Sam Van de Mieroop: Hoe lastiger, hoe liever

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Apr 2013 - 10:24
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Sam Van de Mieroop won afgelopen weekend de wedstrijd in Rekem-Paradijs. Sam rijdt in de kleuren van "Kontich Steeds Vooraan".1. Hoe blik je terug op vorig seizoen?

Een winnaar zou ik nooit worden, maar ik hoopte toch stiekem om de bloemen een keertje mee huiswaarts te gaan nemen in 2012. Jammer genoeg kwam dat er niet van maar met 23 keer bij de eerste 10 mag ik zeker en vast niet klagen.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Hoogtepunt lag eigenlijk verspreid over een 9-daagse rittenwedstrijd in het Zuid-Amerikaanse Frans Guyane met onze ploeg. Altijd leuk samen op hotel met vrienden, in het buitenland, lekker warm, genieten van alles wat rond de koers gebeurde en het belangrijkste het koersen zelf natuurlijk. En ook de prestatie mochten er zijn dus dat maakte het nog eens helemaal af ! Het dieptepunt moet de thuiswedstrijd hier in Schoten zijn geweest, ik had niet echt de benen om weg te raken en op het einde liet ik het kopje hellemaal hangen wanneer ik in de spurt niet in een goede positie geraakte.

3. Hoe heb je u voorbereid op dit seizoen?

Via de piste, het ging daar eigenlijk buiten de verwachtingen goed. Ondanks dat het vooral  de bedoeling was de batterijen weer goed op te laden. Ik ging uit en amuseerde mij met vrienden terwijl ik 2 dagen per week wat ging ‘spelen’ op de piste. Daarnaast ging ik vooral beetje in de fitness en in het zwembad hangen met trainingsmaat Kevin Van Staeyen. Sinds januari ging ik dan meer uren maken op de weg en het bos om zo via een stage in februari in Benidorm hopelijk volledig klaar te zijn voor het seizoen.4. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Als waardemeter heb ik dan de piste competitie. In de winter van 2011 op 2012 kon ik bij wijze van spreken net volgen terwijl ik deze winter vaak mee koers kon maken, zowel individueel als in de ploegkoersen. Met Nick De Landtsheer behaalde ik podiumplaatsen.5. Je zette met de ploeg ook een uitstekende prestatie neer op de piste. Verwacht?

Ja, op het BK ploegenachtervolging behaalde we het zilver, voor ons was het een beetje een moeilijke periode om ons voor te bereiden omwille van examens en ziekte viel het allemaal wat in duigen. Maar ondanks dat konden we met een volledige ploeg van SV Kontich naar een zilvere plak fietsen. Mooi aandenken van de winter en zeker een mooie opsteker voor de ploeg zelf.6. Je won inmiddels een wedstrijd in Rekem-Paradijs. Verwacht zo vroeg op het seizoen al?

Ik ben eigenlijk meer een najaars renner, een goed weer coureur vind ikzelf. Dus eigenlijk had ik het niet echt zo snel verwacht. Ik doe er veel voor en dan hoop je altijd stiekem wel, maar het zou logischer zijn mocht ik in de laatste maanden van het seizoen eentje winnen dan in deze periode. Hopelijk is het nog maar een begin maar als het niet komt, komt het niet. Het is en blijft maar koerske rijden natuurlijk, er zijn belangrijkere en leukere dingen dat al dat afzien op de fiets.7. Wanneer ben je tevreden van het seizoen?

Ik had gehoopt er 1 te winnen dus op zich kan ik al niet meer klagen maar natuurlijk wil je elke week presteren. Een regelmatig seizoen is altijd leuk maar zo nu en dan een echte uitschieter zou wel een super zijn !8. Op welk soort van wedstrijden kan je optimaal tot u recht komen?

Lastigere wedstrijden hebben mijn voorkeur: beetje klimmen, wind, kasseien, langere afstand. Hoe lastiger hoe liever eigenlijk ! En dan hopen op een soort van elite-groepje dat naar de spurt gaat, wanneer iedereen wat op de adem zit en de echte topsnelheden niet meer gehaald kunnen worden. Dat zijn de koersen waar ik vaak de mooiste resultaten bij elkaar fiets.

Gerelateerde artikels

"Na een 3 tal rondes scheurt het peloton in 2 stukken waaruit ikzelf wegspring voor een van de premies te nemen. Na de premie komen 4 renners aansluiten en we zijn vertrokken voor de rest van de koers met 5. De premies worden verdeeld en bij het ingaan van de laatste ronde is het Delcroix (vorige...
1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? In de maanden april en mei, de maanden waarin ik mijn 2 overwinningen behaalde en in mijn thuiswedstrijden in Schoten een 4de en 2de plek kon versieren. Daarnaast dan nog eens 4 keer mee op het podium mogen staan plus nog eens mijn vriendin...
"De koers zelf, voor het eerst in de ronde werd de finale van de etappe op plaatselijke ronden gereden. Voor ons Belgen dus wel een voordeel. Net voor het ingaan van de plaatselijke rondes geraakt een kopgroep van 14 weg met Leander Bertels en mezelf. De samenwerking kan beter maar we weten...
  Eerste ronde was ik al samen met 2 andere ( TAILLIEU Mike en Nieuw Zeelander FRANCIS Tom) weggereden omdat ik dacht dat het snel ging gebeuren en dat was ook zo want paar ronde later kwamen er 10 aansluiten en met deze gingen we richting finale. Op 2 ronde van het einde ging die Tailleu...
  Met 101 renners verschenen ze aan de start in Kontich voor de 36ste Grote prijs KWB Sint Rita. De renners moesten 9 ronden afleggen van 12,3 kilometer. In de 2e ronde was er een klein groepje dat een afscheiding kon opbouwen op het peloton. Zij kregen in de 3e ronde nog het gezelschap van...
Sam Van de Mieroop mocht in het Brabantse Boutersem het zegegebaar maken. Sam toonde zich de snelste in een spurt met 4. "Selectief toertje in Boutersem dus zien dat je vooraan blijft van bij het begin en zo ging het ook blijken achteraf. Na een paar pogingen is het in ronde 3 een eerste...