Opnieuw Schaal Marcel Indekeu in 2013

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Mar 2013 - 09:18
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Op 21 juli 2010 vierden de organisatoren van de 'Schaal Marcel Indekeu'  nog hun gouden jubeleumeditie. Daarna braken er een aantal moeilijke jaren aan. In 2012 moest de organisatie de wedstrijd zelfs nog noodgedwongen annuleren. En na het spijtige verlies van een aantal medewerkers van het eerste uur hing het voortbestaan van deze wedstrijd aan een zijden draadje. Toch zijn ze niet bij de pakken blijven zitten en ondergingen de broodnodige verjongingskuur. Met een aantal nieuwe bestuursleden ziet de toekomst er weer een stukje rooskleuriger uit. Daarom hervatten ze dit jaar opnieuw met de 52ste Schaal Marcel Indekeu.

In 1961 werd de Schaal Marcel Indekeu geboren als herdenkingswedstrijd. Marcel was een beloftevolle renner en tevens ook milicien bij de Belgische luchtmacht in Kongo. Een jaar eerder, in 1960, sloog het noodlot echter toe. Met een crash van een militair vliegtuig in de voormalilge Belgische kolonie kwam er een abrupt einde aan de veelbelovende wielercarrière van Marcel.Ondertussen staat de wedstrijd al meer dan een halve eeuw hoog aangeschreven in de Kempen. Jaar na jaar konden we rekenen op een uitgebreid en internationaal deelnemersveld. Het hoeft dan niet te verbazen dat deze wedstrijd een mooie erelijst kent. Zo mochten we door de jaren tal van lokale namen, denken we aan Benny Heylen of Chris Deckers, als ook internationale toppers zoals Frank Hoj of Adam Blythe aan onze erelijst toevoegen.

De formule blijft dezelfde. Naast de 52ste Schaal Marcel Indekeu voor Elites z/c & Beloften zal er die dag ook de herdenkingswedstrijd Michel Dierckx voor Nieuwelingen en de herdenkingswedstrijd Joris Verhaegen voor Junioren plaats vinden.  De wedstrijd voor Elites z/c & Beloften heeft tevens ook een metamorfose ondergaan.  Jaren begon de wedstrijd steeds met een grote ronde die tal van Kempische dorpen doorkruiste. Daarna werd de finale gereden tijdens een aantal lokale rondjes in Hulshout alvorens we een nieuwe winnaar met luid gejuich konden verwelkomen. Vanaf dit jaar zullen de renners acht vernieuwde ronden van 14km afleggen die door de grondgebieden van Hulshout, Heultje-Westerlo, Wiekevorst en Heist-op-den-Berg trekken. Daarna zal de finale gewoontegetrouw gereden worden tijdens de 6 plaatselijke ronden van 4,5km in Hulshout. De totale afstand van de wedstrijd bedraagt 140km.

De wedstrijd zal gewoontegetrouw plaats vinden op 21 juli, tevens ook de nationale feestdag. De Nieuwelingen zullen van start gaan om 13.00 uur. De start van de Elites z/c & Beloften is voorzien omstreeks 14.25 uur. En aansluitend zullen de Junioren starten om 14.45 uur.

Gerelateerde artikels

Na een onderbrekeing van één jaar was er opnieuw in Hulshout een editie van de Schaal Marcel Indekeu. Met 208 renners verschenen ze aan de start voor 7 ronden van 14 km. en 6 ronden van 6 km.. Bij de eerste doortocht op de kleine ronde was er een kopgroep van 22 renners vooraan en achter hun...
Maar liefst 193 renners stonden gisteren aan de start van de Schaal Marcel Indekeu, een 1.12A-wedstrijden voor eliterenners zonder contract, beloften en profs van continentale ploegen, in Hulshout. Na enkele aanvalspogingen in de eerste grote ronden die opnieuw gegrepen werden door het peloton,...