Nu de kampioenschappen achter de rug zijn, maakt het peloton zich op voor de Ronde van Frankrijk. De 101ste editie telt dit jaar 21 ritten waaronder vijf aankomsten bergop, een individuele tijdrit én een kasseirit. De renners gaan van start op zaterdag 5 juli in het Engelse Leeds en komen na 3 664 kilometer aan op de befaamde Champs-Élysées in Parijs.
Koninklijke aankomst aan Buckingham Palace
De eerste rit op Engels grondgebied is vlak en dus een uitgelezen kans voor de sprinters om de gele trui te veroveren. Daags nadien staat met negen heuvels de Britse versie van Luik-Bastenaken-Luik op het programma. De laatste etappe in Engeland eindigt in de hoofdstad, pal voor Buckingham Palace. Net als in de rit naar Rijsel een dag later is ook hier is de kans op een pelotonspurt groot.
De start van de vijfde etappe staat geheel in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Na het vertrek in de Ieperse binnenstad krijgt de Tourkaravaan een korte versie van Parijs-Roubaix voorgeschoteld. Zo krijgen de renners maar liefst 15,4 kilometer kasseien voor de kiezen, verdeeld over negen stroken. Sectoren zoals Orchies en Mons-en-Pévèle klinken alvast bekend in de oren. Bij velen staat deze rit dan ook met rood aangestipt. Hier moeten de klassementsmannen op hun hoede zijn voor mogelijk tijdsverlies.
Klimmen op Quatorze Juillet
In de volgende etappes naar Reims en Nancy bestaat de kans op waaiervorming. Ook hier is het voor de kopmannen dus opletten geblazen. Op 12 juli is er een eerste lastige etappe gepland. Deze rit eindigt op een klim van derde categorie in Gérardmer La Mauselaine. Deze kuitenbijter is bijna twee kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 10,3%. Explosieve renners kunnen hier hun duivels ontbinden. De karavaan is ondertussen aangekomen in de Vogezen. In de negende rit zien vluchters hun kans om vooruit te blijven en daags voor de rustdag, op de Franse nationale feestdag, zijn de klassementsmannen aan zet. De rit komt dan aan op La Planche des Belles Filles waar Chris Froome in 2012 een eerste keer uitpakte.
Na de rustdag in Besançon krijgen vluchters opnieuw de kans het hazenpad te kiezen in de overgangsrit naar Oyonnax. Ook tijdens de 12de rit naar Saint-Etienne kan een kopgroep strijden voor de etappewinst. De volgende dag is het opnieuw klimmen geblazen. Deze rit brengt het peloton van Saint-Etienne naar Chamrousse. De slotklim naar Chamrousse is iets meer dan 18 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.
De tweede Alpenrit gaat van Grenoble via de Col d'Izoard naar Risoul, waar nog een slotklim op het menu staat van 12,6 kilometer aan net geen 7%. In de rit naar Nîmes zullen de kopmannen waarschijnlijk een snipperdag nemen en is het opnieuw de beurt aan de sprinters. Op maandag 21 juli kunnen de renners tijdens de rustdag herstellen van hun geleverde inspanningen in het Franse Carcassonne.
Individuele tijdrit in laatste week
De laatste Tourweek belooft vuurwerk. De etappe naar Bagnères-de-Luchon gaat onder meer over de Port de Balès, een col buiten categorie, die het Pyreneeënoffensief inluidt. De volgende dag start de rit in Saint-Gaudens en gaat via Spanje over de Col du Portillon en de Col du Peyresourde. De streep ligt deze keer in Saint-Lary Plat d'Adet, een klim buiten categorie van ruim 10 kilometer. Ook de rit Pau-Hautacam doet met de Tourmalet een mythische col aan. De 19de rit is er terug eentje voor de snelle mannen in het peloton. De voorlaatste rit is een individuele tijdrit in de Dordogne-streek. Hierin rijden de renners 54 kilometer tegen de klok.
De Ronde van Frankrijk eindigt traditioneel in Parijs. Met een criterium op de Champs-Élysées zullen de sprinters nog een laatste keer in hun krachtenarsenaal tasten en zal de winnaar van de 101ste Ronde van Frankrijk met eer en triomf zijn gele trui in ontvangst nemen op het podium met de Arc de Triomphe op de achtergrond.
Rittenschema
Week 1
- Rit 1: Zaterdag 5 juli: Leeds - Harrogate (190,5 km)
- Rit 2: Zondag 6 juli: York – Sheffield (201 km)
- Rit 3: Maandag 7 juli: Cambridge – Londen (155 km)
- Rit 4 : Dinsdag 8 juli : Le Touquet - Lille Métropole (163,5 km)
- Rit 5: Woensdag 9 juli: Ieper - Arenberg/Porte de Hainaut (155,5 km)
- Rit 6: Donderdag 10 juli: Arras – Reims (194 km)
- Rit 7: Vrijdag 10 juli: Epernay – Nancy (234,5 km)
- Rit 8 : Zaterdag 12 juli : Tomblaine – Gérardmer (161 km)
- Rit 9: Zondag 13 juli: Gérardmer – Mulhouse (170 km)
Week 2
- Rit 10 : Maandag 14 juli : Mulhouse - Planche des Belles Filles (161,5 km)
- Dinsdag 15 juli : Rustdag Besançon
- Rit 11: Woensdag 16 juli: Besançon - Oyonnax (187,5 km)
- Rit 12 : Donderdag 17 juli : Bourg-en-Bresse - Saint-Etienne (185,5 km)
- Rit 13 : Vrijdag 18 juli : Saint-Etienne - Chamrousse (197,5 km)
- Rit 14: Zaterdag 19 juli : Grenoble - Risoul (177 km)
- Rit 15 : Zondag 20 juli : Taillard - Nîmes (222 km)
Week 3
- Maandag 21 juli : Rustdag Carcassonne
- Rit 16 : Dinsdag 22 juli : Carcassonne - Bagnères-de-Luchon (237,5 km)
- Rit 17: Woensdag 23 juli: Saint-Gaudens - Pla d'Adet (124,5 km)
- Rit 18 : Donderdag 24 juli : Pau - Hautacam (145,5 km)
- Rit 19: Vrijdag 25 juli: Maubourguet – Bergerac (208,5 km)
- Rit 20: Zaterdag 26 juli: Bergerac - Périgeux (54 km) (ITT)
- Rit 21: Zondag 27 juli: Evry – Parijs (137,5 km)