Stig Broeckx: Seizoen afsluiten met profcontract

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Feb 2013 - 16:56
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen?

Ik ben best tevreden over het afgelopen seizoen qua behaald niveau. Ik haalde hogere vermogens, zat frisser in de finales en voelde me sterk genoeg om mee te doen naar winst. Dit gevoel had ik enkel op het einde van het vorige seizoen en dan is het altijd leuk om die stijgende lijn te kunnen doortrekken. Jammer genoeg liet deze fysieke vooruitgang zich niet altijd vertalen in de verwachte/gehoopte resultaten. Ik haalde een resem aan ereplaatsen , maar die enkele uitschieters ontbraken. Welke wel nodig zijn om het tot profrenner te schoppen.  Al bij al kan ik dus terugblikken op een mooi regelmatig seizoen ondanks de nodige portie pech.



2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Grootste teleurstelling: De eerste grote teleurstelling van 2012 was de valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Ik had heel hard naar deze wedstrijd toegeleefd en het parcours ligt me als gegoten. Ik was op het juiste moment in vorm, enkel jammer dat ik zwaar tegen de grond ging in de afdaling.    Een tweede dieptepunt was een val op training waardoor ik mijn hand gebroken had. De breuk werd niet meteen vastgesteld waardoor ik alsnog startte  in de Vuelta a Leon en het BK op de weg. Dit bleken later dan ook mijn laatste wedstrijden van het seizoen.



Hoogtepunt: Dit is ongetwijfeld de ronde van Slowakije met 9e plaats in eindklassement en 5e plaats in de koninginnenrit met aankomst bergop. Persoonlijk dacht ik dat deze rittenwedstrijd nog te vroeg kwam, vermits ik nog midden in de examens zat. In het gezelschap van enkel geroutineerde prof als Michael Rasmussen en Davide Rebellin kon ik niets anders dan tevreden terugblikken.



3. Hoe combineer je jouw studies met het wielrennen? Welke richting en waar studeer je? (of zijn deze gedaan) of concentreer je u nu volledig op het wielrennen?

Dit is niet altijd simpel geweest. Tot op heden spendeerde ik al mijn tijd aan school en koers. Ik studeer nog voor Industrieel Ingenieur – biowetenschappen specialisatie Landbouw te Geel. Vorig seizoen heb ik mijn Masterjaar opgesplitst, wat de combinatie studies-sport een stuk vergemakkelijkte. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar en moet enkel nog mijn Masterproef afleggen met nog 4 kleinere vakken. Hierdoor heb ik een stuk meer tijd om te trainen en te rusten. Iets wat ik voordien nooit ervoer. Hopelijk resulteert die extra tijd, voor training en rust, in resultaten dit seizoen.

4. Hoe bereid je u voor op het nieuwe seizoen?

Ik denk zoals de rest van het peloton. Na het seizoen hou ik een rustperiode waar ik een aantal andere sporttakken beoefen. Vervolgens enkele bos- en duurtraining. Mits het slechte weer in België worden deze afgewisseld met enkele rollentrainingen. De grootste trainingsarbeid verricht ik op stage, eerst ben ik 10 dagen op eigen initiatief naar Spanje afgereisd en vervolgens 14 dagen met de ploeg.



5. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Momenteel is dit nog moeilijk te zeggen. Ik heb al een inspanningstest afgelegd welke zeer positief was, maar zolang er nog geen wedstrijden verreden zijn is dit nog giswerk. Ik voel me goed en de stages zijn vlot verlopen. Hopelijk ken ik geen pech in de aanloop van dit seizoen en dan moet alles wel in orde komen.



6. Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen?

Zonder twijfel winnen. Mijn droom of doel blijft prof worden. Om dit te bekomen is winnen van uiterst belang. Ik hoop dan ook dat ik een hoog en profwaardig niveau haal om deze droom te laten uitkomen.



7. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Als ik kan zeggen dat ik er alles voor gedaan heb en indien ik stout mag dromen het seizoen afsluit met een profcontract op zak. Pech heb je niet in de hand maar deze mag dit jaar liefst afwezig blijven.



8. Welke parcours zijn je favorieten?

Ik kan de meeste parcours wel aan, maar hou vooral van lastige wedstrijden met de nodige hoogtemeters. Vooral de Waalse Ardennen liggen me goed, type ronde van Luik, Ardense pijl. Dit zijn altijd eerlijke wedstrijden waar de sterkere renners naar voor komen. Tevens in de Vlaamse Ardennen vind ik mijn speelterrein of een buitenlandse rittenwedstrijd.



9. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?

Zoals eerder gezegd, blijft mijn grote droom prof worden. Van je hobby je beroep maken is een van de mooiere dingen des levens.  

Een Ardense klassieker of rittenwedstrijd winnen staat zeker en vast nog op mijn verlanglijstje en als ik dan nog mag kiezen de ronde van Luik. Ik was er twee jaar geleden al heel dicht bij en hoop dit jaar deze gele trui mee naar huis te nemen.



10. Wat vind jij van de vele dopingschandelen welke nu het wielrennen overschaduwen?

Ik vind het goed dat al deze schandalen boven komen. Dit kan alleen maar positief zijn voor de zuiverheid van het wielrennen. Hierdoor kunnen er lessen getrokken worden naar de toekomst. Met de invoering van het biologisch paspoort en de oprichting van de MPCC (Beweging voor een geloofwaardig wielrennen) denk ik dat we op de goede weg zijn. Ik blijf ervan overtuigt dat het zuiver kan. Er zal altijd wel een percentage valsspelers tussenzitten, maar de strengere controles moeten er voor zorgen dat dit percentage sterk afneemt en liefst verdwijnt.  Het is enkel te hopen dat ondanks de imagoschade het publiek naar de koers blijft kijken, want zonder publiek geen koers.

Gerelateerde artikels

Na de aanrijding gisteren in de Ronde van België verblijft Stig Broeckx nog steeds in het ziekenhuis van Aken. Zijn toestand blijft ernstig en zal de komende uren en dagen een constante monitoring van de parameters vergen. Teamarts Servaas Bingé: “De continue opvolging en verder...
De zomervakantie is begonnen en het Tour-circus dendert door Frankrijk. Voor velen is de verleiding groot om weer tot de orde van de dag over te gaan. Maar niet voor ons. Meer dan anderhalve maand na zijn zware ongeval blijft Stig vechten voor progressie, net als zijn familie en het medisch...
De afgelopen dagen heeft het neurochirurgisch team van het ziekenhuis in Genk de slaapmedicatie bij Stig Broeckx afgebouwd, in een poging hem uit de comateuze toestand te halen. Stig reageert helaas niet op prikkels zoals geluid of beweging. De artsen bevestigen dat Stig zware hersenschade heeft...
Stig Broeckx is deze middag ernstig gewond geraakt bij een ongeval tijdens de derde rit van de Ronde van België. De jonge Belg kwam tijdens een afdaling ten val met een twintigtal andere renners, ten gevolge van een crash van twee moto’s. Broeckx bleek er erg aan toe en kreeg ter plaatse de...
Gisteren heeft Stig Broeckx samen met zijn ploeggenoten de People’s Choice Classic criterium te Adelaide gereden in Australië. "De eerste rit ging goed. Het was echt kicken van de eerste tot de laatste meter. Heb mijn werk voor de ploeg goed kunnen doen en de trein liep perfect. Jammer dat het net...
Op dinsdag 31 maart zendt Eén de documentairefilm De Stig uit, over het leven en de revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. Hij kwam op 28 mei 2016 zwaar ten val kwam tijdens de Baloise Belgium Tour. Bij een massale valpartij raakten negentien renners gewond, Stig nog het allerergste. Hij werd...