Sid Berghmans wil er staan tijdens de ronde van Namen en Oost-Vlaanderen

Door Kurt Vermeerbergen op 24 Feb 2023 - 16:57
Printvriendelijke versie

Sid Berghmans is één van de beloften van het Young Cycling Talent Demer en Dijle. Sid zit al bijna heel zijn leven op de fiets maar ruilde pas vorig jaar zijn mountainbike in voor een wegfiets. Sid vertelt aan cyclingsite.be waarom de keuze voor de wegfiets en over zijn doelen voor het seizoen 2023.

1.  Voor je startte met wielrennen was je actief in de mountainbike. Hoe kijk je terug op deze periode? Wat waren jouw hoogtepunten?
Ik heb altijd met plezier en passie op de fiets gezeten en die heb ik leren kennen op de mountainbike. Van bij de jeugd deed ik mee aan de Belgische top in mijn leeftijdscategorie en kijk met veel trots terug naar deze periode. 2x vice-Belgisch kampioen bij de aspiranten en enkele top 5 noteringen op uci wedstrijden bij de nieuwelingen en junioren zorgden voor het hoogtepunt uit mijn crosscountry carrière: Een selectie bij de Belgische nationale ploeg was nog een ander hoogtepunt.

2.  Waarom de keuze om te stoppen met MTB en te kiezen voor de weg?
In eerste instantie was het de bedoeling om als eerstejaars belofte te proeven van interclubs op de weg en de belangrijkste wedstrijden op de mountainbike te blijven rijden. Vandaar dat ik ook een nevenvergunning had bij Demer&Dijle en nog aangesloten was bij mijn mountainbike team waar ik van bij de aspiranten bij reed, Bike-Inn Team Herentals. Ik startte mijn seizoen vorig jaar dan ook met een Flanders cup en eindigde hier meteen op een tweede plaats bij de u23, maar merkte dat ik toch wel na half koers kracht verloor door pijn in de rug die mij weerhield van mijn kracht op de mountainbike volledig te benutten. Hier had ik overigens op de wegfiets geen last van en begon te werken aan men rug met oefeningen en onder de opvolging van een kinesist. Ondertussen was ik weekend na weekend aan het koersen op de weg wat me goed beviel en waar ik erg veel plezier in had. Dit deed ik omdat de eerste grote mountainbike wedstrijd later op het seizoen viel en ik er voor had gekozen interclubs te rijden. De pijn aan de rug bleef aanhouden en aangezien de weg me beviel en ik er meer plezier in beleefde was de keuze voor de weg voor mij uiteindelijk vrij simpel.

3. Hoe kijk je terug op jouw seizoen 2022 als eerstejaars belofte en je eerste seizoen als wegrenner ?
Ik merkte dat ik snel inzicht moest creëren als wegrenner aangezien het niveau hoog ligt en je als eerstejaars belofte de kracht nog niet bezit om mee te koersen. Later op het seizoen begon ik het koersen te snappen en wist ik zo mijn krachten telkens beter en beter te sparen om telkens opnieuw een betere finale te kunnen rijden. Dit merkte ik vooral wanneer ik koersten tegen renners die enkel in de u23 categorie koersen. Hierdoor kon ik met dat verbeterde koersinzicht mij echt meten met hun en mee koersen. Je merkt toch ondanks de vele uren op de fiets dat je op dit hoge niveau als eerstejaars nog steeds kracht te kort komt, dus moet je af en toe maar tevreden zijn met een aankomst in het peloton.

4. Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen?
Het begin van mijn winter verliep niet naar behoren met een ontstoken linker patella waar ik toch tot midden december mee gesukkeld heb. Gelukkig was die pijn en verdikking opeens verholpen in het midden van mijn eerste stage in Gran Canaria waar ik met Lukas Malezsewski en Thibaut Ponsaerts werkte aan mijn basis. Zo heb ik toch op het einde van de stage nog goed kunnen trainen. Na de feestdagen was het al snel tijd voor mijn tweede stage, dit keer trok ik naar Calpe voor een stage van 10 dagen met opnieuw Thibaut Ponsaerts en een andere jeugdconcurrent vanuit het mountainbiken, Daan Depuydt, die op dit moment via VP Consulting van de weg proeft. Hier voelde ik dat ik met de uren en de kilometers die ik maakte elke dag beter werd en voelde mijn basis groeien. Begin februari mijn laatste stage aangevat, opnieuw in Calpe met 3 ploegmaats: Robbe Mellaerts, Rik Torfs en Stef Janse. Hier combineerde ik basistraining met wat meer intensievere trainingen om mijn lichaam te laten wennen aan de inspanningen die weer te wachten staan.

5. In Brustem start je uw seizoen 2023. Wat verwacht je van de eerste wedstrijd van het seizoen?
Ik hoop vooral op een goed gevoel tijdens de koers en verwacht dat ik mee zal kunnen koersen. Ik hoop dat ik vervolgens dan ook nog wat overhoud voor een sterke finale.

6. Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Mezelf kunnen tonen met mooie constante noteringen is dit jaar toch zeker een mooi voornemen. Hoofddoelen zijn dit jaar toch vooral de klimkoersen die we rijden en de 2 rondjes die ik rijd:, de ronde van Namen en de ronde van Oost-Vlaanderen(u23). Deze combinatie van rondjes heb ik vorig jaar ook gedaan en dat beviel me goed.

7.  Welke parcours liggen jouw het beste ? Wat voor type renner ben je?
Ik kan het best overweg op klimparcoursen met steile en/of korte klimmen, maar kan op vlakke parcoursen door mijn explosiviteit zeker ook uit de voeten.

8. Je koos als ploeg voor YCT D&D. Waarom de keuze voor deze ploeg?
 Ik kwam voor ik de ploeg vervoegde goed overeen met enkele renners van het team en toen ik hun programma en visie hoorde was ik overtuigd en twijfelde ik niet om te tekenen. Ik ben erg tevreden met mijn keuze en voel me erg thuis bij het team.

9. Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Een constant seizoen rijden is voor mij het belangrijkste punt. Kunnen mee koersen op elk parcours en elke koers een sterke finale rijden is voor mij ook iets wat ik in het achterhoofd houd. Pieken naar de 2 rondes die ik vlak achter elkaar rijd en daar een mooie plaats rijden in beide klassementen is op vlak van resultaten een groot doel.