Team dsm-firmenich PostNL verlengt het contract met Romain Bardet tot eind 2025

Door Kurt Vermeerbergen op 21 Jun 2024 - 15:23
Printvriendelijke versie

Hij is een boegbeeld van de sport en een renner die wereldwijd geliefd is door de fans. Team dsm-firmenich PostNL is verheugd om te kunnen onthullen dat ze, vlak voor zijn laatste deelname aan de Tour, het contract van Romain Bardet hebben verlengd tot 2025.

Romain, afkomstig uit Brioude in Frankrijk, betrad het professionele wielerpeloton bij AG2R La Mondiale in 2012 en is in de jaren uitgegroeid tot een van de meest prominente en gerespecteerde renners in peloton. Als Frankrijks hoop voor Tour de France-succes, spreekt zijn palmares voor zich met een tweede en een derde plaats in het algemeen klassement van de Tour in 2016 en 2017. Naast die prestaties heeft hij drie etappes gewonnen en hangt de befaamde bollentrui in zijn prijzenkast.

In Romain’s carrière springt ook een zilveren medaille bij het Wereldkampioenschap eruit en heeft hij meerdere podium- en ereplaatsen behaald in de grootste koersen van de wereld. Sinds hij bij Team dsm-firmenich PostNL begon in 2021, heeft hij successen behaald met een geweldige etappeoverwinning in de Vuelta a España, top-10 klasseringen in het eindklassement van zowel de Giro d’Italia als de Tour de France, en een zwaarbevochten tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik in 2024.

Het zijn echter niet alleen zijn prestaties op de fiets die het benoemen waard zijn. Zo kreeg hij in 2022 de International Fair Play Award uitgereikt voor de sportiviteit die hij liet zien toen hij zijn eigen race opofferde om collega-renner Julian Alaphilippe te helpen die na een harde val in de berm lag in Luik-Bastenaken-Luik. Volgens zijn ploegmaten zijn het zijn professionaliteit, enthousiasme en oprechte vriendelijkheid die hem zo speciaal maken.

Met deze prachtige resultaten op zijn naam, is 2024 Romain’s laatste volledige seizoen op de weg. In 2025 strijden Team dsm-firmenich PostNL en Romain nog samen in de Giro d’Italia, waarna hij zijn laatste WorldTour-wedstrijd zal rijden tijdens de Critérium du Dauphiné, een wedstrijd in zijn thuisland die van grote waarde is voor de Fransman.

Nadat hij zijn wegfiets aan de wilgen heeft gehangen, gaat Romain een nieuwe uitdaging in de kleuren van het team aan met een discipline die zijn liefde heeft aangewakkerd voor alles wat met tweewielers te maken heeft: gravelen. Romain zal in de tweede helft van het seizoen meerdere off-road koersen rijden die hem nog steeds dat competitieve gevoel kunnen geven, terwijl hij ondertussen meer tijd met zijn jonge gezin kan doorbrengen.

Terwijl hij doelt op zijn plannen van volgend jaar zegt Romain: “Ik heb ontzettend genoten van mijn tijd bij het team tot dusver, dus voor mij was het een hersenkraker om ofwel met ze door te gaan, of mijn carrière voorgoed te beëindigen. Ik ben heel dankbaar voor de relatie die ik heb met alle teamleden en voor het geloof en vertrouwen van het management. Eerst wist ik niet zeker of ik wel door wilde blijven fietsen, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik wat kan toevoegen en goede resultaten kan najagen met het team. Dus ik ben blij dat we samen nog een nieuw jaar ingaan om iets speciaals neer te zetten. Ik heb er altijd van gedroomd om op deze manier mijn carrière te beëindigen. Ook in 2025 ga ik er samen met het team weer helemaal voor. Vooral in de Giro, om daar die ene missende etappe te winnen. Tegelijkertijd wil ik ook graag iets terugdoen voor het team en ze helpen met het behalen van hun doelen voor het eindklassement. De Dauphiné, mijn favoriete koers op de kalender, zal mijn laatste race op de weg zijn. Deze koers is gemaakt voor klimmers en dichtbij huis voor mij. Het zijn de wegen waar ik veel op train, dus er is geen betere plek om afscheid te neme dan hier. Daarna begin ik vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging: gravelen. Het team gaat me daarbij ondersteunen. Het zal een hele overgang voor me zijn, maar ik ga mijn best doen in een aantal wereldbekerwedstrijden en hoop het ook goed te doen bij het WK in Nice in 2025.”

Head Coach van Team dsm-firmenich PostNL Rudi Kemna voegt daar aan toe: “Het is altijd een genoegen geweest om met Romain te werken de afgelopen seizoenen. Hij is een op en top professional die altijd alles overheeft voor de sport en energie geeft aan zijn ploeggenoten. We hebben Romain bij onze ploeg niet alleen fantastisch zien presteren op de fiets, maar hij heeft ook laten zien dat hij een enorme passie heeft om zijn omgeving te helpen. Op een wijze en rustige manier bleek hij een gids en mentor voor de jonge opkomende klassementsrenners. We zijn enthousiast dat we met hem kunnen blijven werken in zijn laatste jaar op de weg en we hem kunnen ondersteunen bij zijn nieuwe uitdaging in het gravelen.”