Aaiko Uyttenhove (junioren) en Justine Vromanne (nieuwelingen) in Emptinne

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Aug 2017 - 08:51
Printvriendelijke versie

Emptinne, dat is de enige gemeente in de provincie Namen waar er een wielerwedstrijd voor dames jeugd wordt georganiseerd. Dat is in de Ardennen en zo kan een pittig parkoers op het programma staan. In de omloop van 5,5 km zit een stevige helling waar naar het binnenblad wordt geschakeld en daarenboven een hellende aankomststrook. Dat alles staat 10x op het menu van het internationaal getinte peloton van 51 moedige meisjes.

Reeds in de eerste beklimming scheurt het peloton in stukken uiteen. Een eerste groepje rijdt weg van de rest, maar wordt teruggehaald. De volgende ronde de traditionele aanval van Ditte Lenseclaes (Lares Woawdeals) die samen de Luxemburgse kampioene tracht weg te rijden, maar ook dit duo krijgt geen vrijgeleide. Er wordt wel stevig gereden en de achterdeur staat wijd open. Heel wat rensters moeten vooraan lossen en raken in kleine groepjes snel achterop. Na 3 ronden is de kopgroep uitgedund tot zo'n 20 rensters. Dan slaat echter het noodlot toe, enkel rensters raken betrokken in een zware valpartij. Daar de ambulance de straat inneemt wordt de wedstrijd logischerwijs geneutraliseerd.

Bij de herstart wordt weinig rekening gehouden met de tijdsverschillen en kunnen heel wat meisjes die reeds heel wat achterstand hadden terug aansluiten. In de volgende ronden gaat de eliminatie wel gewoon door en wordt de kopgroep opnieuw fel uitgedund. De wedstrijdjury heeft begrip voor de meisjes die achterop raken en neemt niemand uit wedstrijd maar dit geef wat later aanleiding tot enkele gevaarlijke toestanden. Op het einde van achtste ronde rijdt een auto het parkoers op net voor het aanstormende peloton, draait doodkalm een oprit in en de eerste rensters knallen ertegen. Zowat allen krabbelen gelukkig snel recht en omdat het peloton even geen haast maakt kunnen ze vlot weer aansluiten. Door dit schrikmoment kan ook een achtergebleven groepje terugkeren. Met het iets uitgebreider peloton worden de laatste 2 ronden afgewerkt, in de laatste beklimming acht Aiko Uyttenhove (Autoglas Wetteren) haar moment gekomen, zij plaatst een ultieme aanval en neemt enkel decameter voorsprong op het peloton dat onvoldoende reageert, meer heeft Aaiko niet nodig en zij ontloopt nipt de sprint die wordt gewonnen door Lotte Rotman (Topsport Vlaanderen) voor Quinty Van de Gehuchte (Isorex CT). Bij de nieuwelingen rijdt Justine Vromanne (RVS Peruwelz) de snelste sprint en wint zo van Katrijn De Clercq (VD Hauwe CT) en Kiona Crabbé (Van Assche Vertronics)

Verslag Geert De Clercq

Gerelateerde artikels

 Ik vertrok voor een goed gesprek richting Aiko Uyttenhove. Aiko, kan je jezelf eens kort voorstellen? Ik ben 18 jaar oud. Ik rijd voor het Multum Accountants Ladies Cyclingteam. Ik studeer nu Wetenschappen-Wiskunde in het middelbaar en ik ga volgend jaar LO en Bewegingswetenschappen...
In Ruiselede-Doomkerke hadden de organisatoren een vlak parkoers van 6,4 km klaar voor de dames jeugd. Door de concurrentie met het BK ploegentijdrit in Borlo slechts 38 meisjes aan de start, 20 junioren 18 nieuwelingen. Daarbij wel 7 buitenlandse meisjes uit 5 landen, waaronder Australië, Zweden...