Eergisteren werd het parcours onthuld van de 72ste Ronde van Spanje, die plaatsvindt van zaterdag 19 augustus tot zondag 10 september. De Vuelta start voor de derde keer in haar geschiedenis in het buitenland. Het Franse Nîmes is de locatie voor de openingsetappe, een ploegentijdrit van bijna veertien kilometer. De derde dag staat al meteen een belangrijke bergrit naar Andorra op het programma. Vervolgens trekt de koers via de oostkust naar het zuiden van het land. De tweede rustdag brengen de renners door in Logroño, in het noorden van Spanje. Daarvoor maken ze een verplaatsing met het vliegtuig. Na de rustdag volgt de enige individuele tijdrit van deze Grote Ronde. De voorlaatste dag moeten de renners de gevreesde Angliru beklimmen. De Vuelta eindigt in Madrid.
Lotto Soudal-sportdirecteur Frederik Willems en Kris Boeckmans reisden van het stageoord in Mallorca naar Madrid om de voorstelling van de Vuelta bij te wonen. Frederik Willems deelt zijn eerste indrukken van het parcours.
Frederik Willems: “Lastig, dat is hoe we de Vuelta in één woord kunnen omschrijven. Dat is niet nieuw natuurlijk. Alles start in Nîmes met een relatief korte ploegentijdrit van veertien kilometer door de stad. Daar zal weinig tijdverschil gemaakt worden. Dat kan de strijd om de leiderstrui spannend maken daags nadien. Die dag mogen we ons aan een sprint verwachten, een van de weinige kansen voor sprinters. Daarna volgen er nog maximaal drie.”
“Op de derde dag is er al meteen een bergetappe naar Andorra. Dat zal al van belang zijn voor het klassement. De renners hebben dus geen kans om rustig in het ritme te komen deze ronde, het wordt pittig van bij het begin. De voorbije jaren zocht de organisatie vaak het spektakel op met hele steile beklimmingen aan het eind van een etappe. Zulke aankomsten zijn er dit jaar minder, al is de Angliru wel weer opgenomen in het parcours. De Vuelta volgt de tendens van kortere etappes met daarin een aantal lastige beklimmingen. Een recept dat ze overnemen van de Tour.”
“Ik zie heel wat kansen voor vluchters tijdens deze Vuelta. Er zijn verschillende ritten waarin een ontsnapping tot de finish kan voorop blijven. Dat gaat zowel om bergritten als etappes waarin in de finale nog een klim opduikt en waar de sprintersploegen het initiatief niet zullen durven nemen uit schrik dat hun sprinter dat obstakel niet overleeft. Daarvoor hebben wij zeker de renners in huis, mannen die niet bang zijn van een avontuur.”
Aan het slot van de voorstelling werd Kris Boeckmans uitgenodigd op het podium, samen met Mikel Martínez. Mikel Martínez is de Vuelta-arts die Kris na zijn zware val in de achtste etappe van de Vuelta 2015 de eerste zorgen toediende. De Vuelta-organisatie loofde Kris om het gevecht dat hij leverde om terug te keren in het peloton.