Sander Rietjens: "Mooie herinneringen aan de topcompetitie"

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Jan 2015 - 17:34
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Met 6 overwinningen was Sander Rietjens als tweedejaars nieuweling één van de smaakmakers van het afgelopen seizoen. Met een 8e plaats in de eindstand van de topcompetitie bewees de renner van  Royal Cureghem Sportief, dat hij op alle terreinen zijn mannetje kan staan.

1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het afgelopen seizoen?  Mijn mooiste momenten van het seizoen waren de overwinningen in Sint-Joris-Weert en Ottergem. Sint-Joris-Weert vond ik heel mooi, omdat op deze wedstrijd mijn supporters talrijk aanwezig waren. Naar deze wedstrijd ging ik al als kleine jongen kijken en droomde ervan om hier ook eens een mooi resultaat te rijden. Ottergem was ook heel mooi, omdat het een heel spannende wedstrijd was waar ik twee steengoede renners achter mij liet. Ook op mijn 8e plaats in de eindstand van de Topcompetitie ben ik zeer fier, zeker omdat ik de eerste Vlaams-Brabander was in het eindklassement.

2. Vond je uw seizoen geslaagd?  Ik vind dat mijn seizoen zeker geslaagd was. Ik behaalde 6 overwinningen en zeer veel top-10 plaatsen. Ook hecht ik veel belang aan mijn 8e plaats in de eindstand van de Topcompetitie, want daar staan normaal altijd alle toprenners uit België aan de start. Dit is een bekroning van het constante seizoen dat ik reed.

3. Op welk vlak wil je volgend seizoen een stap voorwaarts zetten? In het tijdrijden heb ik totaal geen ervaring, ik wil wel eens weten hoever ik daarin kan geraken. Ook zou ik nog graag mijn klimcapaciteiten verder ontwikkelen, want ik vind dat wedstrijden waarin het bergop loopt mij het beste liggen. Door de aanwerving van ploegleider Lou Stroobants bij mijn ploeg Royal Cureghem Sportief, zal ik zeker een stap kunnen vooruit zetten op gebied van ervaring in buitenlandse wedstrijden.

4. Hoe verlopen de voorbereidingen naar het nieuwe seizoen toe?  Zoals elk jaar heb ik looptrainingen en zwemtrainingen afgewerkt. Ik heb wel meer aandacht gehecht aan stabilisatieoefeningen en trainingen op de MTB. Ook probeer ik nog geregeld een pistewedstrijdje mee te pikken. Een deel van mijn voorbereidingen is wel al in het water gevallen, doordat ik even na de examens 14 dagen aan de kant stond door ziekte. Hierdoor moest ik alle Belgische kampioenschappen laten schieten, wat ik zeer jammer vond.

5. Verwacht je een moeilijke overstap van nieuweling naar junior? Deze stap zal zeker niet gemakkelijk zijn, maar ik ben er niet bang van. Ik denk dat de langere afstanden mij wel zullen liggen.

6. Als je één wedstrijd voor volgend seizoen mocht aanstippen in je kalender. Welke en waarom? Ik keek zeker uit naar de koers in Leefdaal, omdat het parcours zich op 1km. van mijn huis bevindt. Deze koers zal dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan. Dat vind ik echt wel heel jammer. Ik denk zeker aan het PK en BK, maar ik denk dat elke renner deze wedstrijden heeft aangestipt.

7. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Voor elke wedstrijd laat ik mij masseren door Stephane De Vroe en laat ik mijn fiets nakijken door topmecanicien Bjarne De Vroe. Dit geeft mij altijd vertrouwen voor de wedstrijd. Voor de rest ben ik niet echt bijgelovig. Liefst eet ik de dag voor de koers pasta met kip en draag ik ook elke koers dezelfde sokken.

8. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers?  Op deze vraag kan ik moeilijk antwoorden, omdat ik nog nooit een rittenwedstrijd heb gereden.

9. Wat betekent wielrennen voor je?  Wielrennen betekent heel veel voor mij. Ik keek vroeger altijd naar koersen op TV en toen wist ik al dat ik wou koersen. Als iemand mijn fiets zou afnemen, zou ik zeer ongelukkig zijn. Als ik niet kan fietsen, word ik gewoon ambetant.

10. Als je u zou moeten vergelijken met een bekende renner, welke zou je kiezen en waarom?  Ik denk dat ik misschien het beste kan vergeleken worden met Michal Kwiatkowski, omdat ik zoals hem overal wel uit de voeten kan. Ik kan mijn mannetje wel staan op alle parcours, maar verkies wel de selectievere. Ook kan ik na een zware wedstrijd nog steeds een goede spurt rijden.

Gerelateerde artikels

Gisteren behaalde  Sander Rietjens zijn derde zege van het seizoen. Cyclingsite.be stelde hem afgelopen week de volgende vragen. 1. Je behaalde afgelopen weekend je tweede overwinning. Verwacht? Ik vertoefde in de Paasvakantie in Benicassim (Spanje) waar ik mij goed kon voorbereiden voor de...
Sander Rietjens was afgelopen weekend met zijn ploeg Cureghem sportief actief in Frankrijk op de Trophée Sebaco Juniors. Sander doet zijn verslag hieronder. Op zaterdag kwamen we aan in Ergee-Gaberic met de ploeg. We kleedden ons meteen aan om het parcours van de tijdrit en de plaatselijke...
In het Waalse Saint-Georges-sur-Maas behaalde Sander Rietjens zijn eerste overwinning van het seizoen. In een sprint met 2 was Sander duidelijk de sterkste. Het was een bochtig en heuvelachtig parcours waardoor het een zware wedstrijd was. In het begin had ik nog wat zware benen van de dag ervoor...
De tweede wegrit van de Ster der Vlaamse Ardennen werd gewonnen door Sander Rietjens. Het is voor Sander zijn eerste zege van het seizoen als eerstejaars junior. "In de voormiddag was het een ploegentijdrit waar we met de ploeg 19e werden. In de namiddag was dan de wegrit. In het begin...
Sander Rietjens zal volgend seizoen zijn laatste seizoen als belofte rijden bij het GM Recycling Team. Sander won dit seizoen een rit in de ronde van Vlaams-Brabant "GM Recycling Team is een heel mooie en gestructureerde ploeg. Het programma dat ze rijden is heel mooi en internationaal. Na...
Met 43 nieuwelingen stonden ze aan de start te Neerwinden voor de GP Electro en Verlichting Willems. Winnaar van de wedstrijd werd Sander Rietjens. Hij behaalde zijn derde zege van het seizoen. "In de eerste ronde begon het meteen hard te regenen. Er waren de hele tijd wel uitvallen, maar alles...