Tim Carswell en Kenny De Ketele aan boord voor ambitieus Belgisch pisteproject

Door Kurt Vermeerbergen op 16 Dec 2021 - 16:37
Printvriendelijke versie

Na het niet verlengen van het contract met Peter Pieters is Belgian Cycling de voorbije maanden op zoek gegaan naar een nieuwe pistecoach. Na een grondige analyse van de situatie, de ambities en de kwaliteiten van de kandidaten, werd beslist om de Nieuw-Zeelander Tim Carswell aan te stellen als head coach voor het baanwielrennen, hierin bijgestaan door Kenny De Ketele en jeugdcoach Nicky Cocquyt.

Tim Carswell, die als baanrenner zelf deelnam aan twee Olympische Spelen, was de voorbije 20 jaar op verschillende niveaus aan de slag als coach binnen de sprint en endurance disciplines. Hij behaalde tal van medailles op Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen met de Nieuw-Zeelandse baanploeg en was daarnaast onder andere ook werkzaam bij het World Cycling Centre van de UCI. Als head coach zal hij zowel in de endurance als sprintdisciplines de renners en coaches aansturen. Naast de coaching tijdens trainingen en competities zal hij ook een prominente rol spelen in de verdere ontwikkeling van het jonge coachesteam en de high potentials. Met als doel om niet alleen de renners maar ook de staf en de pistewerking verder te versterken voor de toekomst.

Naast Carswell zal ook Kenny De Ketele het coachesteam vervoegen. De Ketele was jarenlang de Belgische nummer 1 op de baan bij de mannen, met vele titels en medailles op EK’s en WK’s, alsook twee vierde plaatsen in de ploegkoers op de Olympische Spelen van 2008 en 2021. Na een eerdere coachervaring bij de jeugd, zal hij onder de vleugels van Carswell zijn expertise kunnen delen en tegelijkertijd verder kunnen groeien in zijn rol als coach. Daarnaast zal De Ketele ook een beperkt aantal dagen fungeren als ploegleider bij zijn voormalige ploeg Sport Vlaanderen-Baloise, om op die manier de link met het wegprogramma van de aangesloten baanrenners te behouden.

De nieuwe head coach Carswell reageert opgetogen: "België staat wereldwijd gekend om zijn sterke wielercultuur. De visie die Belgian Cycling vooropstelt met de sterke ambities voor het pisteprogramma spreken me heel erg aan. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Kenny en de ganse staf aan de slag te gaan met de mooie groep getalenteerde renners binnen de werking."

De Ketele: "Nadat ik jarenlang de kleuren van mijn land en mijn team Sport Vlaanderen-Baloise heb mogen verdedigen als renner ben ik ongelooflijk trots en vereerd om dat te kunnen blijven doen in de toekomst, zij het in een andere functie. Ik heb er enorm veel zin in om samen met Tim en de andere begeleiders verder de structuur en gezonde omgeving uit te bouwen waarin onze renners zich ten volle kunnen ontplooien richting Olympische Spelen en andere grote kampioenschappen. Dat allemaal terwijl ik de tijd krijg om mezelf te ontdekken als coach onder de vleugels van de ervaren head coach Tim Carswell."

Technisch Directeur Frederik Broché is verheugd met de versterkingen voor de nationale pisteploeg. "De analyse van de huidige pistewerking deed ons besluiten dat we onze ambities de komende jaren verder willen aanscherpen. Met het nieuwe coachduo willen we blijven inzetten op onze huidige sterkte, namelijk de groepsnummers waarvan de ploegkoers en het omnium Olympisch zijn. Daarnaast willen we ook extra investeren in de sprintdisciplines op korte (prestatie) en langere (detectie en ontwikkeling) termijn. Wat de ploegenachtervolging betreft zijn we overtuigd van de grote meerwaarde van deze discipline in de jeugdrangen, al lopen we bij de elite achterop ten opzichte van de toplanden. Met de expertise van Carswell kunnen we ook hier kansen creëren en stappen zetten. Dankzij de samenwerking tussen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de institutionele partners Sport Vlaanderen en BOIC schakelen we een versnelling hoger om verder te groeien en ambitieuze doelen te kunnen nastreven."