Rhune Clynen: "Met astma kan je perfect sporten"

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Dec 2020 - 19:47
Printvriendelijke versie

Rhune Clynen is al heel zijn leven actief op de fiets en proefde onder andere al van MTB, BMX, veldrijden, enduro en het wielrennen. We maken even kennis met deze duizendpoot op de fiets.

1. Wanneer ben je gestart met MTB/wielrennen en hoe met de sporten in contact gekomen?
Ik nam al snel de fietsmicroben over van mijn papa. Ik begon op mijn 5-6 jaar met BMX’en in Zolder. Op mijn 8 jaar begon ik ook met MTB wedstrijden te rijden, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Echter was het combineren van BMX’en en MTB’en niet mogelijk. Ik besloot op mijn  10 jaar om de BMX vaarwel te zeggen (ik vind het nog altijd een super vette sport, en volg het ook nog). Ik reed op dat moment in de zomer MTB en in de winter reed ik in het veld.  Toen ik eerstejaars nieuweling werd, besloot ik om alles op de mtb te zetten. Afgelopen jaar besloot ik ook om eens van de weg te proeven, dit doordat zo goed als alle mtb wedstrijden afgelast werden door covid.

2. Welk zijn de bijzonderste prestaties tot nu toe?
Limburgs kampioen MTB aspiranten
Top 5 plaatsen in Benelux cup mtb (1ste jaars nieuweling)
3e plaats mtb Oostende (2e jaars junior)
7e plaats weg Zolder, in de ontsnapping (2e jaars junior)
Nog een heel aantal ereplaatsen over de jaren heen, zowel in BMX, veldrijden, MTB.

3. Je seizoen als tweedejaars nieuweling en eerstejaars junior viel grotendeels in het water. Wat was er mis?
Als tweedejaars nieuweling brak ik in juni mijn elleboog tijdens een MTB wedstrijd in Houffalize, terwijl ik een heel sterke eerste seizoenshelft gereden had. Ik kon de laatste wedstrijd van het seizoen nog net meenemen, maar dit was zonder al te veel training.
Als eerstejaars junior kende ik nog een serieuze tegenslag. In februari waren we op stage in Calpe, de conditie zat goed, tot ik enkele weken nadien heel ziek werd. Na vele onderzoeken bleek ik een mycoplasma infectie te hebben. Het duurde bij mij zeer lang tot ze dit onder controle hadden en dit probleem verholpen was. Hierdoor miste ik een volledig seizoen.

4. Je hebt ook een zware vorm van astma. Ben je hierdoor beperkt in je prestaties? Moet je op speciale dingen letten hierdoor voor je aan een wedstrijd begint?
Ik heb al van jongs af aan astma, eerst dachten ze dat ik er wel ging uitgroeien maar we zijn nu 18 jaar later en het is nog altijd niet over, dus het zal iets voor het leven zijn. Dat ik veel sport is  zeker een voordeel. Ik ken niet echt beperkingen op mijn prestaties, enkel dat ik heel snel ziek wordt. Dus dit is wel iets waar ik op moet letten. Met medicatie te nemen kan ik het vrij goed onder controle houden.

5. Welke raad zou je meegeven aan jongeren die aan astma leiden en willen starten met de wielersport?
Geen bang van hebben, goed luisteren naar het lichaam en er voor de volle 200% voor gaan!

6. Naast het mtb/wielrennen doe je ook aan downhill. Wat vind je hier zo tof aan? Welke prestaties hier al neergezet? Voor de mensen die niet weten wat downhill is, kan je is kort uitleggen.
Inderdaad, ter ontspanning doe ik ook aan enduro. Het is niet echt downhill, maar het komt er wel een beetje op neer. Enduro wedstrijden bestaan uit een x-aantal specials die je rijdt tegen de tijd op één dag. Klimmen is niet op tijd, het zijn enkel de afdalingen waar de tijd opgenomen wordt. Dit is het grootste verschil met downhill, wij moeten de klimmen zelf fietsen terwijl er bij downhill gebruik gemaakt wordt van skiliften of shuttlediensten.

7. Je nam vorig jaar deel aan de downhill wedstrijd ‘megavalanche’ (https://www.youtube.com/watch?v=QVmM4azH4uo) .  Wat is er zo speciaal aan deze wedstrijd? Hoe was de ervaring/indruk? Tevreden over je prestatie in deze wedstrijd?
De megavalanche is een evenement van een week in de Franse Alpen, meer bepaald boven op Alpe d’Huez. Van maandag tot donderdag krijg je de kans om het parcours van de kwalificatie en van de wedstrijd zelf te verkennen. Op vrijdag wordt de kwalificatie gereden, je start dan in waves van 150 rijders. De top 35 mag starten bij de profs. Ik kon mij als 34ste kwalificeren, dus ik mocht starten met de grote jongens.
De megavalanche wedstrijd houdt in dat je met 350 rijders vertrekt op een besneeuwde gletsjer op een hoogte van 3300meter (de Pic Blanc). Je daalt dan af  tot een dorpje in het dal op 770m, je bent ongeveer 45min onderweg om dit traject af te leggen. Er zit ook nog 1 klim in het parcours die je moet overwinnen met een fiets van 15 kilo en full protectie aan, wat het er niet makkelijker op maakt. Dit was een prachtige ervaring !

8. Dit jaar kon je ondanks de covid toch deelnemen aan enkele wedstrijden op de weg. Hoe waren deze ?
Door de covid werden vele mtb wedstrijden voor ons afgelast. Ik besloot daarom om eens te proeven van het wegwielrennen en het beviel me goed. Ik kon nog een 3-tal mtb wedstrijden rijden en een 10-tal wedstrijden op de weg.

9. Wat voor type renner op de weg ben je?
Dat is moeilijk te zeggen, het liefste klim ik natuurlijk, dat heb ik mee van het mountainbiken. Maar op de vlakke koersen dit seizoen kon ik ook goed mijn mannetje staan.

10. In 2021 word je eerstejaars belofte. Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wanneer tevreden?
Dat is altijd afwachten natuurlijk hoe ik de overstap van de junioren naar de beloften zal ervaren. Zowel in de mtb als op de weg hoop ik mij enkele keren te kunnen tonen en enkele mooie resultaten bij mekaar te rijden.

11. Moest je kiezen uit de waaier van sporten dat je doet, welke zou je kiezen en waarom?
Toch voor de mountainbike, hier amuseer ik mij nog altijd het meeste mee en is voor mij persoonlijk ook nog altijd het tofste.

12.  Je bent als renner al 3 jaar aangesloten bij het UCT Ride Cycling Team. Waarom de beslissing om bij de ploeg te blijven?
De teammanager van het team, Gerd Ennekens is een hele goede kameraad van mij. Hij kwam 2 jaar geleden met het idee om een ploeg op te richten. Toen een aantal van mijn beste kameraden zich aansloten bij het team, besloot ik om ook bij Gerd in het team te gaan rijden. Hij is heel gepassioneerd met de sport en steekt er al zijn vrije tijd in. Volgend jaar wordt het team versterkt door Lennert Huybs en Victor Vandeputte, dus voor het seizoen 2021 hebben we een sterke belofte ploeg.