Unieke robots op de koers zorgen voor coronaveiligheid

Door Kurt Vermeerbergen op 16 Mar 2021 - 19:45
Printvriendelijke versie

De E3 Saxo Bank Classic draagt veiligheid heel hoog in het vaandel. Zeker in deze gekke coronatijden. Daarom doet de wielerorganisatie er alles aan om het hele gebeuren dit jaar volledig coronaproof te laten verlopen. Om niets aan het toeval over te laten, worden zelfs robots ingezet. Met dank aan het Oostendse bedrijf ZoraBots.

Van sommige wielerploegen wordt wel eens gezegd dat ze koersen als robotten. Maar in de E3 Saxo Bank Classic worden dit jaar écht robots ingezet naast en rond het podium. Het klinkt futuristisch, maar het is vooral de perfecte manier om de veiligheid van renners en organisatoren te garanderen. De robots komen er dankzij ZoraBots, een Oostends bedrijf dat een wereldwijde reputatie heeft op het vlak van hoogtechnologische uitvindingen. Wat zij onder meer doen is de software schrijven voor robots die elders ontwikkeld worden.

Eerder gooiden CEO's Tommy Deblieck en Fabrice Goffin al hoge ogen met zorgrobot Zora, die eerder al werd ingeschakeld in verschillende woon-zorgcentra. Voorts zijn er de onthaalrobot Pepper en Billy-Billy, een interactieve bloempot met robotfuncties voor senioren. Een jaar geleden, midden de eerste coronapiek, gingen robots van ZoraBots ‘bijklussen’ in verschillende woon-zorgcentra.

Technologische dimensie
“De strijd tegen het coronavirus neemt een nieuwe wending en krijgt duidelijk een uitgesproken technologische dimensie”, klinkt het bij CEO’s Tommy Deblieck en Fabrice Goffin. Daarom pakken ze nu uit met een familie van vier robots die zich specifiek richt op de strijd tegen corona. Het gaat om ‘robothond’ Spot, Rhyno, Cruzr en Aimbot. Vooral die laatste twee zullen ingezet worden in de strijd tegen het vreselijke virus.

Maar wat gaan die robotten nu doen tijdens de E3 Saxo Bank Classic? Van alles, maar vooral: controleren of iedereen zich wel aan de strikte coronavoorschriften houdt. Zo komt er een robot die de podiumruimte zal bewaken. Op de plaats waar de startceremonie wordt opgenomen zijn enkel renners, presentatoren en enkele journalisten welkom. Want zoals zo vaak in coronatijden geldt: hoe minder volk, hoe beter. Dus wordt er op vrijdag 26 maart een robot ingezet om te controleren of iedereen zich wel aan de regels houdt. De robot in kwestie meet van alle aanwezigen de lichaamstemperatuur en controleert of het mondmasker wel correct gedragen wordt. Als dat niet het geval is, zal de robot de ‘dader’ daarop aanspreken. En dat mag u letterlijk nemen, want zo’n robot spreekt ook echt.

Luchtkwaliteit
Maar zo’n Cruzr of Aimbot kan veel meer: ook de luchtkwaliteit in een afgesloten ruimte wordt continu gemonitord en er wordt ook gecontroleerd of iemand wel het juiste polsbandje draagt in een specifieke zone. Ook in de persruimte, waar traditioneel veel journalisten dicht op elkaar werken, zal een robot ingeschakeld worden om de luchtkwaliteit te meten en toe te zien op het naleven van de voorschriften.

Dat klinkt allemaal leuk en straf, maar zal een gewone kijker van de E3 Saxo Bank Classic daar ook iets van merken? Reken maar van wel, want het is ook de bedoeling dat de winnaar straks zijn trofee ontvangt uit de bionische handen van een robot. Wedden dat iedereen straks na een ongetwijfeld razend spannende wedstrijd ook op het puntje van zijn stoel blijft zitten om te kijken hoe dat afloopt?