Wannes Magdelijns: "Ik kijk uit naar de eerste wedstrijden in september"

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Aug 2020 - 18:18
Printvriendelijke versie

Huidig Belgisch, Europees en wereldkampioen BMX Wannes Magdelijns zal vanaf september achter de schoolbanken zitten op de topsportschool in Gent. We maken even kennis met dit 16-jarig toptalent uit de Kempen.

1.  Je bent op 5-jarige leeftijd gestart met bmx’en.  Wat maakt voor jouw de sport zo mooi?
Het plezier in het fietsen. Ik kan echt wel elke dag fietsen zonder dat dat ooit saai wordt.

2. Waarom zou je de sport aanraden aan andere jongeren?
Het is leuk, je kan het heel intensief doen maar ook recreatief. De keuze ligt bij jezelf. Het is altijd in groep en toch sport je individueel. Het is niet alleen leuk op het parcours maar ook alles er rond is leuk, de trainingen, de vrienden die je erdoor leert kennen. En dat niet alleen in België maar gewoon wereldwijd.

3. Hoe ziet een trainingsweek voor jouw eruit ?
Meestal is maandag een rustdag. Op dinsdag en vrijdag heb ik training bij Upgrade onder leiding van Bart Vissers.  Woensdagnamiddag heb ik meestal training op het parcours bij de nationale selectie onder leiding van Chris Jacobs. Nu door Corona worden de weekends ingevuld door trainingen op een parcours en door sprintjes. Dat hoop ik snel verandert te zien in wedstrijden.

4. Welke parcours zijn je favoriet en waarom?
In België, Dessel als ik het verder ga bekijken fietste ik graag in Bakoe. Trainingen in Papendal en Stuttgart zijn ook altijd fun.

5. Je hebt inmiddels al Belgische, Europese en wereldtitels op je naam staan. Kan je eens even een kort overzicht geven?
Ik hou er zelf geen lijst van bij, ze zijn allemaal leuk geweest om te winnen. Ik wil er graag nog een deel bijdoen. Diegene die me heel lang zullen bijblijven zijn zeker Bakoe en uiteraard Zolder.

6. Inmiddels ligt de BMX volledig stil. Hoe hou je nu de conditie op peil?
Ik blijf me toch aan mijn trainingen houden. Ik hou wel rekening met wat kan en niet kan tijdens corona. Ik probeer al een beetje vooruit te kijken naar het komende jaar, hopelijk wordt het dan terug een beetje normaal en kunnen we terug opstarten.

7. In september start eindelijk het BMX-seizoen voor je in Verona (Italië). Wat verwacht je van de eerste wedstrijd?
Ik ben wel benieuwd, dit is de eerste keer dat we elkaar terug gaan zien op een parcours. Ik kijk vooral uit naar de wedstrijd, terug de competitie voelen…daar trainen we voor.

8. Wat zijn de doelen voor de rest van het seizoen nog ?
Hopelijk hier en daar nog een wedstrijd. Voor de rest zal het trainen worden voor seizoen 2021 waar ik dan start als eerstejaars junior.

9. In september start je samen met 2 andere aan de topsportschool in Gent. Wat vind je van dit initiatief?
Ik vind het een heel mooi initiatief, vooral omdat ik mijn focus enkel op bmx leg. De doelen die de topsportschool stelt, zijn dezelfde als mijn doelen. De entourage die samengesteld is, is voor mij meer dan top. De combinatie school met sporten zal op die manier ook beter haalbaar zijn. De begeleiding om alles op mekaar af te stemmen is voor ons in de bmx helemaal nieuw, maar de mensen die er mee bezig zijn, doen dit al jaren. Ik heb er alle vertrouwen in. Het concept zoals in Nederland, Papendal heeft me altijd al aangesproken, dus dat ik dat nu samen met nog 2 bmxers hier in België kan doen, is super.
 

Gerelateerde artikels

Op 1 september 2020 starten 3 BMX'ers op de Topsportschool wielrennen te Gent. Een unieke kans met het oog op de Olympische Spelen van 2024 en 2028. De Topsportschool Wielrennen werd opgericht in 2008, legde in de beginjaren de focus op het weg- en baanwielrennen, en leverde reeds meer dan...