Wat zijn de verwachtingen van Lotto Soudal voor 2022? Waar rijdt wie?

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Jan 2022 - 18:53
Printvriendelijke versie

Lotto Soudal stelt plannen voor 2022 voor: Ewan voor Sanremo, Gilbert in de Ardennen en Vermeersch op de kasseien

Op de jaarlijkse persdag van Lotto Soudal werd de seizoensplanning van alle renners voorgesteld. Sprinter Caleb Ewan mikt opnieuw op ritzeges in de Rondes van Italië en Frankrijk, Philippe Gilbert rijdt in zijn laatste jaar als prof weer alle heuvelklassiekers en Florian Vermeersch hoopt te kunnen excelleren in de Vlaamse klassiekers.

Caleb Ewan (5 ritten in de Tour en 5 ritten in de Giro op zijn palmares) maakt van de grote rondes in Italië en Frankrijk opnieuw zijn hoofddoel. “Dat de ploeg me opnieuw het vertrouwen geeft om daar voor ritzeges te gaan, doet me heel veel deugd”, zegt de Australische topsprinter. “Vorig jaar hebben ze me perfect geholpen bij de twee etappezeges in de Giro. In de Tour had ik pech, maar ik ben klaar om me daar dit jaar opnieuw te tonen tussen de beste renners van de wereld.”
Ook in het monument Milaan-Sanremo hoopt Caleb Ewan mee te doen om de prijzen. “Mijn twee tweede plaatsen uit het verleden bewijzen dat ik lang mee kan gaan in Milaan-Sanremo. Het team heeft me geholpen om mezelf perfect voor te bereiden deze winter, dus ik geloof erin dat ik ook dit jaar weer een topprestatie kan leveren in deze prachtige klassieker.”
Programma Caleb Ewan: Saudi Tour, UAE Tour, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Oxyclean Classic Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem in Flanders Fields, Ronde van Italië, Ronde van Frankrijk.

In zijn laatste jaar als profrenner focust Philippe Gilbert zich opnieuw op de wedstrijden waarin hij al zijn hele carrière heeft uitgeblonken. “Ik ben zeer gemotiveerd om er een mooi afscheid van te maken”, aldus de voormalig winnaar van 4 van de 5 monumenten in het wielrennen. “Het is fijn om nog een keer alle wedstrijden te doen waarin ik al zoveel mooie momenten beleefd heb. Als ik zie hoe goed er tot nu toe gewerkt wordt door iedereen in en rondom de ploeg, denk ik dat we een mooi voorjaar tegemoet gaan.”
Programma Philippe Gilbert: Challenge Mallorca, Ronde van de Provence, Omloop het Nieuwsblad, Le Samyn, Parijs-Nice, Milaan-Sanremo, Ronde van Catalonië, Volta Limburg Classic, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik.

Florian Vermeersch, vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix, kijkt dit jaar opnieuw uit naar de kasseiklassieker. “Parijs-Roubaix van vorig seizoen was een droom, een prachtige dag”, aldus de 22-jarige renner die onlangs zijn contract bij Lotto Soudal tot en met 2024 verlengde. “Maar ondanks dat die prestatie niet eens zo lang geleden is, ben ik alweer zeer hongerig voor het volgende voorjaar. Volgens mij is alles in de ploeg aanwezig om er iets moois van te maken. Ik rijd dit jaar in principe alle voorjaarsklassiekers, al zullen we na iedere wedstrijd goed monitoren hoe fit ik ben. Afhankelijk daarvan kunnen nog wedstrijden wegvallen.”
Programma Florian Vermeersch: Tour des Alpes Maritimes et du Var, Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Strade Bianche, Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Oxyclean Classic Brugge-De Panne, E3 Saxo Bank Classic, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl, Parijs-Roubaix, Ronde van Spanje.

Met Victor Campenaerts keerde deze winter een oude bekende terug bij de ploeg. Hij vertrok als tijdritspecialist en keerde terug als klassiekerrenner. “Dit jaar richt ik me vooral op de klassiekers net onder de monumenten. Le Samyn, Dwars door Vlaanderen: dat zijn wedstrijden voor mij. Maar ook in de allergrootste wedstrijden hoop ik samen met de ploeg mooie resultaten te kunnen behalen. We zitten met een hele jonge, gretige ploeg en ik kijk ernaar uit om met hen samen te rijden.”
Programma Victor Campenaerts: Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Bredene Koksijde Classic, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Parijs-Roubaix.

Voor Thomas De Gendt draait het dit jaar opnieuw om de lastige ritten in etappekoersen. “Er is al goed gewerkt met de ploeg”, aldus de winnaar van ritten in alle grote rondes. “De sfeer op het kamp is goed, ik kijk ernaar uit om weer te mogen beginnen. Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en ook die van Italië zijn allemaal wedstrijden waar ik mezelf al getoond heb. Hopelijk lukt dat dit jaar opnieuw.”
Programma Thomas De Gendt: GP la Marseillaise, UAE Tour, Parijs-Nice, Ronde van Catalonië, Ronde van Italië.

Wanneer het bergop gaat, komt Andreas Kron vanzelf bovendrijven. De 23-jarige Deen die vorig jaar ritten won in de rondes van Catalonië en Zwitserland, focust dit jaar op de heuvelklassiekers en een mogelijk Tourdebuut. “Het team plaatst veel vertrouwen in mij en ik ben zeer gemotiveerd om dat terug te betalen met goede resultaten. Ik ben vol vertrouwen dat niet alleen ik, maar het hele team een goed seizoen zal hebben.”
Programma Andreas Kron: Challenge Mallorca, Jaén Paraiso Interior, Tour des Alpes Maritimes et du Var, Ronde van de Ardeche, Drôme Classic, Strade Bianche, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik.

Brent Van Moer, vorig jaar ritwinnaar in de Dauphiné, mikt dit jaar in eerste instantie op de klassiekers. “Nokere Koerse, Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl: die wedstrijden liggen me en ik wil me daar tonen. De ploeg hangt goed aan elkaar en ik voel dat we mooie dingen kunnen laten zien.”
Programma Brent Van Moer: Tour des Alpes Maritimes et du Var, Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Strade Bianche, Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Oxyclean Classic Brugge-De Panne, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl, Parijs-Roubaix.

Voor Tim Wellens blijven de heuvelklassiekers zijn favoriete terrein. "Ik rij de koersen die ik graag rijd en waar ik goed uit de verf kom. Zoals altijd hoop ik direct goed te zijn. Mijn echte hoofddoelen beginnen na Omloop Het Nieuwsblad."
Programma Tim Wellens: Challenge Mallorca, Jaén Paraiso Interior, Tour des Alpes Maritimes et du Var, Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Volta Limburg Classic, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik.

Arnaud De Lie debuteert bij de profs vol goede hoop. Zonder druk mag hij bij Lotto Soudal kennismaken met de klassiekers. “Het zou heel mooi zijn om in mijn eerste jaar meteen de Ronde van Vlaanderen te kunnen rijden. Mijn deelname zal afhangen van hoe ik reageer op mijn eerste wedstrijden bij de profs. Hoe dan ook ben ik zeer dankbaar voor de kansen die ik krijg bij de ploeg en het plan dat is uitgestippeld.”
Programma Arnaud De Lie: Challenge Mallorca, Tour des Alpes Maritimes et du Var, Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, GP Jean-Pierre Monseré, Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Oxyclean Classic Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs.

Foto: Facepeeters