Parcoursvoorstelling Omloop Het Nieuwsblad 2018 (foto's)

Door Sophie Richez op 6 Dec 2017 - 18:15
Printvriendelijke versie

Zaterdag 24 februari 2018 is een datum om in uw agenda te noteren. Die dag omhelst de internationale wielerwereld Ninove en haar mythische aankomstplaats op de Halsesteenweg. "En daar zijn we enorm blij om", vertelde Tania de Jonge op de persvoorstelling van Omloop Het Nieuwsblad.

Samen met het "omloop Finish Team" zullen we de aankomst van de voormalige Ronde van Vlaanderen in ere proberen herstellen, zij het dan tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, dé openingskoers bij uitstek.

Parcours Elite Mannen
De start van deze 73ste Omloop Het Nieuwsblad wordt opnieuw gegeven in Gent.  3x Haaghoek en 3X Leberg blijven behouden, Muur en Bosberg als scherprechters.

Het peloton trekt zich op gang om 11u35 voor een tocht van 196,2 km. Na een vlakke aanloopzone beginnen de renners na iets meer dan 60 km aan het echte werk. In totaal wachten hen 13 hellingen en 8 kasseistroken, te beginnen met een eerste keer het duo Haaghoek – Leberg. Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit intussen iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 km van de aankomst.

Met de Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 km van de aankomst, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 km van Ninove, waar de verraderlijke aankomst ligt op de Halsesteenweg. “De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove”, vertelt Wim van Herreweghe. “Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer.

 “Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject”, voegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, daaraan toe. “De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden.”

Parcours Elite Vrouwen
In hetzelfde decor als de mannen vatten de dames hun Omloop, die terug van start gaat in Gent. De vrouwen leggen 122,2 km af en krijgen tussen Gent en Ninove acht hellingen en drie kasseistroken op hun bord. De laatste 60 km is identiek aan het parcours van de mannen. De aankomst ligt eveneens in Ninove op de Halsesteenweg, waar we te weten zullen komen wie in deze 13e editie van de Omloop Het Nieuwsblad de opvolgster wordt van de Nederlandse Lucinda Brand.

Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157690020061854