Verslag Belgisch kampioenschap Omnium juniores te Gent

Door Kurt Vermeerbergen op 25 Dec 2013 - 09:48
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Bij de junioren stonden er niet minder dan 33 renners aan de start voor het BK omnium. Er moesten dus schiftingen gereden worden in 2 reeksen, in iedere reeks mochten de beste 12 renners naar het omnium. Nadien werd er het eerste onderdeel gereden, de baanronde. Hier keken we uit naar de snelle mannen zoals Stevens, Ghys en Neirynck. Het waren ook deze 3 die de eerste 3 plaatsen bezetten, Ghys won met een verschil van 15 honderdsten van Stevens die 2de werd en Neirynck werd 3de op 16 honderdsten. De 4de plaats was voor Six en Rogier reed de 5de tijd. In dit onderdeel kreeg Bryan Boussaer de zwaarste klappen, het gene waarvoor hijzelf vreesde gebeurde. Hij reed slechts de 22ste tijd en kon een goede klassering in de eindstand al bijna vergeten.

Het 2de onderdeel was de puntenkoers over 60 ronden en 6 klassementen. De eerste aanval kwam van Boussaer na 2 ronden. Hij nam een redelijke voorsprong maar het peloton liet dit niet gebeuren, nochtans was er geen bedreiging  door de slechte baanronde. Daarna waren er nog enkele schuchtere pogingen. We gingen naar de eerste sprint die mooi  gewonnen werd door Ghys voor Rogier en Pirard. De 2de sprint was weer voor Ghys nu gingen de 3 punten naar Trevisiani voor Pieters. Toen was er een aanval van Enrico Muylle en die nam een mooie voorsprong en kon de 5 punten meegraaien. In het peloton nam Stevens de 3 punten voor Rogier. Na de 3de sprint koos Boussaer opnieuw voor de aanval hij kreeg Denorre mee en ze draaiden goed rond. Tamineaux zag het gevaar in en reed naar de 2. Boussaer trok vol door maar toen de sprint er aankwam reden Denorre en Tamineaux hem voorbij en namen de punten, 5 pnt voor Tamineaux en 3pnt voor Denorre. Door de versnelling moest Boussaer de rol lossen door de vele inspanningen hij nam wel de 2 punten. Taminiaux en Denorre konden een ronde nemen. Boussaer stond op punt dat alleen ook te doen maar toen hij in het zicht kwam van de staart van het peloton versnelde het peloton. Boussaer reed nog ruim 12 ronden alleen voorop en kon zo nog de 5 punten in de 5de sprint meenemen. De 3 punten gingen naar Geerts voor Pieters. Alles liep weer samen voor de laatste sprint die gewonnen werd door Feys voor Ghys en Rogier. De eindzege in de puntenkoers ging naar Tamineaux voor Denorre, Ghys werd 3de, Rogier 4de en Boussaer sloot de Top5.

Het 3de nummer op zaterdag was de afvalling. Daar vielen ook enkele verrassingen te noteren. We verloren al vrij vlug Tamineaux die pas 18de werd en zich liet verrassen. Ook Simon Claeys moest er als 14 uit. De volgende was Six als 12de en Stevens werd gediskwalificeerd om op de blauwe band te rijden en werd pas 11de. Denorre werd 9de. Voor de top 5 waren het nog de ploegmaats Rogier en Pirard en de ploegmaats Neirynck en Boussaer en Ghys die over waren. Boussaer moest er als eerste uit nadat hij al veel gegeven had. Pirard werd een mooie 4de. Toen nog met 3 ging Ghys volop door, Rogier wou reageren maar reed onopzettelijk in de lijn van Neirynck en werd gediskwalificeerd en werd 3de. Ghys was toen al ver weg en won op overtuigende wijze na de baanronde ook de afvalling. Neirynck werd mooi 2de. In de tussenstand ging Ghys aan kop na dag 1 met 5 punten, Rogier stond 2de met 12pnt, Neirynck 3de met 18pnt, Denorre 4de met 20 punten. Tussen de 5de renner Stevens 25pnt en Boussaer 11de was er slechts 7pnt verschil. Boussaer was redelijk goed opgeschoven na zijn uitschuiver in de baanronde. Ook andere renners hadden een minder onderdeel gehad en zagen zo hun kansen op podium zakken. Het zag er al naar uit dat het een tweestrijd zou worden tussen Ghys en Rogier met een mooie voorsprong voor Ghys. Voor de 3de podiumplaats was er nog veel spanning.

Dag 2 begon met een achtervolging. In de 7de reeks startte Boussaer tegen De Groote. Boussaer reed een zeer sterke achtervolging en reed de snelste tijd na 14 renners. Hij reed 3:36,607 een verbetering van PR van ruim 3 sec.. Stuk voor stuk beten de renners de tanden stuk op de tijd Taminiaux reed een 7de tijd en Six een 6de tijd op 5sec. van Boussaer. Stevens werd 5de op 4sec van Boussaer. Nog 2 reeksen te gaan Neirynck tegen Denorre, De laatstgenoemde had zijn race mooi ingedeeld maar strandde uiteindelijk op 0,8 sec van Boussaer en zou 3de worden met deze tijd. Het gevaar kwam nog van Ghys en Rogier. Ghys nam een blits start en kon Rogier inhalen die nochtans ook goed op dreef was. Het zag ernaar uit dat Ghys de tijd van Boussaer zou verpulveren en het gebeurde ook. Ghys deed maar liefst 7sec van de besttijd van Boussaer af en zorgde zo voor een fenomenale 3:28,996 als eerstejaars deden weinigen hem dit voor. Boussaer was tevreden met een 2de plaats voor Denorre en Rogier die nog knap 4de werd met 3:38,342.

Het 5de onderdeel was een scratch over 40 ronden. De koers bleef lang gesloten. Er waren enkele aanvallen van onder meer Ghys, Heytens en Boussaer, ook enkele ander renners probeerden. Op 15 ronden van het einde reed Muylle weg uit het peloton. Ze lieten eventjes begaan en Boussaer reed er alleen naartoe en erop en erover. Hij nam een mooie voorsprong maar het peloton liet niet begaan. Op 5 ronden voor het einde liep alles weer samen. Het werd een groepsspurt. Taminiaux won voor Ghys, Rogier werd 3de, Pieters 4de, Pirard 5de.

Bij het ingaan van het 6de en laatste nummer waren de plaatsen 1 en 2 al beslist. Robbe Ghys ging aan de leiding met 8pnt, Stef Rogier volgde met 19pnt.  Voor het brons was het nog spannend tussen Aidan Neirynck en Lionel Taminiaux. Neirynck had 36pnt en Taminiaux had 34pnt, de top 10 kon niet zoveel meer veranderen. In het laatste nummer de 1000 meter was het Maarten Stevens die won met een mooie 1:08,748 en zo nog opschoof in het eindklassement naar de 4de plaats. 2de werd Taminiaux die daardoor de bronzen medaille mee naar huis mocht nemen ten koste van Neirynck die in de 1000 meter 8ste werd en zo terugzakte naar de 7de plaats in het eindklassement maar toch tevreden mag terugblikken als eerstejaars op zijn kampioenschap. 3de werd Robbe Ghys die zijn Belgische titel nog eens mooi in de verf zette. Hij won liefst 3 onderdelen, werd 1 keer 2de en 2 keer 3de, met slechts 11pnt was Robbe de oververdiende winnaar van het omnium. Het was als ik de tel niet kwijtgeraakt ben de 9de Belgische titel van Robbe Ghys in 3 jaar op de piste. 2de in het B.K. Omnium werd ook ruim verdiend Stef Rogier. Stef kon terugblikken op een zeer regelmatig omnium met 2 keer 3de, 2 keer 4de, 1 keer 5de en 1 keer 7de. Taminiaux werd een mooie winnaar van de bronzen medaille, jammer van de tegenvallende 18de plaats in de afvalling, maar hij won wel 2 onderdelen, werd 1 keer 2de en 2 keer 7de. Maarten Stevens werd 4de een 1ste en een 2de plaats maar de diskwalificatie in de afvalling en een mindere scratch zullen hem waarschijnlijk een medaille gekost hebben. Steve Denorre werd 5de in de eindstand, Steve verloor zijn kansen op de bronzen medaille door in de scratch pas 16de te worden. Op de 6de plaats in de eindstand eindigt Maxim Pirard, hij nam 1 keer een 4de plaats en 2 keer een 5de plaats. Op de 7de plaats hadden we Aidan Neirynck, Aidan nam een 2de en een 3de plaats maar zijn mindere puntenkoers en achtervolging kosten hem waarschijnlijk de bronzen medaille. Op de 8ste plaats eindigde Franklin Six, Franklin had een 4de plaats en 2 keer een 6de plaats maar de puntenkoers en de afvalling waren iets minder. Bryan Boussaer werd nog mooi 9de, na een zeer slechte start in de baanronde(pas 22ste) werd hij mooi 2de in de achtervolging, en 2 keer 5de in de puntenkoers en de afvalling. Lucas Trevisiani sloot de top 10 af, met weinig uitschieters maar wel regelmaat.

Conclusie van dit BK Omnium bij de junioren. Robbe Ghys was 2 klassen te sterk voor zijn tegenstanders en het is niet de vraag of hij er titels kan bij doen in de individuele nummers, maar de vraag is hoeveel. Hij kan in alle onderdelen scoren. Stef Rogier was een sterke 2de en kan in alle nummers voor de medailles meespelen ook van Taminiaux en Denorre mogen we wat verwachten. Neirynck en Stevens zullen vooral in de sprintnummers een gooi naar de medailles doen en verrassingen kunnen er komen van Pirard, Boussaer, Six, Claeys, en nog enkele anderen. (Verslag Mario Boussaer)