Tomas Kopecky: "Als de rugproblemen over zijn hoop ik in Oostende mee te doen voor de trui"

Door Kurt Vermeerbergen op 8 May 2020 - 19:17
Printvriendelijke versie

Tomas Kopecky start binnen enkele maanden aan het nieuwe crossseizoen als derdejaars belofte voor het Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team. Na een rampseizoen vorig jaar door rugproblemen hoopt hij dat deze problemen nu achter de rug liggen.

1.  Hoe kijk je terug op het afgelopen crossseizoen in het algemeen?
Vorig seizoen is het slechtste seizoen wat ik tot nu toe in mijn nog ‘’jonge’’ carrière heb gehad. Dat is heel negatief maar ik heb nog nooit zo erg achteraan gereden, en dat was mentaal niet gemakkelijk. Soms leek ik erdoor te komen wat af en toe nog is resulteerde in een goed resultaat, waardoor ik weer wat hoop kreeg maar vaak keer op keer bleek dat valse hoop en viel ik weer terug in het zelfde patroon als daarvoor. Dat was voor mij het moeilijkst. We hebben vrij vroeg in het seizoen al actie ondernomen om de problemen in mijn rug recht te zetten maar het duurt natuurlijk altijd even voor je het precieze probleem en de juiste behandeling vindt.

2. Wat was je diepste ontgoocheling van het seizoen en je persoonlijk hoogtepunt?
Mijn diepste ontgoocheling was toch wel de Wereldbeker in Hoogerheide, de 3 weken voordien had ik echt een goed gevoel. Het Tsjechisch kampioenschap was zeer goed, Nommay was ook heel goed, dus ik had al enige verwachtingen bij de wedstrijd in Hoogerheide. Na 2 rondes ben ik uitgestapt omdat de pijn in mijn rug te erg was. Ik denk dat ik hier de bodem van de put raakte wat gepaard ging met wat traantjes.

Mijn hoogtepunt is bij uitstek het Tsjechisch kampioenschap. Ik had deze wedstrijd helemaal geen last van de rug en ben puur geklopt op klasse wat heel jammer is maar heel eerlijk. Ik heb de hele wedstrijd hier in handen genomen vanaf het begin tot 2 ronden voor het eind. Ik kon meedoen voor de trui wat een fantastisch gevoel was. Daarbij was de atmosfeer niet normaal goed en kreeg je vleugels door de hoeveelheden mensen die langs de kant stonden.

3. Hoe kijk je terug op het Tsjechisch  kampioenschap? Jullie reden daar samen met de profs.
Het feit dat we met de profs rijden is niet heel erg. Het is wel heel jammer dat we niet apart geklasseerd worden waardoor er gewoonweg geen tricolore voor de belofte was. Want als ik bij de profs gewonnen had,dan had ik de trui alleen mogen dragen in wedstrijden met de profs. Hier kan ik helaas niks aan veranderen.

4.  Zijn de problemen aan de rug nu compleet van de baan?
Mijn rugproblemen zijn nog niet weg. Wel gaat het langzaam de goede kant op door de vele oefeningen die ik doe. Het virus maakt dit aan de ene kant niet makkelijk omdat ik dokters en fysio’s in mindere maten kan zien. Aan de andere kant heb ik nu wat meer tijd om te focussen op die rug en niet al bezig te zijn met het wegprogramma.

5. Welke parcours liggen jouw het beste en welke niet? 
Moeilijke vraag, ik denk dat als je goed bent dat je overal goed rijd maar ik ben toch iemand die van modder houd, en dan bedoel ik niet ‘’stoempen’’ maar een gladde laag modder waardoor het niet al te zwaar.

6.  Heeft de huidige coronacrisis een invloed op de planning voor het nieuwe seizoen voor u?
Ja tuurlijk, iedereen had een planning naar het nieuwe seizoen toe wat niet door kan gaan. De stages naar het buitenland, de wedstrijden, je training, alles is anders. Dit geldt voor iedereen, ik denk dat we hier in België en Nederland heel blij mogen zijn dat we nog buiten kunnen voor een training en niet binnen moeten zitten op een tacx, bovendien hebben wij crossers ons belangrijkste seizoen al gehad. Ik probeer het dus een beetje positief te bekijken ondanks de hele bizarre situatie, die veel vraagt van ons allemaal.

7. Welke parcours op de weg/mtb liggen uw het beste?
Op de weg heb ik absoluut het liefst een wedstrijd in de Vlaamse Ardennen met wat hellingen en vooral kasseien. Deze koersen worden natuurlijk vroeg in het wegseizoen gereden dus die komen voor mij niet heel vaak te pas maar als ik er 1 mag rijden dan geniet ik daar veruit het meeste van. Daarnaast moet je ook de meerdaagse wedstrijden met veel klimmen rijden om je inhoud te vergroten.

8. Wat zijn je doelstellingen voor het weg of mtb-seizoen?
Die kan je nu niet echt stellen, mijn grootste doel is om mijn rug terug te brengen naar originele staat zodat ik in de winter kan laten zien dat ik terug ben.

9. Heb je al gedacht over je ambities voor het volgende crossseizoen?
Absoluut, ik kom nu (vanaf de cross, 3e jaars belofte) toch in een vrij belangrijke fase. Je moet gaan laten zien of je profwaardig bent of niet en dat motiveert me alleen maar. Zolang dat mijn rug in orde is, hoop ik op het strand van Oostende mee te doen voor de regenboogtrui.

10. Wat vind je zelf van de veranderingen in het veldritcircuit, met o.a. de nieuwe Wereldbeker en het steeds verminderen van het aantal aparte wedstrijden voor beloften?
Het idee van de cross internationaler te maken vind ik helemaal geen slecht idee. Ik denk alleen wel dat dit met kleine stappen moet gaan, en niet zoals nu. De wereldbeker was voor ons toch een prachtig circuit met super mooie parcoursen die nu wegvallen. Het feit dat de belofte wedstrijden ook minderen hierdoor is natuurlijk heel vervelend, de wereldbeker was vorig jaar al 1 van de weinige competities waarin de belofte zich konden meten en komend jaar zal dat nog minder zijn. Het is vooral voor de 1ste en 2de jaars belofte heel moeilijk om direct met de profs mee te rijden, de stap was al zo groot.

 

Gerelateerde artikels

Vrijdag stond er een tijdrit op het programma van 9km in de Ronde van Vlaams-Brabant. Deze werd gewonnen door Tomas Kopecky, die de gele trui overnam van Thibau Nys. "Ik had het parcours goed verkent in de ochtend dus was wel enigszins voorbereid, wist wel waar de verschillen gemaakt gingen...
Na een mindere periode door rugproblemen staat de sympathieke Tsjechische belofte Tomas Kopecky er terug. In zijn thuisland behaalde hij in de Toi Toi Cup in Unicov een knappe derde plaats tussen de profs. De wedstrijd werd gewonnen door Diether Sweeck. "Na een wat mindere eerste ronde duurde...
De eerste wedstrijd van de 3 gisteren in Sint-Katelijne-Waver was voor de nieuwelingen. Zij vertrekken voor 9 ronden van 7,5km.. De wedstrijd bleef lange tijd gesloten ondanks verschillende aanvalspogingen, welke echter door het peloton onmiddellijk  tot de orde werden geroepen. Met nog 4...
De laatste rit van de Ronde van Vlaams-Brabant werd zondag gewonnen door David Van Der Poel. Tomas Kopecky kwam als 9e over de finish en mag met de leiderstrui huiswaarts keren. "Er werd van tevoren al gezegd dat het een hele hectische koers ging worden vanwege het smalle parcours. Ik...
Met 44 nieuwelingen werd er gestart in Ronse op het loodzware parcours. De Nederlander Tomas Kopecky toonde zich al vrij snel in de wedstrijd onklopbaar en was zeker van de zege. Zijn landgenoot Bart Hazekamp was even later zeker van plaats 2. Beste Belg werd Niels Vandeputte op plaats 3. Foto...
Tomas Kopecky behaalde vandaag op het Tsjechische kampioenschap tijdrijden een knappe derde plaats. Zaterdag staat voor Tomas het kampioenschap op de weg op het programma.    "Het was een 22 km lange tijdrit. We startte onderaan met een klim van 3 km met stukken van 10%. Daarna...