Wie gaat de nieuwe Keizer der juniores worden?: 25 ploegen met renners uit 16 verschillende landen

Door Kurt Vermeerbergen op 17 Sep 2021 - 17:48
Printvriendelijke versie

Dit weekend in Koksijde en Pittem verschijnen 150 toprenners aan de start uit maar liefst 16 verschillende landen voor de Keizer der Juniores. Na de afgelasting vorig jaar door Corona gaat de Keizer der Juniores opnieuw door in Koksijde en Pittem. Deze wedstrijd is zoals gewoonlijk in de Internationale Wielerkalender opgenomen. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen Pittem Koerst vzw, Veloclub De Verenigde Vrienden Koksijde en de gemeentebesturen van Pittem en Koksijde.

Deze wedstrijd is toe aan haar 38ste editie en geniet van een zeer grote reputatie in binnen- en buitenland. De laatste winnaar van de Keizer der Juniores, Amerikaan Quinn Simmons, won een kleine 2 weken later het WK wielrennen voor juniores. Heel wat grote namen in het prof peloton hebben hier hun basis gelegd voor hun verdere carrière zoals recent Mathieu Van Der Poel en Bob  Jungels. In 2012 werd Ewan Caleb, winnaar van de eindetappe op de Champs-Elysées in Parijs, nog 3de in de eindstand. Verder staan er nog heel wat mooie namen op de erelijst.

De organisatie pakt terug uit met de sterkte delegaties uit binnen- en buitenland. Er komen 25 ploegen aan de start. Daarvan zijn de beste 13 teams uit België en aangevuld met buitenlandse teams met renners uit niet minder dan 16 verschillende landen (België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Luxemburg, Noorwegen, Canada, Finland, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Israël en Servië).

De organisatoren willen met deze meerdaagse juniorenwedstrijd inzetten op het jeugdwielrennen. Ook is er voldoende aandacht voor renners uit onze provincie. Naast de betere clubteams, krijgt ook de West-Vlaamse selectie een stek op de deelnemerslijst. Zodoende kunnen de betere renners die kleinere clubs die uit de boot vallen bij hun club alsnog opgevist worden.

In tegenstelling tot de vorige editie wordt de volgorde van de etappes omgewisseld. Wulpen en Koksijde gaat door op zaterdag. Pittem op zondag.Deze eenmalige wijziging was nodig omdat de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen doorgaat op zaterdag in de Vlaamse Ardennen en dit in conflict kwam met de rit vanuit Pittem.

Op zaterdag 18 september 2021 is er dus een individuele tijdrit in de poldervlakte te Wulpen. Deze start om 09u00 en verloopt over 6 km. Het is een kort maar technisch parcours waar de wind een zeer belangrijke rol kan spelen.
In de namiddag wordt dan een lokale rit verreden in en rond Koksijde met start om 15u30 aan Cinema Koksijde. De Hoge Blekker speelt een belangrijke rol in een parcours van 9 ronden van 11,1 km.

De finalerit wordt zondag 19 september 2021 gereden met start en aankomst in Pittem. De rit gaat richting Vlaamse Ardennen waar de Kluisberg, Côte de Trieu, Oude Kwaremont, Patersberg en Tiegemberg beklommen moeten worden. Aankomst in Pittem verwacht rond 17u.

Alle info en laatste nieuws kan gevonden worden op de website www.keizerderjuniores.be Tijdens de wedstrijd wordt de koersinformatie met berichten en foto's gedeeld via de Twitter account @kvckoksijde