Rune Ceusters kijkt uit naar de cross in Herentals maar ook naar het wegseizoen

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Dec 2022 - 18:26
Printvriendelijke versie

Rune Ceusters combineert het veld met de weg. Momenteel staat de belofte op een mooie 6e plek in het klassement van de CX Challenge. Vanaf januari maakt hij deel uit van het LRG Cycling Team.

1.  Wanneer ben je met veldrijden gestart en waarom de keuze voor deze sport?
Mijn nonkel ging vroeger altijd naar de cross kijken en op mijn 8 jaar was ik samen met hem eens mee geweest naar de cross in Baal. Ik was echt onder de indruk en was meteen verkocht en heb vanaf toen gezegd, dit wil ik ook doen. Ik ben vanaf toen ook begonnen met veldrijden. In het begin was het niet competitief en gewoon voor het plezier maar vanaf de nieuwelingen ben ik echt competitie gaan doen en heb ik besloten om er vol voor te gaan en om te proberen prof te worden.

2. We zitten ongeveer midden in het veldritseizoen. Hoe kijk je terug op het eerste deel?
Ik kijk er een beetje met gemengde gevoelens op terug. Ik ging het veldritseizoen al in met wat conditionele achterstand door blessures deze zomer. Daardoor waren mijn eerste crossen van het seizoen ook niet zo denderend maar na een paar crossen begon ik terug het goede gevoel te krijgen en had ik de indruk dat ik naar men beste niveau aan het toegroeien was. Toen behaalde ik in oktober een 5de plaats in Eversel nadat ik 40 minuten meestreed voor de overwinning. Toen had ik echt het gevoel dat ik vertrokken was maar de weken nadien ben ik weer wat op de sukkel geraakt en uit bloedresultaten bleek dat ik toch veel miste in mijn bloed waarvan o.a. mijn ijzer erg laag stond. Dat allemaal zorgde weer voor een kleine terugslag waardoor de resultaten de laatste weken ook weer wat minder zijn dan verhoopt.

3. Naar welke cross kijk je met een goed gevoel terug en welke niet? Waarom?
Ik kijk zeer goed terug op het PK van Vorselaar begin dit seizoen. Ik leek het eerste half uur op weg naar de provinciale titel bij de beloften maar na een 40-tal minuten cross was het beste eraf waardoor ik bijgehaald werd en waardoor het podium zelfs weg was. Maar door de luide aanmoedigingen van mijn vrienden en familie die toen allemaal aanwezig waren, was dit toch een cross die me lang zal bijblijven. Het was echt kippenvel om onder deze aanmoedigingen te mogen rijden. Ook de cross van Eversel is iets waar ik goed op terug kijk. Ik reed toen 40 minuten voor de overwinning en kon uiteindelijk 5de worden. Dat was voor mij toch wel heel speciaal omdat ik daar beloond werd voor al het harde werk en van nooit op te geven.

Naar de cross in Kasterlee kijk ik met een minder goed gevoel terug. Qua prestatie was dit misschien niet de slechtste cross van het seizoen maar wel eentje waar ik zeer teleurgesteld was. Ik had een dramatische start en moest beginnen aan een inhaalrace. Met nog 3 ronden te rijden kwam ik bijna aansluiten bij de groep die reed voor het podium bij de beloften maar kreeg toen al te maken voor de eerste keer met een geblokkeerde ketting. Hiervan kon ik goed herstellen en reed ik terug bijna naar de podiumplekken maar toen reed ik mijn tube eraf in een bocht waardoor ik erg veel tijd verloor en zo dus het podium weg was. Dat was wel een grote teleurstelling.

4.Wat is voor jou het ideale crossparcours?
Ik hou wel van wat zwaardere crossen. Crossen die vrij vlak zijn maar waar je echt je vermogen kwijt kan zijn de rondjes die ik wel het beste kan. Vroeger had je nog een veldrit aan de Floreal in Lichtaart. Dat was echt een rondje dat me als gegoten lag omdat ik daar mijn volle vermogen en explosiviteit kwijt kon.

5. Is de CX Challenge een doel voor je? Rij je hiervan alle wedstrijden nog?
Nee niet perse. Ik heb hier geen specifiek doel van gemaakt. De wedstrijden die ik hiervan rijd doe ik zo goed mogelijk en dan zien we op het einde van het seizoen wel hoe het eindklassement ervoor staat. Kerniel Borgloon is al zeker, voor de rest van deze crossen dit seizoen is het nog onzeker welke ik wel of niet rijd .

6. Naar welke crossen kijk je nog uit? Waarom deze ?
Ik kijk heel hard uit naar de veldrit in Herentals op 3 januari. Dit is op het domein van Sport Vlaanderen waar ook de Vlaamse wielerschool is en daar ga ik al naartoe van mijn 9 jaar en waar ik nu trouwens nog altijd op school zit. Ook het parcours zelf is iets dat me erg goed moet liggen. Ook kijk ik nog uit naar het Belgisch kampioenschap. Een kampioenschap is toch altijd iets erg speciaals en waar ik toch wel op mijn best zou willen zijn .

7.Wanneer is het seizoen 2022-2023 geslaagd voor jou ?
Ik zou al heel blij zijn als ik dit seizoen nog op men beste niveau kan komen en kan presteren en dat ik nog een mooie kerstperiode en einde seizoen kan rijden. Ik zou ook al heel tevreden zijn als ik een goed Belgisch kampioenschap zou kunnen rijden voor mezelf.

8.Heb je ook ambities op de weg? Welke?
Ja, ik zou graag een heel goed en constant wegseizoen willen rijden. Ik hoop ook mee te kunnen doen voor de overwinning in koersen die me goed liggen. Ook het provinciale kampioenschap en het Belgisch kampioenschap zijn toch wel 2 grote doelen.

Gerelateerde artikels

Eerstejaars belofte in het veld Rune Ceusters verandert op 1 januari van tenue. Hij zal vanaf dan de kledij dragen van het nieuwe LRG Cycling Team. "Het afgelopen jaar heb ik veel tegenslagen gehad waardoor ik niet de verhoopte resultaten kon rijden. Daarom was het best wel een frustrerend...
Rune Ceusters bezorgde zondag in Beernem het LRG Cycling Team hun allereerste overwinning. Het LRG Cycling Team is een nieuwe ploeg sinds dit seizoen. Rune Ceusters: "Na een snelle eerste ronde ontstond er een kopgroep van 9 renners. Door de vele en lastige gravelstroken ontstonden er altijd...