Ronde van Italië - V. Piva: "Quinten Hermans kan een rit winnen"

Door Kurt Vermeerbergen op 3 May 2021 - 15:46
Printvriendelijke versie

Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux staat zaterdag voor de allereerste keer aan de start van de Ronde van Italië (2.UWT) die plaatsvindt van 8 tot 30 mei. Dit jaar wordt de start gegeven op de Piazza Castello in Turijn om na 21 etappes aan te komen op de Piazza del Duomo in Milaan, dat is het decor voor de slotceremonie.

Zowel de eerste als de laatste etappe zijn individuele proeven tegen de klok en zijn daarmee de enige tijdritten van deze 104e editie. Het peloton staat in de zesde etappe in San Giacomo (Ascoli) voor de eerste van in totaal zeven aankomsten bergop. Na de eerste rustdag zullen de renners in de elfde rit de onverharde wegen tussen Perugia en Montalcino, die we kennen van de Strade Bianche, onveilig maken voor rit die als de "wijnetappe" wordt bestempeld. De imposante Monte Zoncolan verwelkomt het peloton op zijn flanken aan het einde van de veertiende etappe. Twee dagen later volgt de koninginnenrit van het van deze jacht op de maglia rosa. De renners krijgen die dag 5.700 hoogtemeters op hun bord. Die zijn te danken aan de Passo Fedaia, Passo Pordoi en Passo Giau. Van de laatste vijf etappes na de tweede rustdag komen er drie aan op een Alpencol, één van hen is de voorlopig nog onbekende Sega di Ala.

Voor de eerste Giro in zijn geschiedenis zal Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux de spreekwoordelijke arena betreden met in zijn rangen de Belg Quinten Hermans, 14e in de Waalse Pijl en revelatie van het van het seizoen. De Tsjech Jan Hirt (12e in de Giro van 2017), zal naast de Italiaan Simone Petilli (recent 18e in de Ronde van Romandië) en de Est Rein Taaramäe (etappewinnaar in 2016) één van de meest ervaren figuren van de groep zijn. Sprinters Riccardo Minali en Andrea Pasqualon zullen hun debuut maken in de ronde van hun thuisland. De Nederlander Taco van der Hoorn, die dit seizoen al opviel door zijn monsterontsnappingen, en zijn landgenoot Wesley Kreder zullen voor het eerst in hun carrière deelnemen aan een drie weken durende rittenkoers. Deze acht renners staan onder leiding van sportdirecteurs Valerio Piva en Steven De Neef.

Andrea Pasqualon :  "Zaterdag start ik eindelijk in mijn eerste Giro en ik kan echt niet wachten. Na elf jaar als prof is dit een droom die in vervulling gaat. Na onze hoogtestage in Sierra Nevada met onze trainer Frederik Veuchelen voel ik me uitstekend. De trainingen die we daar afwerkten, hebben me helemaal klaargestoomd voor de komende drie weken. Daarbovenop voel ik dat ook een lastige Ronde van Romandië, waar ik een keer top-5 reed, me deugd heeft gedaan. Die had ik nodig om koersritme op te doen. De vorm is goed dus ik verwacht veel van mezelf. Logisch als je voor eigen volk mag koersen. Het is super om dat te doen met het team waar ik al drie keer de Tour de France mocht betwisten. Voor mezelf zie ik vijf à zes kansen om voor de ritzege te gaan. Op die dagen moet ik zorgen dat ik mee over de klimmetjes geraak om het daarna proberen af te maken in de sprint van een gereduceerd peloton. We hebben veel vertrouwen in onze selectie. Die is perfect gebalanceerd zodat we kunnen meespelen op alle fronten. Ik weet nu al dat het drie weken zullen worden om nooit te vergeten!"

Valerio Piva (sportdirecteur) : " Als je mijn deelnames als renner en sportdirecteur optelt, wordt dit mijn twintigste Giro. Laat ons zeggen dat ik de wegen daar ondertussen een beetje ken! Maar ik heb er nog altijd even veel goesting in, de Ronde van Italië is een heerlijke wedstrijd om te volgen. Zeker omdat we een sterke selectie afvaardigen. Te beginnen met Quinten Hermans: ik ben ervan overtuigd dat hij de capaciteiten heeft om een rit te winnen. Hij is explosief en kan zo het verschil maken bergop. Hij kan het afmaken wanneer hij met een groepje voorop raakt en krijgt dus een vrije rol. Jan Hirt is onze man voor het algemeen klassement. Hij heeft in het verleden al bewezen dat hij drie weken lang kan meestrijden met de beste klimmers ter wereld.

 We rekenen ook op de tandem Wesley Kreder-Riccardo Minali om het mooie weer te maken in de vlakke sprintetappes. Zo zijn er wel wat dus hij zal voldoende kansen krijgen. Andrea Pasqualon zullen we ook als sprinter uitspelen, maar dan in de geaccidenteerde ritten. Zoals we in de Ronde van Romandië hebben gezien, kan hij bergop lang overleven zonder aan snelheid in te boeten. Simone Petilli en Rein Taaramäe krijgen een vrije rol. Ze rijden beiden goed bergop en ook zij lieten mooie dingen zien in Romandië. Hen willen we in ontsnappingen zien. Dat geldt ook voor Taco van der Hoorn. Hij is een aanvaller pur sang dus laat hem maar lekker koersen. Al zal hij ook af en toe ook een handje toesteken in de sprints, daar is hij gezien zijn grote motor zeker toe in staat. Ik wil Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux drie weken lang koers zien maken. We zullen onze stempel drukken op de Giro. Onze acht troeven zijn goed gewapend voor de komende weken. Ook al wordt het voor sommigen hun debuut in een grote ronde, we zullen zonder complexen over de Italiaanse wegen fladderen."

De selectie :
Quinten Hermans
Jan Hirt
Wesley Kreder
Riccardo Minali
Andrea Pasqualon
Simone Petilli
Rein Taaramäe
Taco van der Hoorn

Sportdirecteurs :
Valerio Piva
Staven De Neef

Ronde van Italië 2021 :
Stage 1 (08/05): Torino – Torino (8,6 km) (= ITT)
Stage 2 (09/05): Stupinigi (Nichelino) – Novara (179 km)
Stage 3 (10/05): Biella – Canale (190km)
Stage 4 (11/05): Piacenza – Sestola (187 km)
Stage 5 (12/05): Modena – Cattolica (177 km)
Stage 6 (13/05): Grotte Di Frasassi – Ascoli Piceno (San Giacomo) (160 km)
Stage 7 (14/05): Notaresco – Termoli (181 km)
Stage 8 (15/05): Foggia – Guardia Sanframondi (170 km)
Stage 9 (16/05): Castel Di Sangro – Campo Felice (158 km)
Stage 10 (17/05): L’Aquila – Foligno (139 km)
--- 18/05: rustdag
Stage 11 (19/05): Perugia – Montalcino (162 km)
Stage 12 (20/05): Siena – Bagno Di Romagna (212 km)
Stage 13 (21/05): Ravenna – Verona (198 km)
Stage 14 (22/05): Cittadella – Monte Zoncolan (205 km)
Stage 15 (23/05): Grado – Gorizia (147 km)
Stage 16 (24/05): Sacile – Cortina D’Ampezzo (212 km)
--- 25/05: rustdag
Stage 17 (26/05): Canazei – Sega Di Ala (193 km)
Stage 18 (27/05): Rovereto – Stradella (231 km)
Stage 19 (28/05): Abbiategrasso – Alpe Di Mera (Valsesia) (176 km)
Stage 20 (29/05): Verbania – Valle Spluga / Alpe Motta (164 km)
Stage 21 (30/05): Senago – Milano (30,3 km) (= ITT)