Stanza Die Making Young Ladies Tour: prima organisatie beloond met mooi deelnemersveld

Door redactie op 28 May 2019 - 17:34
Printvriendelijke versie

De Molenspurters Meulebeke namen het initiatief om een rittenwedstrijd te organiseren voor dames jeugd. Oorspronkelijk stond een driedaagse in juli gepland, maar finaal moest worden uitgeweken naar einde mei. Daarom werd alles gebald in een tweedaagse met 2 wegritten en een tijdrit.

Op zaterdag staat een miniversie van Nokere Koerse op het programma. Het parkoers is geïnspireerd op deze klassieker met aankomst op Nokereberg en daarbij de volledige strook kasseien van de Herlegemstraat en nog wat extra klimwerk en dat op een rondje van 10km, meer moet dat niet zijn, zeker niet als dat 6x op het menu staat voor de nieuwelingen en 8x voor de junioren. Beide categorieën worden apart de weg opgestuurd wat de wedstrijden een stuk veiliger maken.

De 49 nieuwelingen worden om 12u30 de weg opgestuurd en rijden hun ronden aan een behoorlijk tempo. De tussensprinten aan het einde van de kasseistrook en boven Nokereberg zorgen steeds voor een tempoversnelling die verscheidene rensters fataal wordt. Febe Jooris toont zich ettelijke keren op Nokereberg en ook anderen proberen nu en dan een aanval op te zetten, maar wanneer op het einde van de vierde ronde Mijntje Geurts een versnelling plaatst lijkt het peloton met verstomming geslagen. Zij loopt vlot verder uit en komt finaal solo over de streep met een voorsprong van 3’27” op het peloton. Het ziet er lang naar uit dat Fien Masure de pelotonsprint zal winnen maar net voor de streep krijgt ze nog Marith Vanhove en Maureen Arens over zich die de plaatsen twee en drie inpalmen.

Bij de junioren staan niet minder dan 75 rensters aan de start met alle sterke teams van Nederland en België paraat. Ook hier wordt er stevig doorgefietst wat al dadelijk zijn tol eist, het peloton raakt elke ronde verder uitgedund. Het tempo gaat wat op en neer en er zijn enkele aanvalspogingen, maar niemand blijft langer dan enkele kilometer voorop. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde trekken Silke Smulders en Femke Gerritse, 2 rensters van WV Schijndel alle registers open. Het uitgedunde peloton weet zich niet te organiseren, niemand lijkt voor een ander de kastanjes uit het vuur te willen halen en Silke en Femke rijden spoorslag van de rest weg. Net voor de kasseistrook in de laatste ronde trekt Silke er solo van door en heeft dan reeds een boni van bijna 3’ op het peloton. Zij bereikt solo de streep, Femke komt bijna 2’ later binnen en hun ploegmate Julia Van Bokhoven weet het peloton nog te verschalken. In de pelotonsprint komt Katrijn De Clercq vroeg op kop en trekt stevig door maar wordt nog voorbijgesneld door de sterke Sophie Van Rooijen.

Op zondag wordt er uitgeweken naar Oostrozebeke waar een mooi parkoers is uitgestippeld. Het rondje van 7,3 km is best uitdagend met heel wat glooiingen en pittig bochtenwerk. Rond de middag moet dit 1x worden afgelegd als tijdrit, in de namiddag 6x als wegrit. Om 11u gaat de eerste van 45 nieuwelingen van start. Onze Noorderburen tonen zich eens te meer de sterkste, met Elise Uijen op kop, zij haspelt de afstand af in 10’53,61”, dat is 40,2 km/h gemiddeld, met een gewone racefiets en een nieuwelingenverzet is dit héél snel. Niemand anders komt onder de 11’, Maureen Arens eindigt als tweede op meer dan 20”. In de top-10 niet minder dan 8 Nederlandse meisjes, enkel Belgisch kampioene Febe Jooris en Cleo Kiekens op plaatsen 7 en 10 doorbreken de Nederlandse reeks.

Bij de 65 junioren een gelijkaardig verhaal. Sterker nog, hier is de volledige top-10 Nederlands met op kop Shirin Van Anrooij die de omloop in 10’13,23” aflegt, dat betekent een gemiddelde van liefst 42,9 km/h. Hier zijn de verschillen kleiner want de eerste 6 rijden allen beneden 10’20”. Op de elfde plaats Belgisch kampioene Julie De Wilde met een tijd van 10’35,52”. In de top-20 eindigen 5 Belgische dames tussen de Nederlandse leeftijdsgenoten.

In de namiddag een wegrit waarbij het parkoers 6x wordt afgelegd. De nieuwelingen starten een minuut voor de junioren en maken haast, maar ook het juniorenpeloton rijdt alsof er een zwerm wespen achter hen zit. Zij krijgen de nieuwelingen al snel in het vizier en nog voor het einde van de eerste ronde is de samensmelting een feit. Het peloton heeft er zin in en de snelheid blijft zeer hoog. De achterdeur zwaait wijd open en ronde na ronde verdwijnen er dames uit wedstrijd. Er worden enkele aanvalspogingen ondernomen, maar aan deze snelheid blijkt ontsnappen niet mogelijk, elke poging wordt snel in de kiem gesmoord. Na iets meer dan 1u komt een gehalveerd peloton van 56 rensters naar de streep gestormd voor een massasprint. Het is finaal Noa De Haan die het haalt voor de nieuwelinge Elise Uijen, die niet alleen kan tijdrijden maar ook sprinten. Derde is Belgisch nieuwelingekampioen Marith Vanhove gevolgd door Sophie Van Rooijen en Katrijn De Clercq.

Bij de junioren wordt het algemeen klassement gewonnen door eerstejaars Sophie Van Rooijen, die meteen ook de witte trui van beste jongere meeneemt. De groene puntentrui gaat naar Maaike Van der Duin.
Bij de nieuwelingen gaat de gele trui naar Elise Uijen, Nienke Vinke is de beste jongere en mag het witte exemplaar omgorden. De groene trui tenslotte gaat naar Marith Vanhove.

De organistoren mogen bogen op een zeer geslaagde eerste uitgave van hun rittenwedstrijd. Het damespeloton kijkt nu reeds uit naar de tweede uitgave in 2020 waarin de Molensprinters mogelijk opnieuw de grenzen verleggen.