Wat zijn de doelen van mountainbiker Ward Vleugels dit jaar?

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Mar 2024 - 19:44
Printvriendelijke versie

Tweedejaars junior Ward Vleugels reed als voorbereiding op zijn mountainbike seizoen enkele crossen. Inmiddels was Ward al actief in Griekenland en heeft voor zijn seizoen wel enkele doelen voorop gesteld.

1. Als voorbereiding op je mountainbike seizoen was je actief in de cross. Hoe kijk je terug op deze voorbereiding?
Ik had heel veel zin om nog eens op de crossfiets te kruipen en koos ervoor om drie cyclocrossen te rijden. Ik gebruikten deze wedstrijden vooral als zeer intensieve prikkel richting mijn mountainbike seizoen waar de wedstrijden 1u15 duren dan is 40 minuten voluit gaan een zeer goede voorbereiding. Het gevoel in de cross was heel goed. Ik had jammer genoeg wel wat pech maar ik heb er een positief gevoel aan over gehouden.

2.  Je hebt vorige week enkele wedstrijden afgewerkt in Griekenland. Hoe kijk je op deze drie wedstrijden terug?
Ik ging naar Griekenland met als doel UCI punten scoren en dat is gelukt. Ik ben thuis gekomen met 11 punten. Ik had misschien gehoopt iets meer punten te behalen maar het niveau in de C1 en HC wedstrijden is zeker niet te onderschatten. Het gevoel was zeer goed en ik heb een goed gevoel voor de rest van het seizoen. Ik heb ook vooral heel veel genoten om op zo een mooie locatie te kunnen rijden tegen de wereldtop. Mijn negende plek in de C1 wedstrijd was het hoogtepunt van de trip naar Griekenland.

3. Welke soort mountainbike parcours zijn je favorieten?
Ik ben een renner die echt wel geniet van parcours waar veel klimwerk in zit. Op deze parcours blink ik ook het beste uit onder andere door mijn laag gewicht. Op de lange klimmen kan ik mezelf volledig uitleven en kapot rijden.

4. Naar welke wedstrijden kijk je zeker nog uit?
Mijn  volgende wedstrijd zal de Swiss Cup in Gränichen zijn, dit is een C1 wedstrijd. Voor de rest van het seizoen kijk ik vooral uit naar de wedstrijden van de 3 Nationscup  en het BK in Beringen. Ook zit ik in de selectie werking van cycling Vlaanderen. Ik hoop nog een keer mee te gaan met de selectie naar een buitenlandse wedstrijd.

5. Wat verwacht je van de kampioenschappen?
Ik hoop om dit seizoen een top 5 te behalen op het Belgisch kampioenschap. Als ik gezond kan blijven en mijn trainingen mooi kan afwerken dan moet dit zeker haalbaar zijn.

6.  Welke wereldbekers heb je met stip aangeduid en je verwachtingen?
Ik heb nu 1 wereldbeker voor juniors gereden (xco junior series) met de toelating van Belgian Cycling. Momenteel staan er geen andere wedstrijden van de categorie HC meer op mijn planning. Ik hoop me vooral te kunnen laten zien in C1 en C2 wedstrijden. Ik hoop daar nog wat extra UCI punten te behalen en zo hopelijk 20 UCI punten te hebben, want dan kan ik eventueel starten in een HC wedstrijd. Al is het niveau daar wel heel hoog dus als ik nog zo een wedstrijd rij dit seizoen is het niet met verwachtingen voor een plaats bij de eerste renners.

7. Wanneer is je mountainbike seizoen 2024 geslaagd?
Mijn seizoen zal geslaagd zijn als ik een top 5 rij op het BK en mezelf kan tonen in een  3 Nationscup bij de beste renners. Ook zou ik graag een wedstrijd proberen te winnen dit seizoen. Hiervoor mik ik op een wedstrijd van de cycling Vlaanderen XCO series