Yarne-Zias Geenen: " Ik hoop mij te kunnen tonen dit wegseizoen"

Door Kurt Vermeerbergen op 5 Mar 2021 - 17:05
Printvriendelijke versie

Tweedejaarsjunior Yarne-Zias Geenen zag zo goed als zijn volledig crossseizoen in het water vallen door de covid-19 pandemie. De renner van Acrog-Tormans BC/CX wil zodra de overheid groen licht geeft , het beste van zichzelf geven op de weg en met een doel.

1. Hoe ga jij als renner om met heel het coronagebeuren?  Hoe verlopen jouw trainingen in deze tijden?
Op zich viel de coronaperiode nog goed mee. De eerste lockdown was net na mijn rustperiode van vorig crossseizoen.  De scholen werden gesloten en we kregen minder les. Hierdoor konden we overdag onze trainingen inplannen om in heerlijke weersomstandigheden te trainen.
In oktober werd beslist dat er geen competitie meer zou zijn voor junioren. Ik heb vrij snel de knop omgedraaid en na een rustperiode de duurtrainingen hervat richting (hopelijk) het huidig wegseizoen, dat ondertussen helaas ook weer uitgesteld is.

2. Blik je tevreden terug op het zeer korte seizoen 2020/2021?
Dat is een beetje dubbel.  De wegwedstrijden verliepen vlot met als hoogtepunt mijn 8ste plaats op het circuit van Zolder. De selectie door mijn ploeg Acrog-Tormans voor de topcompetitiewedstrijd “Omloop van Valkenswaard” was een bevestiging dat het goed zat.
Na een goede voorbereiding op de weg richting crossseizoen keek ik vol vertrouwen uit naar de eerste cross in Herentals, maar helaas liep het daar al direct mis. Na een valpartij de wedstrijd nog uitgereden (17e) met een pijnlijke knie en met open wonde. Na een gedwongen rustperiode en antibioticakuur kreeg ik mijn vorm van de zomer niet meer te pakken.

3. Wat zijn jouw sterkste punten in de cross?
Ik denk dat ik vooral een technische renner ben die wel een bocht kan nemen en zonder veel nadenken over een balk durf springen.

4. Welke parcours genieten je voorkeur en waarom?
Parcours met veel draaien en keren zoals Herenthout, Kasterlee en zandparcours zoals Lichtaart, Lille en Zonhoven. Hoewel ik nog veel aan kracht moet winnen vind ik de moddercrossen ook altijd wel leuk.

5. Hoe ziet je voorbereiding er nu uit richting het wegseizoen?
In normale omstandigheden start mijn voorbereiding op het wegseizoen eind maart. Doordat er weinig vooruitzichten waren in de cross heb ik beslist om eind november, in mijn rust te gaan om zo sneller te kunnen gaan voorbereiden voor het wegseizoen. De voorbereidingen lopen momenteel vlot, waar ik niet alleen op de fiets zit maar ook regelmatig ga lopen, zwemmen en aan core-stability doe.

6. Wat zijn jouw ambities voor het wegseizoen?  Welke parcours genieten jouw voorkeur?
Zoals ik al zei was het wegseizoen altijd ter voorbereiding op het crossseizoen. Dit jaar heb ik een andere voorbereiding en zal ik me iets meer toeleggen op de weg. Ik hoop hier ook nog veel bij te leren. Zonder mezelf druk op te leggen zou ik toch graag eens koers winnen bij de junioren.

7. Volgend crossseizoen maak je de overstap van junior naar belofte.  Wat verwacht je van deze stap?
Ik denk dat dit wel een grote overstap zal zijn. Ik hoop dat er vanaf september dan ook terug veel B-crossen georganiseerd worden. Zo hoop ik stap voor stap te kunnen groeien met de goede begeleiding van de crossploeg Tormans-Acrog

8. Hoe zie jij je als renner in de toekomst evolueren?
Ik hoop nog veel progressie te kunnen maken de volgende jaren zowel in de cross als op de weg en dan zien we wel waar we uitkomen.

9. Wat zijn jouw grote dromen op lange termijn?
Als ik echt mag dromen zou ik graag ooit profrenner worden.  Maar welke jonge renner droomt daar niet van…