Sven Claerhout: "Een koers winnen is mijn hoofddoel voor volgend seizoen"

Door Kurt Vermeerbergen op 26 Oct 2015 - 18:58
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Sven Claerhout zal volgend seizoen voor het tweede seizoen op rij de kleuren van PCT Tomacc verdedigen. Sven vertelt aan ons over zijn doelen voor volgend seizoen en blikt tevens terug op afgelopen seizoen.

1. Je bent pas gestart op je 17 met koersen. Waarom zo laat beslist om te starten met het wielrennen? Eerder beoefende ik al de zwemsport en basketbal. Door enkele mtb-tochten te rijden in de streek kreeg ik zo langzamerhand de smaak te pakken. Ik begon eerst in het criterium van de Westhoek, waar ik de wedstrijd in Beveren-Yzer won en dat zelfde jaar nog heb ik een vergunning aangevraagd als tweedejaars junior.

2. Wat vond je het moeilijkste om te leren? Koersinzicht? ...  Ja, dat ook, maar vooral hoe je specifiek moet trainen voor een wedstrijd.

3. Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen? Tevreden? Enerzijds ben ik tevreden. Ik heb 13 top tien plaatsen behaald in het kermiscircuit, waarvan tweemaal 2de. Ik heb me vaak laten zien tijdens de verschillende wedstrijden. Anderzijds moet ik ook niet te snel tevreden zijn, mijn doel was namelijk om een wedstrijd te winnen en dit is me tweemaal net niet gelukt. Dit is dus mijn hoofddoel voor volgend jaar.

4. Je verdedigde afgelopen seizoen de kleuren van PCT Tomacc. Ook in 2016 blijf je dit doen. Waarom de keuze voor deze ploeg? Ik kreeg van twee ploegen een aanbieding, maar heb bewust gekozen voor te blijven. Ik heb namelijk doorheen het jaar een goede band gekweekt met mijn ploegleider Kris Lozie. Ik heb het volste vertrouwen in de ploegleiding. Verder was er dit jaar een top sfeer tussen de renners. Dit kon je zien tijdens de wedstrijden.

5. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten?  Tijdens mijn carrière heb ik eigenlijk nog maar éénmaal een tijdrit betwist, dit in de keizer der juniores in Koksijde. Ook train ik er niet specifiek op. Hierin kan ik dus zeker nog aan werken en in verbeteren.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?  Een waaiercoureur. Mijn beste wedstrijden dit jaar waren de wedstrijden waar er veel wind was en er veel ‘boordwerk’ aan te pas kwam.

7. Op welke punten wil je uzelf zeker nog verbeteren naar volgend seizoen toe? Ik zal komende winter mijn spint wat bijschaven. Ik het dit jaar ondervonden dat wanneer je een goede eindspurt hebt, je vaak dichte ereplaatsen / overwinningen kunt behalen.

8. Spurt of solo? Waarom? Solo. Er is niets mooier dan alleen aankomen. Zeker als je al enkele kilometers voor de aankomst weet dat je zal winnen, zalig!!!

9. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind? Waarom? Een wedstrijd door regen en wind geniet mijn voorkeur. Op één of andere manier doe ik dat graag. Waarschijnlijk heeft mijn keuze ook grotendeels te maken doordat in mijn streek geen echte bergen zijn.
 

Gerelateerde artikels

Belofte Sven Claerhout (Dovy Keukens vind fcc) heeft beslist om volgend jaar bij 'pro cycling team Tomacc' te rijden. 'Ik heb goede resultaten gereden dit jaar en was vaak mee met de goede vlucht. Heb van de 76 koersen die ik heb gereden dit jaar, 31 top 20 plaatsen, waarvan 13 top tien en 2 maal...