Thomas Colman: "Voor mijn koersfiets moeten werken"

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Oct 2015 - 19:02
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Thomas Colman sloot in oktober zijn eerste seizoen als wielrenner af. Het seizoen verliep met de nodige ups and downs maar Thomas zette door.

1. Je sloot enkele weken geleden je eerste seizoen als wielrenner af. Waarom de keuze om te starten met het wielrennen? Ik heb de keuze gemaakt om te wielrennen omdat ik altijd al van de koers gehouden heb. Ik ging veel mountainbiken met mijn mama haar vorige vriend. We gingen altijd mountainbiken in de Ardennen in Malempré. Ik keek veel met hem naar het veldrijden maar toen dat mijn beste vrienden (Ayrton Symoens en Kenneth Caethoven) begonnen met koersen wou ik dat ook maar ik kon nooit zo een koersfiets betalen dus heb ik er voor moeten werken. Zo heb ik uiteindelijk een koersfiets kunnen kopen en ben ik begonnen bij Van Moer Group Cycling Team.

2. Hoe blik je terug op je eerste seizoen? Ik weet niet of ik het positief of negatief moet zien maar ik heb 1 koers kunnen uitrijden... dat was in Waasmunster toen Ruben Dillen won. In Erpe was het ook bijna prijs maar toen ben ik in de 4e ronde mijn drinkbus kwijtgeraakt en had ik geen drinken meer. Mijn papa kon niet aangeven want er was een misverstand met de wedstrijdjury waardoor hij niet wist wanneer en waar hij moest aangeven. Over het algemeen ben ik wel een beetje tevreden. Ik heb er ook een fantastische stage opzitten in de Vogezen.

3. Wat vond je het moeilijkste om te leren ? ...Koersinzicht? Positioneren voor de sprint? Om te leren doorzetten en mijn hartslag te controleren. Ik heb een zeer hoge hartslag aan de start, rond de 180 als we nog niet eens vertrokken zijn. Wat ik ook moeilijk vind is dat je altijd of toch veel alleen moet gaan trainen. Je kan niet altijd met vrienden gaan trainen hé maar dat zal volgend wel beteren want Ayrton Symoens en Kenneth Caethoven worden volgend jaar ook junior en kan ik meer met hun gaan trainen. Ik heb het ook moeilijk om school en mijn sport te combineren.

4. Op de 3-daagse van Groot Lebbeke neem je een 8ste plaats in het puntenklassement. Was deze driedaagse een doel? Het was de eerste keer dat ik een meerdaags klassement reed en het waren allemaal thuiskoersen voor mij dus wou ik wel presteren. In Wieze was de koers net iets minder maar vanaf dan is het wel in een stijgende lijn gegaan qua uitslagen. In Lebbeke was het ook moeilijk want ik kon in de week niet veel trainen want ik had vakantiewerk waardoor ik altijd van 5u morgens tot soms zelf 7 uur avonds  weg was. Ik was veel te moe om deftig te kunnen trainen. Ik ben uiteindelijk toch blij met mijn 8ste plaats.

5. Hoe ga je u voorbereiden deze winter op het nieuwe seizoen? Ik ga fitnessen en veel gaan lopen. Ik zal deze winter ook veel op de rollen rijden en mountainbiken met Ayrton Symoens. Wanneer mogelijk zal ik ook op de baan rijden met Chadia Van Der Sypt, altijd leuk om met haar eens te gaan trainen. Ik wil gewoon mijn conditie verbeteren en mijn uithoudingsvermogen versterken.

6. Op welke vlakken wil je uzelf verbeteren ten opzichte van dit jaar? Klimkoersen! Ik hou van klimmen maar het is zo vermoeiend. Ik wil meer koersen uitrijden dat is zowat mijn hoofddoel zodat ik met een goede conditie en een goed gevoel kan beginnen bij de beloftes maar dat is nog een jaar. Ik word ook gesteund door Veloclub Herleving, zij hebben veel voor mij gedaan dit jaar. Ze hebben me altijd gesteund ook als het minder ging.
 

Gerelateerde artikels

Thomas Colman sloot vorige week zijn eerste seizoen af als renner. Thomas zal volgend jaar starten in de kleuren van Noord West Brabant.  In het puntenklassement van de 3-daagse van Groot Lebbeke eindigde Thomas 8ste. "Ik zal Van Moer Group CT verlaten en naar Wielerklub Noord West...