Stijn Daemen, Dries De Pooter en Maxime Jarnet zijn de drie stagiars van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

Door Kurt Vermeerbergen op 3 Aug 2021 - 19:30
Printvriendelijke versie

De Nederlander Stijn Daemen, de Belg Dries De Pooter en de Fransman Maxime Jarnet worden vanaf augustus tot eind dit seizoen als stagiair in het effectief van het Belgische team opgenomen. De Pooter greep eind 2020 de Belgische titel bij de junioren in Koksijde, maar heeft voor zijn overstap naar de beloften bij SEG Racing Academy de tricolore amper kunnen laten zien. De inwoner van Geel is afkomstig uit de jeugdrangen van Acrog-Tormans, opleidingsploeg van het Tormans Cyclo Cross Team, en is bekend als een groot talent voor de lastige klassiekers en etappekoersen van een week. De 18-jarige renner, vorige zaterdag nog 24e in de Heistse Pijl, heeft zich in zijn eerste jaar bij de beloften regelmatig laten opmerken met top 10 plaatsen in onder andere een etappe in de Tour Alsace met aankomst op de top van La Planche des Belles Filles en in zware ritten in de Vredeskoers.

In diezelfde Vredeskoers deed ook Stijn Daemen het niet onaardig. Zijn 2e plaats in de eerste etappe van de Oberösterreichrundfahrt is echter zijn beste seizoensresultaat. De in Landgraaf geboren en getogen belofte koerste tussen 2015 en 2019 bij Belgische teams vooraleer vorig seizoen bij Abloc CT de stap naar het Continentale circuit te maken. Het is bij dit team dat de 22-jarige renner zijn belangrijkste prestaties neerzette. De student kinesitherapie won vorige zomer de Nederlandse titel bij de beloften op de VAM-berg en schreef kort daarna met de Nederlandse nationale ploeg de ploegentijdrit in de Orlen Nations Grand Prix op zijn naam. De rood-wit-blauwe driekleur droeg de Limburger ook al bij de junioren in de discipline tijdrijden. De allrounder kan goed uit de voeten uit heuvelachtige parcoursen, kan een knap staaltje tijdrijden en is niet kansloos in een groepssprint na een lastige wedstrijd.

Sprinten is de belangrijkste eigenschap van Maxime Jarnet. De laatstejaars belofte heeft dit seizoen dankzij zijn snelle benen niet minder dan vier overwinningen en vijftien podiumplaatsen achter zijn naam staan. Maar ook in het internationale circuit rijgt de 22-jarige renner de ereplaatsen aan elkaar. Zowel in de Alpes Isère Tour en de Tour d’Eure-et-Loir greep de Fransman in massasprints net naast de overwinning. Daarnaast verzamelde hij in beide wedstrijden samen drie 5e plaatsen. Het lid van de Velo Club Villefranche Beaujolais werd daarmee ook 3e in het eindklassement van laatstgenoemde rittenkoers. Een andere opvallende prestatie is een 7e plaats in Parijs-Tours voor beloften in 2019, na een stageperiode bij het Pro Continentale Team Arkea Samsic. Dit najaar krijgt hij dus net als Dries De Pooter en Stijn Daemen opnieuw de kans om van het grote werk te proeven.

Dries De Pooter: Het is erg bijzonder dat ik als eerstejaars belofte al meteen een stageplaats bij een World Team aangeboden krijg. Ook al ben ik heel ambitieus, dit overtreft toch mijn stoutste verwachtingen. De komende maanden zal ik het team leren kennen, hopelijk veel leren en mezelf beter maken. Daarna zien we wel waar het schip strandt! Ik ken de wedstrijdkalender van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, maar laat het uitstippelen van mijn programma over aan beide teams, in samenspraak met mijn coach. Hopelijk leidt deze route tot een selectie voor mijn eerste Wereldkampioenschap. Ik besef dat ik de lat hoog leg voor mezelf door op 18-jarige leeftijd dit als doel uit te kiezen, en ik voel me vereerd dat Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux me hierbij wilt helpen. Misschien is dit wel een stap richting mijn ultieme droom als wielrenner… wereldkampioen bij de profs worden!

Stijn Daemen: " Ik ben zeer tevreden met de kans om me dit najaar in een World Tour shirt te laten zien. Ik heb me altijd goed gevoeld bij Belgische ploegen en wil de opportuniteit bij Intermarché-Wanty-Gobert dus met beide handen grijpen. Dankzij mijn Nederlandse beloftentitel op de weg heeft de buitenwereld me beter leren kennen. Deze mooiste prestatie uit mijn carrière behaalde ik na de lastige lange lockdown periode zonder wedstrijden, waarin ik dankzij een groot trainingsvolume een stap in mijn ontwikkeling heb kunnen maken. Het is spijtig dat ik de driekleur door de Covid pandemie niet vaker heb kunnen laten schitteren, maar ik ben gelukkig dat het World Team me onder andere dankzij mijn uitschieter in Oostenrijk een plaats als stagiair aanbood. Met mijn huidig team heb ik al van een aantal grote wedstrijden zoals de Ronde van Turkije mogen proeven, maar ik kan me inbeelden dat ik de komende maanden bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux nog heel wat zal leren en met een duidelijke taak en gericht doel aan de start zal staan. Ik zie deze stageperiode als een mooie tussenstap om mijn grote doel te bereiken: profrenner worden. Ik heb er veel zin in om me vanaf de GP Scherens in dienst van de ploeg te stellen! "

Maxime Jarnet: " Deze stageplaats maakt me gelukkig, vooral omdat het een buitenlandse ploeg betreft. Dat betekent dat mijn prestaties opgemerkt worden! Ik denk dat onder andere mijn 3e plaats in het eindklassement van de Tour d’Eure et Loir belangrijk geweest is, omdat die tussen de profs behaald werd. Dit is de prestatie waar ik het meest trots op ben, ook al heb ik bij de beloften en amateurs meerdere successen behaald. Ik heb al een kijke genomen naar de koersen die op mijn programma met Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux staan en aangezien de parcoursen met mijn karakteristieken overeen komen, zal ik voor de ploeg een rol van betekenis kunnen spelen. Ik wil er dan ook voor zorgen dat ik in topconditie ben om het team aan het best mogelijke resultaat te helpen! Ik hoop dat ik me goed in het team zal integreren en ben benieuwd om van de verschillende culturen te leren. Ik bedankt Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux voor deze kans en ik hoop op de afspraak te zijn! "

Aike Visbeek (Performance Manager): " We zijn op zoek gegaan naar drie stagiairs die al wat strepen op internationaal niveau behaald hebben. Terwijl Dries De Pooter een jong aanstormend talent is, zijn Stijn Daemen en Maxime Jarnet als 22-jarige renners al op een meer mature leeftijd. Met zijn achttien lentes kan de Belgische kampioen bij de junioren al heel wat adelbrieven voorschotelen. We volgen hem al een tijdje en wat vooral indruk op me maakte, is dat hij als klassiek type renner en eerstejaars belofte 10e werd op de top van La Planche des Belles Filles in de Tour Alsace. De toekomst ziet er voor dit talent rooskleurig uit en we vonden het dan ook belangrijk om hem een stageplaats aan te bieden. Het beloften wereldkampioenschap in eigen land is zijn grote doel en met een goed wedstrijdprogramma willen we hem helpen om deze belangrijke afspraak goed voor te bereiden.

De Pooter kruiste al regelmatig de wegen van Stijn Daemen, die graag in België koerst. De Nederlander maakte een goeie indruk, vooral toen hij de Nederlandse titel bij de beloften veroverde. We hebben een programma met mooie wedstrijden voor hem in petto en ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn allround kwaliteiten een mooie toevoeging aan de ploeg zal vormen. Net als de twee eerder genoemde renners, willen we ook Maxime Jarnet van dichtbij volgen. Hij fietst al enkele jaren op een hoog niveau en is nu ook de nummer één in de Franse amateurranking. Eerder dit seizoen heeft hij heel wat mooie dingen laten zien en we zijn ervan overtuigd dat hij dat in onze rangen kan doortrekken. We hebben voor hem als puncher een programma met Franse koersen in gedachten. We zijn benieuwd naar de ontwikkeling van dit trio! "

Gerelateerde artikels

171 renners gingen zondag van start aan het Zilvermeer in Mol voor de 57e editie van de Zuidkempense Pijl. Eerst moesten er 2 ronden van ruim 30 km afgewerkt worden met telkens de kasseien van Ten Aard. Daarna stonden er nog 8 ronden van 11 km op het programma. De beslissing viel al in de eeste...
De Nederlander Stijn Daemen zal in 2016 het Belgische Davo CT vervoegen. Stijn sloot zijn seizoen af met 18 zeges. "De ploeg heeft een een internationaal programma, goede ploeg en begeleiding. Daarom mijn keuze voor het Davo CT."
Belgisch kampioen bij de junioren van vorig jaar, Dries De Pooter, rijdt morgen zijn tweede wedstrijd van het seizoen. De eerstejaarsbelofte verdedigt morgen de kleuren van het SEG Racing Academy in de GP JP Monseré. 1. Hoe zag je voorbereiding eruit op het seizoen 2021? Ik heb het grootste deel...
Stijn Daemen won vandaag de interclub in Riemst. In de spurt met 4 kon Stijn de zege op zijn naam schrijven. "Het was een mooie parcours met veel wind en oplopende starten. In de tweede ronde trokken we door met de ploeg en op een lastig stuk met wind tegen sprong ik alleen weg en kreeg 4...
Dries De Pooter start morgen in Nokere Koerse samen met zijn ploeggenoten van Acrog  - Pauwels Sauzen - Balen BC. "Mijn voorbereiding naar het seizoen was zeer goed en zonder ziek te worden. Ik heb vooral duurtrainingen gedaan voor een goede basis met dan als laatste voorbereiding een...
In Ravels verschenen 74 juniores aan de start met zoals gewoonlijk veel Noorderburen aan de start. Dries De Pooter hield de Belgische eer hoog en won de wedstrijd. Hij was ook de enige Belg op het podium. "In het begin was het gevoel niet top maar de laatste 30km voelden de benen super. Ik...