Thibo Huion wil zich toeleggen op het tijdrijden en heeft nog andere ambities

Door Kurt Vermeerbergen op 16 Feb 2023 - 18:36
Printvriendelijke versie

Nijlenaar Thibo Huion rijdt als tweedejaars junior bij het vernieuwde Antwerp Cycling Team Kontich. Thibo start het seizoen met zeer veel ambities vooral dan in de discipline tijdrijden. Daar wil hij dit seizoen enorme stappen voorwaarts in zetten. We laten hem in onderstaand  interview zelf zijn plannen uit te doeken doen.

1. Hoe kijk je terug op jouw seizoen 2022 als eerstejaars junior ?
Het afgelopen seizoen was voor mij eerder een leermoment. Het was mijn eerste volledige seizoen dat ik heb afwerkt. Verwachtingen voor het seizoen had ik eigenlijk niet, al wilde ik me wel af en toe kunnen laten zien: veel leren, plezier maken en men wagonnetje aanpikken. Zo was mijn eerste deel van het seizoen gestart. Dat is aardig gelukt. Met veel steun van de ploeg kreeg ik mijn vaste selectie in zowat elke interclub. Het tweede deel ging wat minder na wat valpartijen en pech in Rumst. Daar wilde ik met de ploeg graag uitpakken en persoonlijk ook deel uitmaken van de vlucht. Ik had lek gereden na 30 kilometer en mijn koers zat er op, maar met 3 man in de kopgroep reden we naar een mooie derde plek in onze thuiskoers met Sofiane! Het verdere verloop van het seizoen ging aardig goed maar altijd met ups en down. De Sint Martinus prijs was voor mij een geweldige week. Een paar degelijke uitslagen gereden en mooi kunnen finishen in de TT, wat de discipline is die ik het liefste rij. Deze winter is er door mezelf heel hard gewerkt om komend seizoen mij volledig hierop te richten. Het laatste deel van het seizoen kwam ik er door en stond mentaal ook heel sterk. De laatste 3 koersen had ik telkens een mooi resultaat gereden. Zo sloot ik af met een 9de plek in Ravels na een natte en koude koers.

2. Je gaat naar de wielerschool van Herentals. Hoe bereiden ze jouw daar op het seizoen 2023 voor?
De wielerschool is een ideale voorbereiding voor mij als renner op het nieuwe seizoen. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar. Het trainen op school maakt het behalen van mijn wekelijkste trainingen aangenamer. In de winter tijdens de rustperiode zitten we natuurlijk ook niet stil. Hier wordt er gewerkt aan onze kracht door middel van krachttrainingen tweemaal per week. De inhoud hiervan is opbouw van spieren doormiddel van loop- en zwemtrainingen. Als de start van het seizoen nadert  beginnen we eerst een vijftal weken in het bos te trainen onder leiding van Kurt Van de Wouwer. Zo begint het seizoen op een leuke manier. Na de bostrainingen starten we op de weg en werken we daar elke dinsdag, woensdag en donderdag een training af. De andere dagen zitten we achter de schoolbanken, in functie van het behalen van onze theoretische kennis.

3. Naast het wegwielrenner heb je ook ambities voor het tijdrijden. Waarom de keuze om je toe te leggen op deze disciplines? Wat zijn je doelen in deze discipline?
Waarom ik het liefste een TT rijdt is voornamelijk door een passie van mij als kleine jongen. Vroeger keek ik altijd de koers bij mijn opa. Ik zat alle dagen klaar van Kuurne -Brussels - Kuurne, de giro en de Ronde van Frankrijk, en als ik er niet bij kon zijn nam hij het wel op en keken we het achteraf samen. Tijdens de tour de France kwam er de tijdrit voorbij op tv. Ik was meteen verkocht. De houding op de fietsen, de helmen het aeropak dat ze aan hadden. Ik vond het geweldig! Sindsdien keek ik het liefste naar de tijdritten. Meestal zonder opa of de rest want die vonden het maar saai. Sindsdien ben ik het altijd blijven volgen en is het mij altijd bijgebleven als de mooiste discipline van de wielersport. Een eigen strijd tegen jezelf. Als tweedejaars nieuweling nam ik deel aan mijn eerste BK Tijdrijden en dat ging redelijk vlot. Snel volgende het PK tijdrijden met een mooie 7e plaats. Buiten verwachting scoorde ik dan een selectie voor de Memorial Igor de Craene. Daar werd ik mooi 10e op 1 minuut van dat jaar tevens sterkste renner Steffen De Schuyteneer en eindigde ik tussen een hoop sterke renners. Sindsdien ben ik gaan kijken naar een tijdritfiets bij de junioren en ging ik er als eerstejaars junior mee aan de slag. Het eerste jaar heb ik met mijn ouders afgesproken dat ik mezelf wat moest zoeken op de fiets en kijken wat het gaf. Resultaten waren dit jaar degelijk maar niet hoe ik het wilde. In de voorbereidende winter op het komende nieuwe seizoen ben ik in contact gekomen met Bike fit van Staeyen. Daar ben ik meerdere malen langst geweest voor de perfecte positie te zoeken en te vinden! Na vele trainingsuren op de tijdrit bolide sta ik te popelen om op mijn eerste race tegen de klok van het jaar van start te gaan. Die zal er snel aankomen met het PK tijdrijden. Dat is tevens ook het eerste doel van het jaar. Ik mik op een top 5. Dan ben ik tevreden. Verder hoop ik zo ook mijn selecties voor de testtijdritten binnen te halen en mijn selectie voor het BK. Verder is de tijdrit in de Sint Martinus Prijs met rood aangeduid!

4. In Rijkevorsel start je uw seizoen 2023. Wat verwacht je van de eerste wedstrijd van het seizoen?
De verwachtingen bij mij liggen dit jaar hoog. Ik heb een sterke winter achter de rug met goeie begeleiding van de club en de Vlaamse wielerschool, al ga ik in Rijkevorsel nog niet op en top zijn. Voor Rijkevorsel staan er nog 2 stages gepland: één in Mallorca en één in Wouwen samen met de ploeg. Toch ga ik mij van mijn beste kant proberen laten zien en de koers proberen hard maken. Indien nodig zal ik de ploeg zo goed mogelijk helpen want dit jaar wil ik er niet alleen staan maar ook als ploeg, dat vind ik even belangrijk als mijn individuelen prestaties. Geven en nemen, ik ga ze dit jaar zeker ook nog nodig hebben in de koersen!

5. Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Dit jaar wil ik me meer mengen in de ontsnappingen. Aanvallender koersen en dus meer meespelen voor de overwinning. Vooral in de interclubs wil ik mijn mannetje staan. Waar ik vorig jaar mee reed als opvulling wil ik nu meedoen met de grote jongens. Zoals eerder vermeld natuurlijk ook het tijdrijden met als doel zoveel mogelijk selectie te halen en zo meer kansen te creëren voor mooie resultaten neer te zetten in deze discipline. Natuurlijk is onze eigen Sint Martinus Prijs in Kontich ook een groot doel. Dat is de koers waar ik zeker mijn best ga doen om uit te blinken en met een klein oogje toch ook naar het algemene klassement zal kijken. De tijdrit zal bepalend zijn. Naast de interclubs word dit jaar het provinciale kampioenschap op de weg gereden in Herenthout op nog geen 5 kilometer van de deur. Beetje een thuiskoers voor mij en dus toch ook een doel voor komend seizoen. Daar zullen we samen moeten werken als team, want we staan met veel renners van Kontich aan de start. Naast dat wil ik mijn explosieven capaciteiten ook nog uit de kast halen. Bepaalde plannen zijn al besproken met mijn trainer, hopelijk gaan ze gepaard met een aantal mooie resultaten en/of overwinningen.

6. Welke parcours liggen jouw het beste ?
Een ideaal parcours voor mij is er eentje met wat heuvelachtige wegen in. Daar kan ik goed mijn explosiviteit kwijt. Lange klimmen is niet echt mijn ding al zal ik het soms toch moeten kunnen verteren in bepaalde koersen. Klassieke omlopen zijn ook spek naar men bek, opeenvolgende korte prikkels. Die verteer ik het beste. Op de kasseien kan ik mijn weg ook wel vinden. Al bij al zo wat alles, dat maakt me dus ook een allrounder in wielertermen.

7. Je bleef jouw huidige club Antwerp Cycling Team Kontich trouw. Waarom de keuze?
Dit zal het derde jaar zijn dat ik uitkom voor Antwerp Cycling Team. De ploeg veranderde een tijdje geleden de naam. Dat was de eerste stap van vele vernieuwingen binnen onze ploeg. Verder volgden nog het logo, de kledijsponsor en het design van de truitjes. Zo wat alles wat te maken heeft met uitstraling kreeg een make over. Maar daar blijft het nog niet bij, de ploeg werkt sinds dit jaar naar mijn gevoel veel professioneler. Ze hebben nieuwe ploegmaten aangetrokken die ik niet zie als concurrentie maar echt als een versterking van het team. Andere aanbiedingen ging ik verder niet op in en ik kan zeggen dat ik een goede keuze heb gemaakt om in 2023 nog steeds te kiezen voor de ploeg waar het allemaal begon voor mij als prille coureur! Antwerpen Cycling Team is goed op pad. De ploeg heeft veel inspanningen voor ons geleverd waar we heel dankbaar voor zijn. Nu is het dus aan ons om te bewijzen dat we die inspanningen waart zijn en om dit jaar ACT op de kaart te zetten!

8. Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Het seizoen zal zeker pas geslaagd zijn als ik mijn handen in de lucht heb kunnen steken. Zonder overwinning kan je ook een heel mooi seizoen gereden hebben, maar voor mij is die overwinning heel belangrijk ter bevestiging van het harde werk en de uren die ik in het fietsen steek. Verder wil ik een mooie quotering rijden in de Sint Martinus Prijs verspreid over de 4 dagen. Het podium een aantal keer betreden mag ook niet ontbreken net zoals mooie resultaten in de interclubs en een selectie in een van de testtijdritten zou ik dit jaar ook graag krijgen. Vorig jaar mocht ik de eerste in Poperinge rijden maar de dag voor de wedstrijd heb ik moeten afzeggen wegens materiaalpech aan mijn tijdritfiets die we niet meer tijdig gemaakt kregen. Dat was toen heel zuur omdat ik heel graag mijn tijdrit wilde tonen. Natuurlijk zou ik ook graag  mijn steentje bij willen dragen aan andere successen binnen onze groep van de overige renners, zij werken allemaal dag in dag uit super hard. Iedereen verdient het evenveel om een geweldig seizoen af te werken! Samen winnen…Dat is de boodschap!
 

Gerelateerde artikels

Thibo Huion (Antwerp Cycling Team Kontich) reed in Knesselaere solo over de aankomst en kon voor de eerste keer dit seizoen het zegegebaar maken. In de laatste 5km waagde hij zijn kans en hield stand op het peloton. Het is voor de tweedejaars junior zijn allereerste zege in de wielersport. Thibo...
Het Stageco CT  kan voor het seizoen 2024 rekenen op Thibo Huion. De Nijlenaar komt als eerstejaars belofte het team versterken. "Ik kwam al vroeg in de zomer in contact met Stageco CT. De aantrekkingskracht die ik bij de ploeg had was overheersend tegenover de andere gesprekken die ik...