploeggenoten? Ik heb nog niet echt kennis gemaakt met de renners van Kontich. De renners van mijn leeftijd ken ik natuurlijk al, maar de overige nog niet.

7.    Spurt of solo? Waarom? Spurt van een select groepje heb ik even graag dan solo aankomen. Solo is nog wel iets specialer en geeft nog een beter gevoel omdat je dan echt kan zeggen dat je de “beste” was. Maar een spurt geeft dan nog iets meer spanning met zich mee en dat leidt dan tot een grotere vreugde uitbarsting.

8.    Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Mijn individuele tijdritten zijn meestal slecht, maar hieraan ga ik zeker werken. Mijn ploegentijdritten zijn daarentegen veel beter. Hierbij heb ik al veel meer succes gehad.

9.    Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Op zich maakt het mij niet uit. Als je goed in vorm bent, kan je veel. De beide soorten wedstrijden liggen mij wel en dat heb ik in het verleden al wel laten zien.  

10.    Hoe ga je u voorbereiden deze wintermaanden op het nieuwe seizoen?  Eerst moet ik zien dat ik terug zonder pijn kan fietsen en dan kan ik pas beginnen opbouwen. Deze week heb ik voor de eerste keer na 5 maanden terug met een goed gevoel kunnen fietsen. Ik hoop dat het nu alleen nog maar de positieve kant blijft opgaan en dat het niet terug erger wordt. Of ik van het begin van het wielerseizoen aan de start zal staan, is nog een groot vraagteken. Eerst beginnen met de basisuithouding op scherp stellen en dan zien we wel hoe het verder zal verlopen.

11.    Wat zijn de doelen voor 2016? Mijn eerste en enigste doel voor komend seizoen is terug pijnvrij kunnen fietsen. Indien dat in orde is, zou ik graag terug op niveau kunnen presteren en dan zien we wel wat er komt. Maar het belangrijkste is dat ik me terug goed voel op de fiets.

12.    Is het combineren wielrennen / school gemakkelijk?  Algemeen loopt het combineren wel vlot. De ene moment is de combinatie goed te doen, maar de andere moment moet ik het fietsen even links laten liggen. De studies komen nog altijd op de eerste plaats.

De snelle vragen
Lievelingskleur : BLAUW
Favoriete muziek : VANALLES
Favoriete film : IK ZIE VEEL FILMS GRAAG ZOLANG HET MAAR GEEN SCIENCE FICTION IS. PRISON BREAK ALS SERIE.
Lievelingseten : PASTA
Ochtend- of avondmens : OCHTEND EN AVOND
Film of boek : FILM
Brunette of blondine :BLONDINE
Pizza of frieten : PIZZA
Citytrip in Barcelona of relaxvakantie in de Caraïben : CARAIBEN
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : ALLEEN BINNENKOMEN
Bergop of bergaf : BERGOP
Koud of warm : WARM
Tijdrit of een lange rit : LANGE RIT
Mooiste overwinning ooit: MASSASPRINT IN HERSELT
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: CANCELLARA
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? TERUG 100% IN ORDE ZIJN

Gerelateerde artikels

Jelle Van Den Plas start volgend jaar met een propere lei bij Steeds Vooraan Kontich. Jelle start er volgend jaar als derdejaars belofte. "Na een jaar vol blessures waarvan ik nog aan het revalideren ben, heb ik gekozen om volgend seizoen te rijden voor Steeds Vooraan Kontich. De keuze om...
Met 112 nieuwelingen kwamen ze aan de start boven op de Molenberg te Herselt. Met 12 ronden van 5,8km af te leggen werd er van start gegaan met een deelnemersveld vol klinkende namen uit binnen- en buitenland. In de eerste ronde reed kersvers Vlaams kampioen Wouter van Ende weg met Yoran Van...
"Er waren 42 vertrekkers en halverwege koers reden we met 13 man weg en in de laatste ronde reden we met 3 weg. De laatste km sprong ik alleen weg en kon dit volhouden tot op de meet. De 2de strandde op een 5 tal sec. Het was zeer warm dus moesten we veel drinken en er waren veel platte banden.":...