Aiko Uyttenhove: "Spijtig genoeg zijn er in ons land niet veel kansen weggelegd voor klimmers"

Door Jelien Cornelis op 19 Jul 2019 - 19:55
Printvriendelijke versie

 Ik vertrok voor een goed gesprek richting Aiko Uyttenhove.

Aiko, kan je jezelf eens kort voorstellen?
Ik ben 18 jaar oud. Ik rijd voor het Multum Accountants Ladies Cyclingteam. Ik studeer nu Wetenschappen-Wiskunde in het middelbaar en ik ga volgend jaar LO en Bewegingswetenschappen studeren aan de Universiteit van Gent.

Hoe ben je in het wielrennen gerold?
Ik heb vroeger 7 jaar aan atletiek gedaan, maar moest wegens een blessure spijtig genoeg stoppen. Ik was toen al een tijdje gepassioneerd door het fietsen, dus het was een logische keuze om over te stappen op het wielrennen.

Wat vind je zo mooi aan de sport?
Eén van de mooiste dingen aan wielrennen vind ik dat je op nieuwe plaatsen komt waar je anders nooit zou komen. Het is ook altijd plezant om mijn beste vriendin Amber Aernouts terug te zien op een wedstrijddag. Het is een moment waar ik elke week naar uitkijk. We komen super goed overeen en vinden veel steun bij elkaar!

Welke overwinning - tot nu toe - vind je het belangrijkste?
Mijn belangrijkste overwinning is de koers Emptinne als 1ste jaars junior. Het is één van de weinige klimkoersen in België voor dames junioren. In de laatste ronde reed ik alleen weg op de laatste beklimming die op 5km van de meet lag.

Hoe zie je jezelf in de toekomst?
Dit jaar ben ik eerste jaars belofte geworden, het is de bedoeling om zo veel mogelijk bij te leren. Ik ken de parcoursen nog niet goed, maar de koersen van Emptinne en Ulestraten zouden mij als klimmer heel goed moeten liggen. Het is een droom om ooit te kunnen starten in de Giro Rosa of La Course !

Ben je dan ook een echte pure klimmer?
Ja, ik ben een klimmer. Elk jaar gaan we met ons gezin op reis naar de Franse Alpen en kan ik me daar volledig uitleven. Spijtig genoeg zijn er in ons land niet veel kansen weggelegd voor klimmers.

Kan je ons ook even zeggen hoeveel uren je op de fiets vertoeft?
Ik ben een echt trainingsbeest, je kan me zo'n 5 à 6 keer per week terugvinden op de fiets.

Ben je veel bezig met de nieuwste trends of technologie in de wielerwereld?
Ik ben niet echt een materiaalfreak. Mijn fiets moet gewoon in orde staan voor een wedstrijd. Dankzij mijn papa en mijn fietsenmaker Kurt moet ik mij daar geen zorgen om maken.

Wie zou jij graag eens in de spotlights zetten?
Ik zou heel graag Amber Lacompte in de spotlights zetten omdat ik altijd bij haar terecht kan voor een leuke babbel! Ze koerst nog maar 1 jaar en ze heeft duidelijk heel wat in haar mars.

Je lijkt me vastberaden voor de toekomst. Geniet nog van alle momenten op en naast de fiets!

Gerelateerde artikels

Emptinne, dat is de enige gemeente in de provincie Namen waar er een wielerwedstrijd voor dames jeugd wordt georganiseerd. Dat is in de Ardennen en zo kan een pittig parkoers op het programma staan. In de omloop van 5,5 km zit een stevige helling waar naar het binnenblad wordt geschakeld en...