Voor Torsten Demeyere van het Mysenlan-Baboco-Douterloigne CT pwrd by C4C moest het een belangrijk wielerseizoen worden. Door de huidige situatie vallen nu al zijn doelstellingen in het water.
1. Hoe kijk je terug op vorig seizoen ? Wat waren de hoogtepunten en wat was je grootste teleurstelling?
Ik kijk zeer positief terug op vorig seizoen. Nadat ik de eerste 2 jaar niet altijd even goed mijn draai vond in de beloften categorie, was 2019 een hele opluchting. Ondanks ik geen overwinning kon behalen was ik tevreden dat ik in bijna elke koers mee mijn stempel kon drukken. Ik zat vaak in de aanval, maar niet altijd de goede. Ook de tijdritten waren opnieuw ruim in orde. Ondanks de goede waardes die ik telkens opnieuw kon registreren vielen de resultaten wel wat tegen, frustrerend. Dat zijn meteen mijn hoogtepunten en mijn grootste teleurstelling kort samengevat.
2. Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen ? Je ging onder andere naar het buitenland als voorbereiding. Waarom deze keuze?
Inderdaad. Dat is een jaarlijkse gewoonte van mijn goede vrienden Aaron Van Poucke en Sander De Pestel. Aangezien ik altijd examens moet afleggen in januari was het nog nooit mogelijk geweest om hen in december te vervoegen in Spanje. Dit jaar was de examenperiode zeker ook een zware, maar aangezien ik laatste jaar belofte werd wou ik toch graag niet al te veel aan het toeval overlaten. Dankzij mijn ouders mocht ik uiteindelijk toch proeven van zo’n winterstage. Thuis leren of ginder, dat komt voor mij in feite op hetzelfde neer. Ik probeer tot eind december toch altijd al mijn trainingen af te werken vooraleer ik in volledige examenmodus ga in januari. Zo’n examenperiode is al lang genoeg. Ik verdiep me graag in alles wat met voeding en sport te maken heeft, maar examens afleggen is altijd van moeten, een belangrijk onderscheid. Nee, ik ben zeker geen voorbeeldstudent.
3. Hoe kijk je terug op de eerste wedstrijden van het seizoen voor de uitbraak van het covid-19 virus?
Vrij OK. Die eerste maand is altijd afzien, zeker wanneer je in januari de trainingen tot het minimum moet beperken en een serieuze hoeveelheid (mentale) vermoeidheid opstapelt door de examens. De week na Brussel-Zepperen kreeg ik op training eindelijk weer dat gevoel van goeie conditie te pakken, eerder dan vorige jaren. Jammer genoeg was het eerstvolgende koersweekend ook meteen het begin van heel deze Corona miserie.
4. Wat doe je in deze koersloze periode?
Ik heb in eerste instantie nog een week stevig doorgetraind, omdat er dan nog veel onduidelijkheid was van wanneer er terug zou kunnen gekoerst worden. Daarna werd het steeds duidelijker dat het nog even zou duren, dus ben ik in samenspraak met mijn trainer Luc Wante overgegaan op onderhoudstrainingen van maximum 3u. In die weken zag ik alle wedstrijden waar ik naar uitkeek één voor één geannuleerd worden, niet goed voor de moraal. Aan de ene kant wou ik wat meer trainen dan telkens maar 3 uurtjes en aan de andere kant had het dan ook geen zin, want waarvoor? Enkele dagen geleden moest ik ook, samen met mijn collega, een eerste versie indienen van onze bachelorproef. De ideale gelegenheid om zonder problemen eens de fiets een weekje aan de kant te schuiven.
5. Had je grote doelen in het tijdrijden, één van je specialiteiten toch?
Deze winter heb ik mijn vader kunnen overtuigen om een betere tijdritfiets aan te kopen. Ik was ervan overtuigd dat ik daardoor vele podiumplaatsen heb gemist vorig jaar. Uiteraard zijn de grootste doelen dan de tijdritten, anders doe je die aankoop niet. Ik twijfelde er niet aan dat ik dit jaar kon meedoen voor winst in de tijdritten. Bovendien lagen er dit jaar meer tijdritkansen dan andere jaren, want met Mysenlan-Baboco-Douterloigne hadden we zowel startrecht in de U23 series als de Nederlandse Topcompetitie. De twee regelmatigheidscircuits bij uitstek voor belofterenners in de Benelux.
6. Als de wedstrijden opnieuw worden gestart, wat zijn je doelen dan?
Goeie vraag. Als er überhaupt nog wordt gekoerst dit jaar dan schieten er niet veel doelen meer over. Voor mij stond alles van April tot Juli aangeduid, dat waren dé maanden. Desalniettemin zal ik er toch weer stevig invliegen vanaf Juli, ook al moet ik wekelijks op Zwift koersen, het kan me niet schelen. Ik heb het al enkele keren uitgeprobeerd en ik vind het wel nog wijs.
7. Als laatstejaars belofte was dit een belangrijk jaar voor je. Hoe zie je de toekomst nu verder?
Dit wielerseizoen kon ik alles in teken stellen van de koers. Op school telde ik nog 2 vakken en mijn bachelorproef, tijd genoeg dus om goed te trainen en te rusten, maar ja… Ik hoop echt dat de UCI het voorstel van de Italiaanse bondscoach Cassani probeert te realiseren om de juniores en beloften een jaar langer binnen hun respectievelijke categorieën te laten rijden. Op zo’n manier wil niemand de beloftencategorie afsluiten.
8. Welke parcours liggen jouw het beste ?
Geef mij maar een lastige omloop. Als ik een goeie dag heb en iedereen begint het wat lastig te krijgen, dan kan ik blijven rijden.
9. Wat zijn je sterkste punten en welk zijn je zwakke punten? Hoe wil je deze zwakke punten wegwerken?
Mijn grootste troef ligt hem in het groot vermogen dat ik lange tijd kan uithouden, aan de andere kant is dat tegelijk mijn zwakste punt, want snel ben ik niet. Ik probeer die schade wel te beperken samen met kinesitherapeut Hannes Depraetere (Balanz) door het jaar rond mijn explosiviteit aan te wakkeren. Aan de andere kant moet je natuurlijk altijd focussen op je sterke punten.
10. Voor je bachelorproef deed je onderzoek naar het gebruik van cafeïne bij sporters. Hoe zijn de resultaten? Liggen ze in de lijn van je verwachtingen of toch geschrokken van enkele dingen?
Beide. Grotendeels ligt het in de lijn van de verwachtingen. Bij andere zaken zit je dan weer met open ogen naar te kijken. Ik kan alvast meegeven dat er vele renners nog een lesje over cafeïnegebruik kunnen gebruiken.