Senne Gabriëls: "Het rugnummer 13 is mijn geluksnummer"

Door Kurt Vermeerbergen op 3 Jun 2016 - 20:12
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Senne Gabriëls besloot dit seizoen om definitief de kaart van de weg te trekken. Senne had bepaalde verwachtingen voor het PK en BK maar deze vielen spijtig genoeg in het water.

1. Vanwaar de keuze om te starten met het wielrennen? Wanneer gestart? Alles is begonnen met een korte rit in het bos met de MTB. Eenmaal die eerste rit erop zat, wist ik onmiddellijk dat ik meer wilde fietsen. Daarnaast volgde ik het veldrijden zeer intensief en had ik toen al die droom om zelf profwielrenner te worden. Een paar jaar later kreeg ik ook mijn eerste crossfiets en sloot ik me aan bij mijn eerste ploeg. Vanaf aspiranten 13j ben ik gestart met competitie. Mijn eerste wedstrijd was in Herenthout en ik eindigde daar op een 9e plaats.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen 2015 als eerstejaars junior? Mijn seizoen als eerstejaars junior vond ik zelf niet echt geslaagd. Het eerste deel van het seizoen kampte ik nog met een blessure aan de rug, maar na hard werken is die blessure ook volledig opgelost. Het tweede deel verliep dan ook al een stuk beter en ik voelde dat ik de goede weg opging voor mijn seizoen als tweedejaars junior. De uitslagen gingen ook in stijgende lijn en dat motiveert ook om nog beter te doen.

3. Je was afgelopen winter ook actief in het veld. Tevreden? Afgelopen winter verliep niet zoals verwacht. Vanaf eerstejaars nieuweling was het ook de bedoeling dat de cross primeerde, omdat ik daar ook de beste resultaten wilde behalen. Het probleem was dat ik elk seizoen wel met moeilijkheden te kampen kreeg en dat ik mezelf nooit kon tonen op wedstrijden. Dat was ook zo het geval afgelopen winter. Wegens mijn eindwerken had ik nooit voldoende tijd om te trainen om goede resultaten te behalen. Daarom heb ik dan ook voor de weg gekozen omdat er meer progressie is en omdat me ook beter voel die periode.

4. Je nam deel aan het PK en BK afgelopen weken. Hoe blik je terug op deze wedstrijden? Het PK en BK waren voor mij de twee grootste teleurstellingen tot nu toe dit seizoen. Op het PK had ik een superdag en reed ik zeer aanvallend. Ik was mee in de eerste vlucht en in de voorlaatste ronde wist ik ook dat ik zeker wat kon doen voor die provinciale titel. Diezelfde ronde reed ik jammer genoeg lek en wist ik het peloton nog net voor te blijven. Op het einde van de wedstrijd was ik dan ook zeer teleurgesteld.
Op het BK voelde ik me ook goed maar had ik niet die superdag van het PK. De Gitsberg ging telkens zeer vlot en het parcours lag me ook, maar in de 4e ronde reed ik eveneens lek. Ik wist nog wel terug te keren naar het peloton maar vanaf dan draaide het niet goed meer. Wat hiervan de oorzaak is, weet ik niet precies. Ik weet wel dat ik zeer diep heb moeten gaan om het peloton terug bij te halen.

5. Naar welke andere wedstrijden kijk je uit en waarom? Ik kijk uit naar elke wedstrijd en wil dan ook altijd presteren. De eerstvolgende interclub is Tour du Condroz. Volgens mij is dat niet echt een parcours op mijn maat omdat ik toch kortere hellingen verkies. Tevens vindt deze wedstrijd na de examens plaats, dus ik weet niet precies hoe de conditie dan zal zijn maar ik ga er zeker het beste van maken.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik ben geen sprinter maar ook geen rasechte klimmer. Ik ben niet iemand die het hoge omwentelingsritme van een goede sprinter aankan. Ik verkies dan ook parcoursen met korte hellingen die op het grote mes doenbaar zijn, omdat ik dan al mijn krachten kan gebruiken. Een kasseihelling vind ik ook leuk om te doen en dat ligt me ook wel.

7. Spurt of solo? Waarom?  Ik verkies solo omdat je dan laat zien dat je superieur bent tegenover je tegenstanders. In een spurt is het verschil tussen de renners kleiner en je moet ook al goed gepositioneerd zijn om een goede spurt te kunnen rijden. Een solo liegt bijna nooit.

8. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten?  Ik heb helemaal niet veel ervaring in het tijdrijden en heb er ook nog maar weinig gereden. Maar de tijdritten die ik gereden heb, heb ik ook allemaal kunnen afsluiten met een goed gevoel. Daarom dat ik dit seizoen iets meer wil tijdrijden omdat ik mijn capaciteiten wil ontdekken. Misschien ben ik dan ook wel een goede tijdrijder en kan ik me daar ook meer in verdiepen.

9. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Er is één ding wat ik belangrijk vind en dat is mijn rugnummer. Het rugnummer 13 is mijn geluksnummer en als ik dit nummer kan opspelden, weet ik met zekerheid dat ik een goede wedstrijd zal rijden.

10. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Een wedstrijd door regen en wind krijgt van mij de voorkeur omdat ik in slechte weersomstandigheden altijd beter presteer. Het PK in Retie was ook een wedstrijd in slechte weersomstandigheden en ik kende daar dan ook een superdag.

11. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? School en wielrennen combineren is zeker niet makkelijk. Ondertussen weet ik wel hoe ik alles juist moet plannen zodat ik zowel in mijn studies als in het wielrennen uitstekende resultaten kan behalen.

12. Is er de zin en intentie om door te gaan als belofte met de sport of gaan de studies primeren dan?  Als ik mijn studies in het secundair onderwijs heb afgerond, zal ik ook verder studeren voor kinesist en revalidatiewetenschappen. Ik ben ook vast en zeker van plan om door te gaan als belofte. Ik zal dus het wielrennen en studeren combineren, wat voor sommigen een onmogelijke zaak lijkt en voor mij net een uitdaging is. Ik ben iemand die in alles wil presteren en zal er dan ook alles aan  doen om die uitstekende prestaties te behalen, zowel in mijn studies als in het wielrennen.

De snelle vragen
Lievelingskleur : rood
Favoriete muziek : Hardstyle
Favoriete film : Fast and Furious
Andere hobby's: /
Lievelingseten : duif
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : blondine
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : koud
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Fabian Cancellara
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je?  kampioen worden (BK)

Gerelateerde artikels

"Volgend jaar zal ik als eerstejaars belofte de overstap maken naar Spider King EFC Etixx. Ik kijk er enorm naar uit en ben dan ook zeer tevreden met de kans die ze mij gegeven hebben. Ze rijden een mooi programma en houden ook rekening met het feit dat ik nog verder zal studeren. Ik ben ervan...
Senne Gabriëls is zowel actief op de weg als in het veld. Daarom koost Senne voor het Demer Dijle Young Cycling Talent. "DCM stopte en deze ploeg sprak me wel aan vanwege de omkadering en tevens ook omdat ze actief zijn in de cross. het is ook een ploeg voor de overstap naar de beloften...
Vanaf woensdag 5 augustus start de ronde van Vlaams-Brabant. Het zal dit seizoen één van de weinige meerdaagse wedstrijden worden in ons land.  Aan de start verschijnen 25 ploegen met elk 7 renners.  Wij peilden bij de renners hoe hun conditie is, wat ze ervan verwachten en kunnen ze...