Siebe Smeyers: "Het liefst zou ik een kasseiklassieker willen rijden bij 40 graden

Door Kurt Vermeerbergen op 19 Dec 2014 - 19:59
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

‎Siebe Smeyers had de start van zijn seizoen in 2014 helemaal anders voorgesteld. Siebe kreeg  te kampen met een knieblessure, aangereden op training en een valpartij in een massaspurt. Je zou voor minder de moed verliezen maar hij bleef doorzetten.

1. Wat waren voor uw de mooiste momenten van het seizoen? Ik heb dit seizoen veel mooie momenten beleefd. Het hoogtepunt was toch wel de Omloop het Nieuwsblad, waar mijn trainingsmakker Laurens Boons derde werd. Het was de eerste keer in 2 jaar tijd dat we nog eens samen koersten omdat hij een jaar ouder is en deze koers ligt me ook geweldig. Als er over kasseien gereden moet worden ben ik altijd gelukkig. Ook de UCI koers in Wuustwezel waar ik in de eerste vlucht zat, was een mooi moment.

2. Je kende afgelopen seizoen veel pech. Wat liep er allemaal mis? Door een knieblessure liep de voorbereiding in de winter al mis. Ik kon niet gaan lopen of fitnessen. Na nieuwjaar begon ik op de weg te trainen en alles ging terug goed. Toen ik eindelijk een beetje in vorm was, werd ik aangereden op training. 10 dagen moest ik rusten. Toen ik eindelijk weer mocht trainen kwam ik een week voor de eerste wedstrijd ten val en brak ik mijn scheenbeen. Ik moest 2 weken in het gips en na een moeizame revalidatie ben ik dan in april terug beginnen koersen. Mijn derde koers van het seizoen was in Wetteren. Ik zat goed geplaatst voor de massaspurt en ineens word ik meegesleurd in een val. Vanaf toen heb ik wel heel lang schrik gehad in de massaspurt, maar tegen het einde van het seizoen is dat gebeterd. Ik heb in het voorjaar niet meer het niveau gehaald dat ik had voor mijn val. Na de examens in juni ben ik terug opnieuw beginnen opbouwen en toen ging alles beter.

3. Ondanks de vele pech bleef je doorzetten. Hoe kon je u mentaal er telkens weer bovenop helpen? Ik hou enorm veel van de koers en ook trainen doe ik graag. Telkens als ik weer een beetje beter was kreeg ik een mooie kans van de ploeg om een grote koers te rijden. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Daarvoor deed ik het.

4. Op welk vlak wil je volgend jaar een stap voorwaarts zetten? Ik wil vooral beter mee kunnen bergop. Op het vlakke is het moeilijk om mij eraf te krijgen, maar bergop kan ik moeilijk mee. Ik heb sinds begin november al bijna elke week minstens 2 klimtrainingen op de rollen gedaan, maar ik zal nooit makkelijk bergop kunnen rijden. Ook in de massaspurt wil ik wat verbeteren. Ik ben redelijk snel aan de meet maar ik kan mij nooit goed plaatsen.

5. Hoe gaan de voorbereidingen deze winter verlopen naar de opbouw van 2015 toe? Vanaf oktober ben ik aan het lopen en aan het fitnessen. Ik train ook een 3-tal keer per week op de rollen. Tussen Kerst en nieuwjaar ga ik een week op stage met de wielerschool en daarna beginnen de trainingen op de weg. In februari ga ik nog een week naar Spanje met de ploeg en de week daarna begint het seizoen al.

6. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Ik ben niet echt bijgelovig. Ik heb wel een paar rituelen maar dat is meer om praktische redenen.

7. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers?  Klassiekers zonder twijfel ! Nog liefst degene waar veel kasseien in zitten. Een echte flandrien ben ik niet. Ik hou absoluut niet van slecht weer maar ik kan wel goed tegen hoge temperaturen. Het liefst zou ik een kasseiklassieker willen rijden bij 40 graden.

8. Als je u zou moeten vergelijken met een bekende renner, welke zou je kiezen en waarom? Ik denk Tom Boonen. Hij is een renner uit de buurt en hij houdt ook van kasseiklassiekers en auto's. Ik hou ook zoals de meeste jongens van snelle auto's. Tom is een van de beste renners op kasseien en hij is ook rap aan de meet. Daarom denk ik dat ik het meest op hem lijk.

Gerelateerde artikels

Siebe Smeyers zal zijn seizoen als eerstejaars belofte volgend jaar starten bij RABC. "Ze rijden een mooi programma, waaronder de havenpijl. Ik heb horen zeggen dat de sfeer er wel goed zit. Ze verwachten ook niets van mij, waardoor ik zonder druk kan beginnen aan het seizoen.":...