Annemiek van Vleuten wint Lotto Belgium Tour 2016 (foto's)

Door Sophie Richez op 10 Sep 2016 - 18:55
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Stage 1 - Moorslede

Onder een stralende zon werkten de rensters vandaag de eerste etappe van de Lotto Belgium Tour af, met start en finish in Moorslede. Na een passage langs Diksmuide volgden zes lokale rondes van negen kilometer. De etappe eindigde met een sprint. Lucinda Brand (Rabo Liv) toonde zich daarin de snelste. De Nederlandse neemt de Lotto-leiderstrui over van haar landgenote Annemiek van Vleuten.

Een gegroepeerd peloton reed naar de Golden Rush in Diksmuide. Lotte Kopecky won deze eerste tussensprint van de dag. Vervolgens trokken de rensters naar de kasseien van de Steenstraat waar vorig jaar reeds de beslissing viel, dat was dit jaar echter niet het geval. Enkele kilometers verderop viel Alexis Ryan van CANYON SRAM aan. Zij bouwde een voorsprong uit van iets meer dan anderhalve minuut. Als koploopster kaapte zij de volle buit mee aan de tussensprint bij de tweede passage aan de finish. In de tweede ronde kreeg ze het gezelschap van Sara Penton van het Zweeds nationaal team. Aan de derde en laatste tussensprint was Penton de snelste. Ryan verzamelde vandaag wel de meeste punten aan de rushes en mocht na afloop de Vondelmolen-trui aantrekken. In de vierde ronde reden vijf rensters weg uit het peloton: Elisa Longo Borghini (Wiggle High 5), Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Valerie Demey (Topsport Vlaanderen – Etixx), Lisa Brennauer (Canyon SRAM) en Thalita de Jong (RaboLiv). Te gevaarlijk oordeelde het peloton. Niet lang nadat de vijf aangesloten waren bij het kopduo, liep het peloton hen allemaal in. Dit gebeurde vlak voor het ingaan van de voorlaatste ronde.

Alexis Ryan hield aan haar avontuur, naast de rushestrui ook nog de prijs van de strijdlust over.

Stage 2 - Lierde

Dubbelslag voor Marianne Vos in Lierde.
Lierde was vorig jaar al gastgemeente voor de start van de slotrit, dit jaar ontving het de Lotto Belgium Tour voor de start en aankomst van de tweede etappe. Voor de derde dag op rij mocht een Nederlandse renster zegevieren. Marianne Vos (RaboLiv) klopte Giorgia Bronzini (Wiggle High 5) en Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies). Vos neemt bovendien de leiderstrui over van haar ploeggenote Lucinda Brand.

Vandaag lagen de eerste bergpunten van deze editie te rapen. Na acht kilometer wedstrijd kwam Anisha Vekemans (Lotto Soudal Ladies) als eerste boven op de Gapenberg, voor Giorgia Bronzini en Emma Johansson (Wiggle High 5). Normaliter volgde er later in de wedstrijd nog een tweede bergsprint, maar door het tijdelijk neutraliseren van de koers werd die geschrapt.
Stage 3 - Geraardsbergen

De vijfde editie van de Lotto Belgium Tour is afgesloten met een etappe in Geraardsbergen. Annemiek van Vleuten reed solo naar de winst op de Vesten. Ze snoepte op die manier de eindzege af van haar landgenote Marianne Vos.

Het eerste deel van de 97,27 kilometer lange wedstrijd werd gekleurd door Alexandra Nessmar van het Lares Waowdeals team. Zij ging er in de grote lus van zestig kilometer alleen vandoor en vatte als leidster de eerste passage van de Muur aan. Op dat ogenblik was Dani Christmas (Isorex) in de tegenaanval gegaan. Tijdens de beklimming van de Muur kwamen de favorietes naar voor in het peloton. Elisa Longo Borghini (Wiggle High 5), Marianne Vos (RaboLiv) en Annemiek van Vleuten begaven zich op de voorposten. Een aantal kilometer verderop werden zowel Christmas als Nessmar ingerekend door een omvangrijke groep. Daarin onder meer Emma Johansson (Wiggle High 5), Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies), Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies), Lisa Brennauer (CANYON SRAM), Lucinda Brand (RaboLiv), leidster Marianne Vos (RaboLiv) en van Vleuten. Een groep van 31 rensters trok zo naar de tweede beklimming van de Muur. Daar reden Longo Borghini en van Vleuten weg van hun metgezellen. Op de Bosberg liet van Vleuten vervolgens de Italiaanse achter zich en ze reed een mooie voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar. Op de Vesten sprintte Marta Bastianelli (Alé Cipollini) 1’04” na de aankomst van van Vleuten naar de tweede plaats. Belgische kampioene Kaat Hannes behaalde de derde plaats.

Annemiek van Vleuten sluit deze Lotto Belgium Tour af met twee zeges. Dinsdag was ze al de snelste in de proloog in Nieuwpoort. In het eindklassement heeft de Nederlandse 1’04” voorsprong op nummer twee Marianne Vos en 1’10” op nummer drie Lucinda Brand. Het eindpodium kleurde zo volledig Nederlands. Van Vleuten won deze ronde al eens in 2014. Dit is een schitterend wederoptreden na haar zware val in Rio.

Algemeen individueel klassement:
1. VAN VLEUTEN Annemiek (NEDERLAND)
2. VOS Marianne (RABOLIV WOMENCYCLING TEAM)
3. BRAND Lucinda (RABOLIV WOMENCYCLING TEAM)

Algemeen Jongerenklassement:
1. KOPECKY Lotte (LOTTO SOUDAL LADIES)

Algemeen puntenklassement:
1. VOS Marianne (RABOLIV WOMENCYCLING TEAM)

Algemeen Klassement Regionale Renner:
1. KOPECKY Lotte (LOTTO SOUDAL LADIES)

Algemeen Bergklassement:
1. VAN VLEUTEN Annemiek (NEDERLAND)

Algemeen klassement rushes:
1. VOS Marianne (RABOLIV WOMENCYCLING TEAM)

Algemeen Strijdlust:
1.  NESSMAR Alexandra (LARES-WAOWDEALS WOMEN CYCLING TEAM)

Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/sets/72157670404091263