Thomas van Opstal: Seizoen is nu al geslaagd

Door Kurt Vermeerbergen op 18 Mar 2013 - 19:43
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Thomas van Opstal uit Beerse kende een sterke seizoensstart en won afgelopen zaterdag zijn allereerste wedstrijd in zijn wielercarrière.1. Hoe blik je terug op vorig seizoen?

Vorig seizoen was mijn 1ste seizoen als wielrenner want ik ben pas in augustus 2011 beginnen koersen bij de nieuwelingen. Ik heb toen 10 koersen gereden. Vorig seizoen werd ik dan meteen junior en was het vooral in het begin veel leren zoals in een peloton rijden. Over het algemeen was ik wel tevreden over mijn seizoen met een aantal top-10 plaatsen en een podiumplaats.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Mijn hoogtepunt van het seizoen 2012 was ongetwijfeld men 2de plaats in Mol-Rauw. Die dag had ik echt superbenen en deze plaats kon ik behalen door het afstopwerk van Yves Coolen en Ward Van Laer. Het was toch wel speciaal dat ik na nog geen jaar te hebben gekoerst een podiumplaats kon behalen. Mijn grootste teleurstelling van vorig seizoen was het PK in Arendonk. Ik had die week met de school in Berlijn gezeten dus heb ik alleen wat kunnen trainen door elke dag om 6u op te staan om dan een uurtje te kunnen gaan lopen. Maar op de dag van het PK had ik gewoon geen kracht in men benen en ben ik rond de 75ste plaats geëindigd. Na de wedstrijd was ik enorm ontgoocheld.3. Hoe heb je u voorbereid op het nieuwe seizoen?

Ik ben sinds oktober vorig jaar aangesloten bij de Molse Wielerschool en we gingen dan elke zaterdag tot ergens in december lopen in het bos ergens in Mol. Tijdens het lopen deden we dan ook nog een aantal oefeningen die zeer intensief waren. Verder heb ik dan ook wat met de crossfiets in het bos getraind. In december ben ik dan ook nog eens met de wielerschool 3 dagen gaan MTB’en aan de citadel in Namen, dit was wel zwaar door het slechte weer maar het was wel heel plezant. En door het slechte weer heb ik veel binnen getraind om zo toch een degelijke basisconditie te hebben. Vanaf januari ging ik met de Molse Wielerschool elke woensdag en zaterdag trainen in Witgoor en dit was altijd met een goed tempo en zo kreeg ik dan ook terug snelheid in men benen.

4. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Ja, door het lopen en het mtb’en kan ik nu langer tegen een hoge snelheid rijden en ik kan ook dieper gaan dan vorig jaar.5. Je maakte dit seizoen de overstap naar Balen BC. Waarom de keuze voor deze ploeg?

Omdat Balen BC bekend staat voor een schitterende opleiding en dat heb ik nu zelf ook al ervaren. De ploegleiders zijn ook echt tof om mee samen te werken, ze geven ook altijd tips. De sfeer in de ploeg is echt uitstekend en we werken goed samen.6. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Ik had voor het seizoen 1 groot doel en dat was een overwinning. Dat is me nu gelukt en men seizoen is nu al een beetje geslaagd. Maar stiekem hoop ik dat ik nog eens kan winnen of een paar podiumplaatsen maar het seizoen is nog lang dus we zien wel. Ook zou ik dit jaar is een goed resultaat willen behalen op de kampioenschappen.7. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?

Ik heb eigenlijk 2 favoriete parcours. Een vlak parcours met weinig bochten zoals Mol-Rauw ligt me wel omdat ik dan heel de tijd vol gas kan rijden. Men ander favoriete parcours is een parcours met wat hellingen omdat ik graag klim. Dus mijn sterkste punten zijn hardrijden en klimmen.8. Je won ook al een wedstrijd in Budingen. Had je dit al zo vroeg in het seizoen verwacht?

Nee, totaal niet. Zeker niet na de voorbije weken. In Tienen-Zepperen had ik ook goede benen maar door een val en nog eens materiaalpech had ik te veel krachten verspild. Vorige week had ik niet echt een goed gevoel op de fiets en dan werd ik afgelopen week ook nog eens goed verkouden. Ik heb dan heel de week binnen getraind. Ik had aan de start in Budingen wel wat twijfels of wel goed zou gaan maar in de 1ste ronde voelde ik al dat men benen super zaten, en Thomas (Leynen) had me tijdens de koers gezegd dat ik op een paar ronden van het einde is moest proberen omdat ik de sterkste was en hij en Lennert hebben dan perfect afgestopt toen ik alleen weg was. Ik ben echt blij dat het harde werk van afgelopen weekend heeft geloond.9. Wat verwacht je van de kampioenschappen?

Ik wil vooral dat iemand van de ploeg een trui kan pakken en ben zeker bereid om te helpen. Maar zelf wil ik ook wel een degelijk resultaat behalen. Maar de kampioenschappen zijn pas binnen 2 maanden dus we zien nog wel.10. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?

Zoals elke jonge wielrenner droom ik ervan om prof te worden. Maar om dat te kunnen worden heb ik nog een heel lange weg te gaan. Ik doe de sport gewoon graag en dat vind ik het belangrijkste. Ik weet niet welke wedstrijd ik nog graag zou willen winnen. Ik wacht gewoon af en misschien valt er dan nog een overwinning uit de lucht zoals in Budingen die ik totaal niet had verwacht.

Gerelateerde artikels

Thomas van Opstal liet in Dilsen Stokkem zien dat hij nog steeds over een paar snelle benen beschikt. Het is voor Thomas zijn eerste zege van het seizoen. "Vandaag men eerste overwinning van het seizoen kunnen pakken in Dilsen Stokkem. Vanaf ronde 1 met 5 man weg, na half koers kwam er...
Thomas Van Opstal zal in 2015 de kleuren Colba - Superano Ham. "Deze ploeg zal vanaf volgend jaar continentaal gaan en heeft een zeer mooi programma te bieden." Wil je ook je transfer aankondigen voor het seizoen 2015? Mail naar redactie@cyclingsite.be
Thomas behaalde zijn 3e overwinning binnen 1 week tijd bij de junioren te Zonderschot. Deze klasbak uit Beerse lijkt zeer sterk op dreef te zijn. 
Thomas Vanopstal zal het Acrog- Pauwelssauzen - Balen BC team versterken als tweedejaars ezc in 2019. "Vandaag kan ik met veel trots zeggen dat ik volgend jaar zal uitkomen voor Acrog- Pauwelssauzen - Balen BC. De keuze was snel gemaakt aangezien ik hier als junior men beste seizoen heb...
"Vandaag heb ik de wedstrijd in Budingen-Zoutleeuw gewonnen. Na enkele rondes ontstond er een kopgroep van 16 man waar ik samen met 2 ploegmaten bijzat. We hebben altijd uitstekend samengewerkt en zo kregen we een voorsprong van meer dan 2min op het peloton. In de laatste ronde ontsnapte een renner...
Met 89 nieuwelingen verschenen ze aan de start in Geel-Stelen voor 16 ronden van 4,2 kilometer. In het begin van de wedstrijd waren er verschillende kleine aanvalspogingen van onder andere de broers Miguel en Xavier Ketelaars en Eric Oien. Uiteindelijk in de 11e ronde vormden zich een kopgroep met...